Млади инжењер напустио град да би у очевом родном селу правио джемове

Инжењер машинства Марко Илић (35), напустио је Ниш и трајно се преселио у родно село свог оца, Тамњаницу крај Беле Паланке.

BUKA portal / 19. август 2019

 

Одлучио је да тамо у породичној кући производи джемове.

Илић је рекао да је та одлука зачудила многе његове пријатеље и познанике, али да је он чврсто решен да се тим послом бави и убудуће јер верује да може да донесе добру зараду.

"Прошле године сам кренуо да производим зимницу и то на наговор тетке Љиљане Петровић која је у Тамњаници почела да узгаја лаванду и смиље, али и боровнице и руже. Почео сам да прерађујем пре свега боровнице и руже, а онда и дивље јагоде. Прошле године су то биле скромне количине, а ове године сам увећао производњу. Од почетка године произвео сам 12.000 тегли джема", изјавио је Илић.

Он је казао да продаја домаће зимнице из Тамњанице иде добро, тако да планира отвори и своје продавнице, пре свега у Нишу и Београду.

"Радим на томе да од производа са етикетом 'Тамњаница еко плантаже' направим бренд. Планирам да осим слатке, производим и слану зимницу. Прерађиваћу паприку и правити ајвар", истакао је Илић.

Према његовим речима, тренутно му је највећи проблем проналажење радника за производњу.

"У Тамњаници нема младих људи, остала су само старачка домаћинства. Раднике углавном проналазим у Белој Паланци и околним местима", изјавио је Илић.

Село Тамњаница са осамдесетак кућа на обронцима Суве планине оживело је последњих неколико година захваљујући плантажи лаванде и смиља која је у атару тог села "нарасла" на преко 200 хектара.

У Тамњаницу се последњих пар година осим Марка доселило још десетак људи што је за мештане право чудо јер су у протеклих пола века отуда сви само одлазили.

 


Бука препорука

Регион

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.