Млади Бањалучанин, страствени љубитељ четвероточкаша покренуо Јутјуб канал о аутомобилизму

Бањалучанин Невен Ђурић (24) од малих ногу је велики заљубљеник у аутомобиле. Љубав према аутима га је и окренула том послу, па је отворио рентакар фиму.

Ernest Bučinski / 30. април 2021

 

Бави се музиком, члан је и оснивач хард рок бенда ”Рација” у којем је аутор пјесама, а води и музичку вјежбаону гдје се састају и свирају многи бањалучки музичари и бендови. Однедавно је и идејни творац Јутјуб канала “Педала до метала” гдје се бави темама углавном окренутим аутомобилизму. Овај амбициозни и занимљиви младић у разговору с новинаром БУКЕ говорио је о својој љубави према аутима, музици и пројектима које је покренуо.

”С обзиром на то да зарађујем од музике и аутомобила, то више не могу да назовем хобијем, тако да у категорији хобија остају путовања попраћена добром храном коју често волим и сам да спремам. Моји родитељи често кажу да је, када сам био беба, једини начин да ме успавају на крају дана био да ме смјесте у Голфа “Кеца” којег су тада посједовали и провозају ме по насељу, па се може рећи да сам од првог дана фасциниран аутомобилима. Вјерујем да је на моју љубав према њима доста утицало и то што са мајчине стране у породици имам много лимара, механичара и генерално љубитеља аутомобила, који су често и сами возили занимљиве четвороточкаше. Када на све то додамо и пасионирано сакупљање аутомобила, ауто магазина, гледање емисија и филмова везаних за аутомобиле, као и играње игрица са аутомобилистичком тематиком у дјетињству, постаје јасно зашто сам данас толики ентузијаста”, рекао је наш саговорник на почетку разговора.  

Невенов први аутомобил био је Мерцедес w126 380СЕ из 1982. године, којег и данас посједује.

”Иако сам у међувремену за шест година возачке каријере посједовао петнаест аутомобила, он је једини којег никад нећу продати. Њега сам купио са шеснаест година и то новцем који сам зарадио од препродаје музичке опреме. Чак сам дао и једну гитару “у рачун”, тако да су се већ тада аутомобили и музика испреплели као двије најбитније ствари у мом животу. С обзиром на то да нисам могао да га возим, јер сам имао још дуге двије године до добијања возачке дозволе, посветио сам се рестаурацији и сређивању “Геншера". Он ми је био превоз до школе у четвртом средње и давао ми мотивацију да одем у исту, јер је часовима претходила дуга вожња до школе, уз звуке В8 мотора и ”Мејденове” касете из Мерцедесовог фабричког "Бецкер" касеташа. Имао сам и одличан поглед на школски паркинг из своје клупе, тако да сам некада више времена гледао у Мерца него у таблу”, објаснио је Невен.  

Невенова љубав према четвероточкашима окенула га је да започне пројекат ”Педала до метала” на Јутјуб каналу која се бави углавном аутомобилима старије производње, такозваним олдтајмерима, али и аутима које ријетко можемо да сусретнемо на овдашњим цестама.

”Сада већ давне 2012. године, као неко ко је изузетно заинтересован за снимање и монтажу, направио сам Јутјуб канал “МрНеле13" гдје сам повремено објављивао своју ауторску музику, обраде пјесама, нека играња са специјалним видео ефектима, као и клипове са аутомобилских скупова које сам посјећивао. Пошто тада нисам био ни близу тога да имам возачку дозволу, брзо сам се охладио од идеје да обављујем садржаје који се тичу аутомобила. Ипак, прошле године, током пандемије сам провео изузетно пуно времена код куће гледајући аутомобилске садржаје на Јутјуб каналима и схватио да за нас ентузијасте не постоји довољно таквог материјала на домаћем језику. То ме је инспирисало да почнем да пишем сценарије и идеје за клипове, а те идеје кренуо сам и да реализујем првим снимањем почетком 2021. године”, појаснио је Невен.

 

Он истиче да има огромну срећу што су његова два најбоља пријатеља видеограф и сниматељ звука, па му они с времена на вријеме помажу при реализацији клипова.

”Ја на крају то све смонтирам, тако да смо се идеално распоредили. Са њима снимам неке озбиљније и продукцијски захтјевније прилоге, а иако влогове снимам сам, често је у њима са мном и већ поменути сниматељ звука, јер је и он сам ентузијаста за четвороточкаше. Садржај мојих клипова је разнолик и за сада се односи само на аутомобиле, приче о аутомобилима, проналажење занимљивих аутомобила на улици, такозвани ”цар споттинг”, модификовање, куповање и слично, али планирам да у будућности у садржај свог Јутјуб канала уврстим и неке музичке теме. Управо због тога сам желио да име канала има везе са музиком, колико и са аутомобилима”, објаснио је младић.

Први видео Невен је објавио прије нешто више од мјесец дана, тако да још увијек није имао времена да дође до неких већих прегледа, али је коментарима задовољан.

”До сада су сви коментари били позитивни, што се види и у омјеру лајкова и дислајкова на клиповима. Трудићу се да тако и остане, јер овако позитиван ”феедбацк” публике свакако представља додатни вјетар у леђа и мотивацију за даљи рад. План ми је да квалитетно снимим што више прича о занимљивим аутомобилима, уз добар број спонтаних влогова. Да бих направио квалитетан прилог од десетак минута потребно је доста времена да сакупим све информације о аутомобилу, напишем сценарио, договорим се с власником таквог аутомобила да исти уступи за снимање, затим дан-два снимања и још толико за монтажу. Стога ћу се трудити да објавим бар један такав видео сваких мјесец-два, а у међувремену објављујем влогове редовно, сваког уторка у двадесет часова. Посјећујем и доста скупова, сајмова, као и музеја који су посвећени аутомобилима и аутомобилизму, тако да ћу се у великом броју клипова бавити и таквим темама”, рекао је Невен на крају разговора.

 


Бука препорука

Тема

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.