ММФ: Највећи проблеми западног Балкана недостатак капитала и мала запосленост

Највећи проблеми земаља региона Западног Балкана су недостатак капитала и ниска запосленост, рекао је данас виши регионални представник Међународног монетарног фонда за централну и источну Европу Надим Илахи.

BUKA portal / 15. јун 2019

 

Он је, говорећи о стабилности финансија и економском расту на Самиту министара финансија, гувернера и директора пореских управа у Бечићима, рекао да је потребно прије свега унапредити и пословно окружење јер су Мађарска, Пољска и Словачка постигле успех захваљујући томе.

"Велико ограничење региона Западног Балкана је слаба инфраструктура што одбија инвеститоре да улажу јер су лоши путеви и има много граничних прелаза", рекао је Илахи.

Додао је да је "кључно питање региона што пролази кроз демографске промјене и што се смањује радно активно становништво због мањег прираштаја и исељавања младог и образованог становништва, а што негативно утиче да привредни раст".

Члан Предсједништва Савеза економиста Србије и бивши министар финансија Србије Душан Вујовић истакао је да "регион западног Балкана расте брже него земље еврозоне али да тај раст није заснован на факторима који су одрживи на дужи рок".

Он је рекао да су остварене "неке резерве, али их не треба олако трошити већ их треба повећавати за лоша времена".

Члан Фискалног савјета Србије Владимир Вучковић казао је да је Србија прошла пут од најгорег стања до тога да по нечему постане добар примјер.

"Србија је успела да обезбеди макроекономску стабилност и имала среће да на медјународном тржишту има обиље капитала по ниским каматама, а да су инвеститори прихватили ризике што је дало позитивне резултате", рекао је Вучковић.

Истакао је да је макроекономска стабилност важан предуслов али не и довољан за привредни раст.

Он је рекао да је Србији потребан привредни раст већи од три одсто и да су потребне инвестиције које то обезбеђују.

"Не треба сипати новац на улепшавање градова, када се не улаже довољно у комуналну инфраструктуру, заштиту животне средине већ треба улагати у оно што омогућава привредни раст", рекао је Вучковић.

Истакао је да је инвеститорима важније какав је тренд раста спољњег дуга него колико је висок.

"Боље је када је спољни дуг висок, али са тенденцијом пада, него ако је мањи, али са тенденцијом раста", рекао је Вучковић.

Разлози због којих млади људи емигрирају из земаља, заједничком именом зову се, како је рекао, лоше управљање државом а у то спада ниво корупције, владавине права и други услови.

Директор корпоративних послова и комуникација компаније Јапан тобако интернешенел (ЈТИ) за западни Балкан Горан Пекез казао је да су појачана сарадња државних органа у региону Западног Балкана, појачана контрола и акцизна политика ускладјена са куповином моћи становништва предуслови за предвидиве државне приходе, као и за смањење нелегалне трговине дуваном.

"Дуванска индустрија је један од највећих пореских обвезника у региону, само је ЈТИ платио порез у региону више од 606 милиона евра", рекао је Пекез.

У земљама западног Балкана дуванска Индустрија, према његовим ријечима, чини 11 одсто укупних буджетских прихода.

Сви регионални кандидати за чланство у ЕУ имају како је рекао изграђену праксу акцизних календара и веома је важно придржавати се тога.

"Тако се води рачуна о куповној моћи становништва и спречава раст илегалне трговине", рекао је Пекез.

Казао је да је Босна и Херцеговина подигла акцизу са 28 евра на 1.000 цигарета у 2010. години на 90 евра на 1.000 цигарета у 2018. години што је повећало илегалну трговину са шест на више од 50 одсто.

"Такав пораст акциза и цијена дуванских производа био је превелик терет за потрошаче па су се окренули илегално тржишту", рекао је Пекез и апеловао на још већу сарадњу влада региона на сузбијању сиве економије на тржишту дуванских производа. (Н1)


Бука препорука

Економија

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.