Младен Иванић: Хапсите, дижите оптужнице, спријечите удар на уставни поредак. Власт само шири страх!

Младен Иванић, кандидат Савеза за побједу за српског члана Предсједништва БиХ говори отворено за БУКУ о мјешању странаца у изборе, о разликама између њега и Милорада Додика, својим потезима уколико побједи на изборима, али и групи Правда за Давида.

Buka intervju / 03. октобар 2018

 Много се говори ових дана о вањском утицају на изборе у БиХ, а многи управо Вас прозивају да сте умијешани у то. Господине Иванићу, јесте ли Ви британски човјек?

 

Ту причу сам ја већ 15 година слушао и сва она долази из СНСД-а. Невјероватно је шта они раде и какве приче измишљају. Ја знам кад сам правио партију да су ме из њихових кругова прогласили за човјека ЈУЛ-а. Па, послије тога сам постао британски човјек. Све су то глупости и недостатак суштинског аргумента с којим могу водити кампању против мене. Они не могу кампању водити конкретним потезима и дјелима, него стварају типично за њих теорије завјере. А за своје тврдње не дају нити један доказ. Једног дана кад будем писао књигу, рећи ћу многе ствари које су се догађале иза сцене, а које су потпуно супротне од оног што они желе да представе. 

 

А има ли тог уплива са стране у изборе? Шта је са причом о мијешању Србије?

 

Једини уплив са стране ради Додик. Он користи сваку, па и ону логичну, нормалну институционалну везу као подршку њему за изборе. То је видљиво и кад је у питању посјета Лаврова, иако се показало да је Русија много већа земља него што је било ко од њих мислио. Овдје се из Бањалуке увлаче други у изборе. Морам признати да господин Александар Вучић и институције Србије нису имале уплив у ове изборе, али Додик користи аналитичаре које плаћа и који креирају атмосферу у којој без њега нема ни Републике Српске. Он користи и медије и један дио тих медија је купљен, а познато је да СНСД то ради. Ја истински желим да вјерујем да Србија неће улазити у изборну кампању. 

 

А шта је са сазнањима о мијешању странаца које Вучић помиње? 

 

Ја немам сазнања и веома је тешко коментарисати било какве приче те врсте док не добијете неки папир. Ја сам мјесецима тражио од Додика да да било какву назнаку о тим чувеним шпијунима и нема је. Испало је трагикомично оно што се десило са оним Индијцем са ових простора који је проглашен шпијуном. Ја сам тражио да дају списак тих који су добили паре, дајте да видимо шта им је циљ. Урадите нешто, хапсите, дижите оптужнице, спријечите удар на уставни поредак… Али ништа од тога нема. Дајте имена, али све је то само стварање атмосфере страха, јер владајући немају ништа живо да понуде.

 

Кад кажете да они немају шта да понуде, шта је то са чим ви излазите пред грађане након четири године у Предсједништву?

 

У посљедње четири године сам се трудио да будем човјек спреман на компромисе и ниједан проблем мојим потезом није направљен. Али сам једнако тако показао да кад неко дирне неке вриједности за које ја сматрам да су важне, као што је питање равноправности Републике Српске, да сам знао да одговорим. Ја сам све те политичке битке добио, иако су их други креирали, а не ја. С једне стране показао сам да сам спреман на компромисе и нисам угрозио институције на нивоу БиХ и дјеловао сам у институционалном оквиру, а сачувао интересе Републике Српске.  Овај пут ја сам спреман да већи нагласак ставим на компромисе и сарадњу, али исто тако морају сви схватити да је моја обавеза да чувам уставни поредак и да чувам позицију РС и то ћу увијек радити.

Занимљиво је да и Ви и Додик стално говорите како идете у Сарајево да нешто браните, Републику Српску, српске интересе...Од кога и чега их браните?

 

Ја сам прихватио постојање БиХ у складу са Дејтоном. Моје колеге из Сарајева нису прихватиле постојање Републике Српске. Моја искреност по прихватању Дејтонског споразума је већа него њихова. Увијек постоји нека врста притиска на Републику Српску са њихове стране и оног тренутка кад они прихвате Републику Српску колико ја прихватам БиХ, мислим да смо ријешили све проблеме. И у мом приступу ја сам прво нагласио да сам спреман на договор и ниједном нисам угрозио ниједну институцију БиХ, а моје колеге су то радиле и угрожавале положај Републике Српске. Да није тога било, не би било ни конфликта. 

