МОГУЋЕ ЈЕ: Општина без дугова и са најнижом стопом незапослености у БиХ

У овој општини готво па сви раде. Општина у коју инвеститори долазе сами. Чули су да у БиХ постоји ова економска оаза.

Elvir Padalović / 26. септембар 2016

У Дервенту стижем негдје прије 10 сати, сунчан је дан. Зовем општину на заказани интервју у 11. Нема промјена, начелник ће ме примити у договорено вријеме.

Улазим на шеталиште на чијем се дну налази зграда општине Дервента а одмах преко пута џамија, ни педесет метара од џамије налази се и Жупа светог Јураја мученика, православна црква је нешто ниже.То све у кругу неких двјестотињак метара.

Испред основне школе “Никола Тесла” стоји споменик Антуна Аугустинчића “Ношење рањеника” с краја шездесетих година  а поред њега камен са цитатом из Назорове “Шикаре”–“Пјев најљепши је наше крви јекнуо из мноштва без имена”

  Спомињем ове ствари јер се оне ваљда не подразумијавају када говоримо о било којој локалној заједници у БиХ. Овакве ствари заиста су ријеткост.   Како до заказаног интервјуа имам нешто мање од сат времена, очекујем да ћу прву јутарњу попити у некој од препуних дервентских башти. Али, ништа од тога. Све празно.. Касније у општини добијам одговор како је недоба за било какве кафе, јер је радно вријеме.Да, како скандинавски логично. Баште празне јер људи раде, забога. Начелник Милорад Симић дочекује сваког госта домаћински, а то је како рече и кључ за добру економију у једној заједници. Водити буџет домаћински, као да се ради о сопственој кући. И још нешто-љубав и толеранција, за коју каже да је основа свега, “Вјероватно и остали воле своју средину, јер забога не можеш радити нешто или негдје гдје не волиш бити. Да ли сам ја презаљубљен у Дервенту, јер ја о њој стално говорим све нај, нај.., не знам” каже нам начелник Дервенте Милорад Симић. Изненађују га неке ствари, које одбацујемо из прошлости “Ми сад обнављамо споменик НОБ-а, јер ти су људи гинули за једну идеју, па ми све што је ваљало у прошлости бришемо, зато нам се многе ствари и дешавају. На пуно мјеста су бачене петокраке, што је то рађено, нека стоје. То остаје. Ми некако идемо све ровито, такав је ваљда тај балкански менталитет..Ми мислимо нас мрзи цијели свијет, нема потребе д анас мрзи свијет, него ми себи правимо набој, да су сви против нас. Ако су сви против нас, па ваљда то значи да ми нисмо у реду” каже на почетку разговора за БУКУ. Истиче које су ствари најприоритетније када говоримо о економском успјеху Општине као што је Дервента.

 

  “Ако је ишта урађено у Дервенти за ових 12 година, а то није мали период, то се не може мјерити привредним успјесима, они су то што јесу”, каже “али то се не може се мјерити ни путевима, ни кружним раскрсницама ни алејама. Ја прво говорим: Највећи успјех је ниво толеранције, највећа је борба управо да се сваки човјек осјећа нормално у Дервенти, да има простора,да је дио овог свега" Истиче како треба радити на плану нормализације односа, а народ нормално овдје живи, него неће политичаре, ту је квака. “Мени кад неко каже: "Ви политичари, ја се најежим. Ја сам дошао из привреде, читав мој живот је у привреди. Радио сам и знам како се динар зарађује.Најлакше је узимати паре из буџета. Са свим својим сарадницима се односим као према дјеци. Мора се устати ујутро, мора се радити, морају се давати испити, мора се завршити факултет, мора се радити посао. Лако је трошити буџетски новац. Бирократија И администрација само брину има ли повишице, регреса,  јубиларних награда, дневница.  Укинуо сам дневнице прије 8 година. Ја немам дневницу, нема је нико код мене." каже Милорад Симић. “Ја сам у овај посао дошао са новим аутом, јер сам дошао из приватлука. Сад моје ауто хоће цркнути. Возим ауто старо десет година"  додаје.

Успјех Дервенте?

