Моћ загрљаја: Шта се дешава у нашем тијелу приликом загрљаја?

Данас је Међународни дан загрљаја!

Pixelizam / 21. јануар 2021

Један искрен загрљај драгог пријатеља или партнера може имати јако снажан утицај на наше тијело. Попут смијеха, научници су открили да и загрљаји имају љековита својства. Истраживања показују да је загрљај врло учинковит у лијечењу разних физичких болести, као и усамљености, депресије, анксиозности и стреса.

У студији која је проведена на Свеучилишту у Сјеверној Каролини истраживачи су открили да загрљаји повећавају ниво хормона ‘везивања’ – окситоцина, смањују ризик од срчаних болести, снижавају крвни тлак и ниво стерс хормона кортизола.

Како наше тијело реагује на загрљај?

Према истраживању проведеном на Универзитету у Сјеверној Каролини, када би се заљубљени пар загрлио на 20 секунди њихово тијело би значајно повећало ниво окситоцина, хормона који се иначе највише излучује током порода или дојења. Такође, и пријатељски је загрљај забиљежио значајан пораст, али не као љубавни.

У међувремену, ниво кортизола – хормона стреса се значајно смањила код жена, као и њихов крвни тлак. Водитељ истраживања и психолог др Карен Греwен каже: “Подршка партнера се веже уз веће количине окситоцина код мушкараца и жена. Међутим, важност окситоцина и његови потенцијални кардиопротективни учинци могу бити већи код жена.”

У другој студији везаној за загрљаје која је проведна у склопу Нестлé Хаппилy Хеалтхy Пројецт-а, учествовало је готово 60.000 људи из Аустралије. На челу пројекта био је др Антхонy Грант, психолог на Универзитету у Сиднеју и Галаxy Ресеарцх-у који је на крају студије закључио:

“Наука нам каже да додир има врло важан утицај на тјелесно и ментално здравље. Доказано је да додир снижава крвни притисак и стопу откуцаја срца, повећава имуни систем и ублажује бол. Загрљаји ослобађају окситоцин, хормон који тјера људе да се осјећају сигурно и који снижава нивое кортизола чиме се смањује стрес, тјескоба и усамљеност.”

Предности загрљаја

Људи су очигледно друштвене животиње, о чему свједочи и безброј студија које показују да су они који одржавају блиске пријатељске везе, као и они који су у браку, физички и психички здравији. Истраживања показују да искрен загрљај, у којем су два срца притиснута једно уз друго, могу имају ове предности:

- Загрљај гради повјерење и осјећај сигурности. То помаже у отвореној и искреној комуникацији.

- Загрљаји може инстантно повећати ниво окситоцина (његове предности смо навели изнад).

- Дугачки загрљаји подижу нивое серотонина, хормона одговорног за добро расположење и генерални осјећај среће.

- Загрљај јача имуни систем. Он стимулира тимус жлијезду која регулише и уравнотежује тјелесну производњу бијелих крвних зрнаца.

- Грљење опушта мишиће и напетост у тијелу. Такође, загрљаји може ублажити бол.

- Добар загрљај дословно смањује нивое кортизола – стрес хормона.

- Загрљај може инстантно поправити расположење.

- Потпуно је бесплатан!

 

 

 

 

 

 


Бука препорука

Тема

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.