Када смо код те одбране српских интереса, недавно истраживање показује да грађани сматрају Додика већим патриотом од Вас. Зашто је то тако, ако сте Ви толико себе дали у одбрану РС и српских интереса?

Вјероватно зато што су под пресијом медија које он контролише и причом да су сви други издајници. То оставља утисак на оне који се не баве политиком или довољно не анализирају ствари. Мислим, ко вјерује да је Додик патриота, ја то не могу да промијеним, али исто тако постоји велика подршка и мени, јер да није тако, не бих прошле изборе добио. Знају људи ко сам ја и шта сам, а ја могу да гарантујем стабилност и сигурност. Са мном нема ризика, а не желим да се такмичим у великим ријечима и до тога ми никад није стало.

 

Али можда су за овакав разултат управо те велике ријечи разлог. Додик се отворено залаже за независну РС. Какав је Ваш став по том питању? Да ли бисте и Ви искористили тренутак за отцјепљење уколико би он дошао?

Економска независност је најважнији облик независности. СНСД је Републику Српску задужио са више од шест милијарди марака и док год су они на власти, ми ћемо бити све више и више од неког зависни.

Додик је познат по тим великим ријечима, али нема ефекта, резултата. Ја, за разлику од њега, нисам спреман да улазим ни у какве авантуре. Ко би то подржао независност и шта значи та прича о независности осим произвођења рата. То је једна шупља, празна прича и додворавање народу, а преко ње се само уводи неизвјесност и отварају се непотребни сукоби, због чега ће се само продубљивати сиромаштво. И ту је разлика између њега и мене. Он говори велике ријечи иза којих нема ниједног дјела. Ја не причам и не трошим свој ауторитет на непотребне ријечи, али кад је потребно знам повући потезе.

 

Како објашњавате коментаре апстинената “сви сте ви исти”, због којег чак 50 одсто гласача остане код куће на дан избора? Шта можете поручити тим људима?

Ево, пођимо од једне чињенице, кад кажемо да смо Додик и ја исти. Прво, није нам рјечник исти. Јесте ли чули моју увреду на нечији рачун у овој кампањи или напад на представнике других народа? Нисте. Ја кампању водим позитивно, а не негативно, да будем у конфликту. Моја филозофија је да Република Српска не треба да буде конфликтна, ни са Бошњацима, ни Американцима, ни са Британцима, ни са ЕУ. Ја сам за то да РС буде дио нормалног друштва свуда у свијету. Ја са становишта личног богатства живим у стану у ком сам живио и прије бављења политиком. Немам своје тајкуне, немам пословне просторе, не летим хеликоптерима, иако и ја имам на располагању хеликоптер. Мислим да је мој стил политичке борбе потпуно другачији. Та начелна ствар да смо сви исти није тачна, јер ја не мислим да сам толико важан да, ако не буде мене, неће бити ни Републике Српске, наравно да ће је бити. Мој противкандидат каже, ако нема њега, све пропада. Та разлика је толико видљива да не могу прихватити тезу да смо исти. Па, само по понашању и ономе што смо урадили, начину кориштења инструмената институција власти, нисмо исти. Ја никад нисам пријетио пензионерима, а могао сам. Никад нисам рекао студентима да неће ништа постићи ако не буду чланови моје партије. Ја нисам говорио радницима да ја одлучујем кад ће плата. То је толико различито да би по мени требало бити свима видјиво.

Најважнија порука је – изађите на изборе, јер се тако спречава изборна манипулација.

Али има оно што вам је заједничко, а то је да сте и Ви и Додик били актуелни у политици деведесетих, као и данас. До кад ће то трајати?

