Могу ли телекомуникацијске мреже издржати рад од куће милиона људи?

Неки еуропски телекомуникацијски оператери пријавили су у уторак проблеме с пријавом на мрежу откако милиони раде од куће због пандемије корона вируса, због чега је повећано кориштење податковног промета за 30 посто.

HINA / 18. март 2020

 

Британски О2, у власништву шпањолске Телефонице, приопћио је како су неки корисници имали потешкоћа с говорним услугама откако су многи побјегли кућама како би избјегли излагање вирусу.

Твртка је убрзо објавила да се гласовне услуге на мрежама 2Г, 3Г и 4Г враћају у нормалу и испричала се корисницима.

Италија, Шпањолска и Аустрија увеле су строге карантене како би сузбиле ширење корона вируса. Њемачка, највећа еуропска економија, затворила је школе и ресторане.

Због тога је дошло до већег кориштења податковног и гласовног промета, али се промијенио и начин комуникације међу људима.

Многи пријављени на интернет код куће користе властити Wифи за позиве с колегама, пријатељима и рођацима. То повећава потрошњу података путем фиксних мрежа.

Истовремено, више позива успоставља се преко мобилних мрежа него преко апликација попут WхатсАппа јер људи провјеравају своје старије чланове обитељи који су у највећој опасности од коронавируса, а рјеђе користе апликације.

Њемачки Водафоне објавио је да је податковни промет мање кориштен тијеком дана, а више навечер јер људи, лишени могућности одласка у кафиће или кина, проводе више времена на каучу и користе стреаминг услуге.

"У понедјељак се чинило да је недјеља", рекао је гласноговорник Алеxандер Леинхос.

Њемачки Водафоне, Деутсцхе Телеком и Телефоница Деутсцхланд објавили су да њихове мреже функционирају.

"У овом тренутку биљежимо повећање податковног промета", објавио је Деутсцхе Телеком, главни оператер на њемачком тржишту.

"Наше платформе су досад добро радиле."

Изолирани случајеви проблема с повезивањем на мрежу вјеројатно се догађају јер људи испробавају нове апликације за видеоконференције и тако преоптерећују сервере на којима се те видеоконференције изводе, рекао је извор из њемачке телекомуникацијске индустрије.

Француска телекомуникацијска група Илиад приопћила је како не примјећује гужве на мрежи због уведене изолације у Француској и Италији.


Бука препорука

Наука и технологија

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.