На ово питање начелник Симић одговара кроз пластичан примјер. “Један наш Дервенћанин, који живи у Нјемачкој одлучио да покрене своју пројектантску кућу и данас доводи њемачке привреднике у Дервенту. Сада ми почињемо причу. “Ја то увијек благосиљам, слободно ви обиђите своје земљаке Нијемце и Аустријанце у Дервенти, да видите како се то ради, какав је наш однос, какав је тај ниво толеранције, отворености и непосредности, те чистоте у смислу рекетирања, јер то је најопасније.  Али они су нас већ скенирали, па не могу ја једном Аустријанцу који рјешава проблеме санкција Аустрије према Русији објашњавати и околишати колико ће коштати да он отвори фирму овдје. Зато идемо на чистац са њима и кажем му: Та парцела је коштала толико и толико, иде на лицитацију, 10% морате платит први помак, шта има још , пита он,  има нотарска обрада,  она на ту суму неће прећи 1000 КМ, овај пише 500 ЕУРА,  шта има још, пита поново,  имате неке пореск е обавезе он пише 50 ЕУРА,  пита ме-  имам ли ја јоше неке обавезе у уласку у ту парцелу ? “ "Да, имате ренту,  он рачуна, и још неке даџбине.  Има ли још нешто "поподне" алудирајући ваљда на неке износе испод стола – “ја му кажем немате” “Е тај разговор он препричава својим колегама” наставља Симић. “Дакле шта је рецепт успјеха Дервенте?  Рецепт је да си отворен, транспарентан, нормалан и да стекнеш повјерење, јер мали смо ми да би "мунтали такве ликове", они то брзо прочитају и крену доводити свако свог у ову општину. Данас на територији Дервенте послује 14 аустријских реномираних фирми. “Кад дође аустријски амбасадор ја пред њим волим питати те раднике: Ко су ови људи? А они одговарају Дервенћани, дакле нису Аустријанци. Знају наши људи радити, они оду горе на обуку 6 мјесеци и дођу овдје. Можемо ми све кад хоћемо. Ја не знам ни држати предавања на тему успјеха у својој локалној заједници.  Мени непријатно то другима предавати. То ја све обичним ријечима могу рећи о тој једноставности, непосредности , онако како бих радио у својој фирми а имам је од 1991. године. Ја сам за то да се организујемо, да поштујемо струку”  наглашава начелник Симић.

 

Истиче да су резултати Дервенте евидентни и не жели много о њима да говори, нека говоре релевантне куће, додаје.

“Спољнотрговинска комора БиХ је рекла како имамо најмању стопу незапослености у БиХ, независне куће су радиле ревизију о задужености, речено је да смо послије Сребренице нанезадуженија општина у БиХ.  Знате шта значи у БиХ бити са 6,72 % задужености, када су нама Бањалука, Бијељина или Добој узори а они грцају и прешли су дозвољену квоту нивоа задужености,  а што дозвољава министарство. То је мени сатисфакција" каже Симић “Ако ја имам прилику доћи у Сарајево и од Удружења менаџера и економиста Југоисточне Европе, иако су то личне ствари али шта сад, добијем плакету 2013. за најменаџера тог простора.  2014 сам добио од Европског покрета плакету за најбољег начелника у РС, неки дан у Чапљини добијем плакету за начелника деценије” додаје. “Ревизија јавног сектора до сад је 180 пута ревидирала локалне заједнице: 3 су позитивне финансијски, а од те 3, једна је Дервента. У Дервенти се најбрже и с најмање докумената оснива фирма. Напримјер, код нас је потребно 7 корака, а у Бијељини 13. Нисмо ми дивљи, ми смо били државетина, нама је ово мало отело.  Овдје је свијет нормалан и ради. Код нас у Дервенти се то примило и кад неко тражи рецепт ја га нешто и не знам” закључује за крај начелник општине Дервента Милорад Симић.

 

НАШИ ЉУДИ МОГУ И ЗНАЈУ: Од фирме у подруму до преко 10 милиона копачки за Адидас

СВЈЕТСКО ЧУДО, А НАШЕ: Фирма из Дервенте радила је највећи сат на свијету!

 

 

 


Бука препорука

Економија

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.