 

Није то само код нас. Али, за разлику од других, ја сам се повукао са чела партије и врло јасно дао до знања да сам свјестан чињенице да се моја политичка каријера приводи крају. И да вам будем искрен, и мој наступ сад није био толико моја жеља, колико сугестија људи из опозиције. Чињеница да сам могао да будем кандидат за лакшу позицију, гдје сам могао лакше проћи, а да сам ја одлучио да идем на ово мјесто, показује да видим своју улогу у томе да ставим свом народу могућност да бира између два политичка приступа, два концепта и два човјека. Ми смо подмладили врх партије и ја сам ишао корак испред, свјестан чињенице да се завршава један круг и ова генерација политичара би требало да приводи крају политичку каријеру са сљедећим изборима.

 

Да ли ће икад доћи до одузимања отетог од народа кроз све ове године? Можете ли Ви то обећати ако дођете на власт?

 

Ја не волим јефтиним популистичким потезима добијати гласове и обећавати. Али знам да ће Савез за побједу након преузимања власти донијети међу првим законима Закон о поријеклу имовине. Оно што знам јесте да прво ми морамо бити предмет провјере како смо стекли богатство, колико смо пореза платили, и ја сам ту потпуно миран. Међутим, да бисте имали истинску борбу против корупције, ви морате имати промјене у правосуђу. Не толико у законима и правном оквиру, колико у проналажењу људи који ће радити свој посао. Нама је најважнија ствар један храбар и одлучан тужилац, који је спреман да на себе преузме истинску одговорност о борби против корупције. Овдје је у питању одлучност и спремност тужилаштва и ту мора бити неколико појединаца спремних и довољно паметних да уђу у ту борбу. Без тога, бојим се да то може бити празна прича.  

Могу ли РС и БиХ да економски продишу и колико нам је потребно за то?

 

Први предуслов да би се економски продисало је промјена слике БиХ. То значи да то не буде земља над којом виси опасност сукоба сваки дан. Мора се промијенити слика, да то постане земља у којој се одлуке доносе мање-више нормално. Онда ће домаћи инвеститори почети да инвестирају и свој капитал држе овдје, а онда ће доћи и страни. Без подизања економске активности реалног сектора, то је немогуће. Колико нам за то треба? Узмимо за примјер Словачку, земљу која је била у катастрофалном стању, а која је промјеном власти за релативно кратко вријеме у 2 до 3 године остварила економски бум. Она је имала сличну структуру власти, гдје је један човјек био моћник и гдје нико није хтио да дође. Промјеном те власти, она је постала модни хит у економском смислу И, у двије године, 3-4 аутомобилске фабрике су отвориле своје погоне и Словачка је постала мјесто инвестирања. Тако нешто можемо и ми направити ако знамо. У таквим условима нам не треба пуно времена. А ако то не успијемо, онда нам остаје само да се бавимо интерним стварима и период обнове би био много дужи. Пресудна је промјена слике и имиџа ових простора. 

 

И за крај, шта очекујете од 5. октобра и да ли ћете доћи да подржите Давора Драгичевића у борби за правду и истину?

 

Ја сам се свих ових дана чувао да ми из политике не упрљамо тај протест. Протест је невјероватно социолошки значајан догађај, посебно за РС. Да је неко рекао да ће група људи бити у стању да протестује више од шест мјесеци, ја не бих вјеровао. То показује колико је то аутономан процес. Нема у РС политичара који је у стању да скупи толико људи колико је Давор успио да скупи. Мислим да је аутономност тог покрета најважнија ствар. Ја сам све вријеме тврдио и учинићу све да заштитим њихово право да заштите истину. Ако буде покушаја да се насилно то прекине, ако било ко покуша да их растјера, ја ћу први бити који ће стати тамо, па нек туку и мене. Али не вјерујем да ће до тога доћи. Мислим да су сви ти екстреми који су то мислили одустали. Ја сам имао прилику да комуницирам са Давором у пар наврата и рекао сам му да ћу бранити њихово право на протест. И чак сам оптужен да сам носилац државног удара од стране медија под контролом владајућих. Отац има моју подршку, али пошто сам ја противкандидат господину Додику, моје појављивање је посебно осјетљиво.  Ја бих волио да одем и дам подршку, али не желим да покварим ту чистоту коју има овај покрет. 

 
РАЗГОВАРАО МИЛОВАН МАТИЋ


Бука препорука

Интервју

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.