Мој дневник кроз ПМС: Од дјевојке за удају до распалог монструма

Прву менструацију добила сам 15. марта 1995. године. Имала сам дванаест и по година и тек сам се вратила са тренинга.

Marija Ratković / 02. септембар 2015

 Сећам се да сам се осетила као царица, јер сам коначно могла да користим улошке који су се свуда рекламирали. Каква сам будала била.

Данас после двадесет година од "постајања женом", питам се како је могуће да савремена медицина није пронашла лек за ове рецидиве еволуције, оличене у месечном циклусу. Тачно не могу да верујем да све жене, без разлике у томе да ли су бескућнице, спортисткиње или астронауткиње, јебено и даље крваре сваког месеца. И то ако су здраве. Када бих могла да имам неку суперхеројску моћ, волела бих да никад не морам да добијем менструацију, тојест да будем жена са свим погодностима попут облина, нежне коже и гласа, минус хормонски ролеркостер сваког месеца.

 

Фото:индепендентман / Флицкр

У смирају 245. јајне ћелије коју сам дочекала и испратила у мукама, одлучила сам да у форми дневника испратим цео циклус и покажем колика је неправда и колико је еволутивно заостало имати двадесетосмодневни циклус у коме три хормона естроген, тестостерон и прогестерон заједно делујући, могу буквално сломити и најјачу вољу... И потпуно уништити моје људско достојанство.

ФАЗА 1: "Они" дани

Нова тура нова авантура. Први дан циклуса је први дан менструације, први дан живота, јебено постање света. То је као дан ресета, кад креће нови ролеркостер. Реално, ако изузмемо то што сам се као будала радовала први пут због могућности да пробам улошке са крилцима (боже помози тинејџеркама јер не знају шта раде), радовала сам се и сваки следећи први пут јер је то било окончање агоније ПМСа, дан најбољег секса и животних радости, а за оне који не практикују достигнућа и свету тајну контрацепције, верујем да се то рачуна у црвено слово и нерадни дан.

Од дана Д, услеђују дани када имам болове у глави, у стомаку, пролив и из мене буквално излази све у сваком смислу и то нажалост не изгледа као прелепа провидњикава тиркизна течност из рекламе. Такође, да се послужим језиком хороскопа, ово је одличан период за стваралачке активности. Како због изражених физиолошких тегоба нисам пристала никуда, по цео дан седим за компом и продуктивно радим јер нагли пораст естрогена с мртве тачке чини да осећам мотивацију на нивоу олимпијске шампионке. Пазећи да не искрварим свуд око себе, јер се то и даље рачуна као симбол нечистости, не идем у госте, а научила сам да уколико случајно узмем коју кап алкохола постоји могућност да пијано бунцам и бауљам, већ од прве чаше, још увек у пост ПМС шоку, ненавикнута на љубав и друштвеност.

 

Фото: њамињами / Флицкр

Како естроген наставља да расте у наредним данима, тако расте и мој хајп око живота и животних радости. Чим се смање болови у стомаку, крећем у потрагу за новим мајицама или хаљинама, које су по правилу "нешто сасвим другачије" од онога што иначе носим. У овом периоду сам купила све ствари које ми никад нису биле потребне, само зато што сам изгледала као богиња у њима - уски синтетички топ у боји бакра, плисирану миди кожну сукњу црвене боје, љубичасти стреч минић за неумрлу тинејџерку у мени, жути једнобојни купаћи костим (?!?) и ужасно неудобне ципеле са металном штиклом од 18цм. Али, превазишла сам себе! Одлучила сам да овог пута спроведем спасоносну тактику: отишла сам у куповину, тамо купујем-купујем-купујем на пла-бацк да се смирим, па на самом излазу из радње начиним победоносни маневар, оставим целу шопинг торбу и побегнем од гомиле естрадне гардеробе коју сам накупила као волухарица. Капирам да реч естрада као и хормон естроген, воде порекло од исте коренске речи оестрос која потиче из старогрчког и значи нешто у вези са сексом.

Ако би менструација била пролећно спремање куће, ја бих била тотица, односно старобеоградска секси кућна помоћница у шареној народној ношњи која пева док врцка бришучи прозоре седми пут. Сваки нови циклус дочекам у боловима, али чим се ослободим муке, почињем да се претварам у жену, као сврака скупљајући сјајне предмете и цвркућући с људима све више и више. Наравно, то се вероватно мој еволутивно заостали организам труди да обезбеди што више могућих кандидата за оплодњу, али то ме не спречава да уживам у нуспродуктима заосталости, шминкајући се и бирајући хаљине за дружење и изласке.

ФАЗА 2: Козмо девојка за удају

Потпуно неприметно, из недеље у којој сам била пепељуга, прелазим у фазу Козмо девојке, на путу ка свом венчању из снова. Од осмог дана постајем, нежни цветак спреман за све суштинске женске улоге као што су пријеми и коктели крај базена, обећавајући мушки пратилац, хотел и спа викенд, успех у предузетништву и тако то. Пре подне куварица, поподне заводница - ту се кува, ту се пије вино, ту је шминка, слажу се боје, излази се у град, флертује се, љуби се, све је одједном могуће. Баш сам намерно обележила дане кад сам се потпуно екстатично јављала на телефон и цвркутала потпуно непознатим људима. Ха, то су били ти дани! Мене ништа не може изнервирати, све је супер, тепам пословним сарадницима, екстатично се узбуђујем око сваке шале и причам течно и непрекидно на више страних језика.

