ММФ предвиђа рецесију гору него 2008.

Челница Међународног монетарног фонда Кристалина Георгиева рекла је на телеконференцији Г20 да би свјетска рецесија након пандемије коронавируса могла бити гора од оне која је услиједила након финанцијске кризе 2008.

BUKA portal / 24. март 2020

 

 

Она је упозорила министре финанција и гувернере средишњих банака на то да су пројекције свјетског раста негативне за 2020. и рекла да треба очекивати "рецесију која ће бити најмање онолико тешка колико је била за вријеме свјетске финанцијске кризе, или гора".

- Али очекујемо опоравак 2021- нагласила је оптимистичније.

Француски предсједник Еммануел Мацрон и кинески Xи Јинпинг затражили су одржавање изванредног састанка на врху Г20, објавио је уред француског предсједника.

- Одржавање таквог састанка било би корисно посебно на санитарном плану, уз укључивање WХО-а како бисмо заједно радили на лијековима и цјепиву -  каже се у приопћењу, те додаје да би суммит Г20 - који окупља 20 најмоћнијих свјетских господарстава - био би користан и "на економском плану".

Сљедећи редовни суммит Г20 требао би се одржати у Ријаду 21. и 22. студенога.

С кинеским је предсједником разговарао и британски премијер Борис Јохнсон који је казао да су се сложили да се кроз Г20 подупре глобална економија и осјетљивије земље тијеком пандемије коронавируса.

Министри финанција и гувернери средишњих банака 20 највећих господарстава свијета договорили су на телеконференцији да ће координирати своје дјеловање у погледу све озбиљније пандемије коронавируса како буде потребно, рекао је амерички министар финанција Стевен Мнуцхин за Фоx Неwс.

Мнуцхин је рекао да САД уско сурађује са земљама Г20, Г7, Међународним монетарним фондом (ММФ) и Свјетском банком у вези кризе, преноси СЕЕбиз.


Бука препорука

Економија

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.