Могу ли уджбеници бити бесплатни у свим градовима?! Популизам који би могао донијети нешто добро

Популистичке одлуке које би могле донијети нешто добро грађанима. Хоће ли уджбеници бити бесплатни у цијелој РС?

Milovan Matić / 22. јул 2021

Ученици бањалучких основних школа за наредну школску годину добиће бесплатне уджбенике.

Драшко Станивуковић, градоначелник Бањалуке рекао је да је Бањалука једини град у региону у којем основци не плаћају уджбенике.

Планирано је да од 3. до 12. августа школе добију уджбенике, а онда ће школе подијелити уджбенике ђацима. Овај програм ће обухватити више од 11. 000 ученика.

Дан након што је Град Бањалука објавио одлуку да ће уджбеници за основну школу на територији града бити бесплатни Влада РС излази са информацијом да је издвојила додатних 2,5 милиона КМ за уджбенике.

Овом одлуком уджбеници ће бити бесплатни за први, други, трећи и четврти разред.


„Одлука Владе само дан након одлуке Бањалуке да финансира уджбенике за основце само показује да се овдје не постоји систем за рјешење проблема у стратешком смислу и да су све одлуке популистичке и доносе се ради политичких интереса“, рекао је за БУКУ Синиша Вукелић, уредник пословног портала Цапитал.ба.  

Он каже да је очигледно као је ова одлука Владе дошла због одлуке градске управе у Бањалуци. 

„Ни у једној области живота, па тако и образовању као једној од најважнијих, не постоји неки план или стратегија развоја и све се ради ад хоц, повлаче се само потези који ће вам донијети политичке поене“, рекао је Вукелић.

Како наводи, одлука о бесплатним уджбеницима је велика ствар за ученике, односно њихове родитеље који већином имају мала примања, а која су сад угрожена и због пандемије. 

„Сад се поставља питање да ли ће и остале општине које су под притиском највећег града у РС моћи испратити овако нешто и како ће се понашати у овој ситуацији. Јер, знамо да су сљедеће године избори у РС и сигурно је да ни друге општине и градови неће моћи остати нијеми на ове потезе и да ће се морати одрећи неких ствари како би испратиле ову популистичку политику и града Бањалуке и Владе РС“, рекао је Вукелић.

Први начелник који се огласио након одлука Бањалуке и Владе РС о финансирању уджбеника за основце је Дарко Томаш из Прњавора. Он је рекао да ће тражити начин да се пронађу средства за ову намијену.

„Мој приједлог ће бити, да се у општинском буджету планирају средства за набавку уджбеника за прњаворске основце осталих разреда тј. од петог до деветог разреда.“

Градоначелник Добоја Борис Јеринић је у изјаву за БУКУ рекао да ће он покушати да пронађе средства за ову намијену путем ребаланса.

„Ми ћемо покушати да слиједимо све што је добра пракса. Спремни смо прихватити једну такву ствар, само је питање да ли ћемо имати средства за ову школску годину. Покушаћемо то обезбиједити ребалансом, а ако не успијемо, свакако ћемо планирати бесплатне уджбенике за буджет наредне године, јер су сад то значајно мања средства, након ове одлуке Владе РС“, рекао је Јеринић који је позвао да други начелници и градоначелници слиједе примјер Добоја који суфинансира куповину станова за младе брачне парове. 

Судећи према првим реакцијама лавина која је кренула из бањалуке могла би нас довести у ситуацију да у сљедећој, изборној години већина дјеце у Републици Српској добије бесплатне уджбенике. 
 


Бука препорука

Бука деск

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.