Ако сам икад заводила некога, то је било кад је естроген од мене направио Теслину гугутку која се радује и шири крила тако да саговорник (Тесла) почне да верује да је најважнија особа на планети. Мушкарци са којима цвркућем и вртим косу у овом периоду су као и светлуцава бижутерија коју птице скупљају, најлепши и најсјајнији, али ја услед хајпа трепћем и кикоћем се, с недовољно можданог капацитета да саслушам то што говоре, све док су довољно миришљави и насмејани. То је феромонска привлачност, ја сам гугутка без мозга, ја сам жртва хормона, то је крај!

Фото: беаутлег2015 / Флицкр

Козмо недеља је зајебана, јер је то недеља у којој се ослобађа јајна ћелија али не знамо тачно кад - као на лутрији, и цела ова хормонска представа, накит који светлуца, голупчићи, свадбени плес и перје рајске птице су ту да прибаве што готивнији сперматозоид. Јебига, то баш није ласкаво чути, али шта сад. Природа је уредила тако да кад сам најлепша и имам највећу жељу да се сјединим с универзумом, кад имам најмање памети и преиспитивања, кад ме све од кретања оловке по папиру, мјаукања мачке до облака инспирише за секс, баш морам највише да укључим мозак. Али шта зна хормонски статус шта је култура и цивилизација, шта је које слово у ЛГБТТИ скраћеници, а шта планирање породице, тако да се све ове предности у виду лепоте, блиставе коже и умиљатости могу извозати као природни животни допинг уз коришћење нехормонских видова контрацепције у случају недозвољених предбрачних односа који могу поћи путем зачећа. Иначе, зна се: играчка - плачка.

ФАЗА 3: Богородица на тобогану

У овој недељи се из народне певачице, принцезе и холивудске диве претварам у Мајку Божју. Пошто моје тело логично не зна да ли сам ја телесно или вантелесно оплођена или не, полако ми смањује хајп друштвености и претвара ме у предисторијску алфамајку која свија гнездо. У мом случају, пад тестостерона који ме чини доминантном, причљивом и екстровертном особом, чини да одбијам изласке, одлазим без поздрава раније кући, или дочекујем госте у кући, мамећи их храном и давећи их о смислу живота и озбиљним темама.

Преиспитивање је кључна реч овог периода. Архетипско "преиспитивање" би се односило на избор сексуалног партнера у процесу размножавања, али као што сам рекла, пошто организам нема појма дал сам ја онако накинђурена и пребитна нашла оца свога детета или нисам у том фазону, морам да се преиспитујем о свему и свачему – о томе дал сам довољно добра на послу, да ли су ми пријатељи довољно верни и да ли је тестенина случајно прекувана.

Фото: беаутлег2015 / Флицкр

Благи спуст тобоганом, само је увод у недељу пакла, недељу ПМС-а у којој ћу се у току паничне портаге за смислом претворити у жену на ивици нервног слома. За сада само имам благу жељу за угљеним хидратима, дугим разговорима, шетњицом и тако даље. У сексу се грозим стезања и гњечења, најбоље би било кад бисмо се сви само мазили или нетакнути доживљавали занос Свете Терезе, апсолутно ми није јасно шта је ДП и ко је, за име бога, и зашто измислио анал фистинг.

ФАЗА 4: Недеља пакла (за оне који верују у то)

Иако неки психолози тврде да ПМС постоји само за жене у културама које знају за њега, за мене је то као да неко каже да ће у пакао ићи само они који верују да он постоји. Одговорно тврдим, постоји Бог, постоји пакао и постоји ПМС, и то је без претеривања директна филијала пакла на земљи. Када сам покушавала да објасним ПМС мушкарцима, употребила сам синтагму серија несрећних догађаја које колико год се трудио не можеш да игноришеш, рецимо да добијеш отказ, поквари ти се нов телефон и цркне компјутер у исто време (аппровед!). У пракси је наравно чешће да истовремено нестане топле воде, тоалет папира и гела за туширање – ситне, тривијалне и наизглед безопасне ствари које се догоде баш мени баш тад, али тако у серији добијају смисао казне божје.

Фото: Претт Поо Еатер / Флицкр

Мислим да су ми све бубуљице икад у животу изашле управо у време ПМС-а, закаснила сам на важне састанке, добила отказе или смањења плате, сва јела која сам правила некако су чудом загорела, а ја сам се притом исекла или опекла. Серија несрећних догађаја, коју космос усмерава на мене, праћена је опречним деловањем хормона. Естроген расте па опада и јебе ме у здрав мозак, прогестерон расте и смирује то наводно, више на начин неке сиимпатичне, али излишне бабице која иде за мном, мота се око ногу и говори "ево душо, пробај слатко, једну кашчицу бар". ПМС је опсадна ситуација помешаних емоција налик на породичне свађе око Божића, а ако не учиним све мере предострожности, претварам се у очајницу без икаквог самопоштовања или неку од патетичних јунакиња Миранде Джулај.

Не знам шта је старије, кокошка или јајна ћелија, не знам да ли прво почнем да се товим слаткишима, или ми опадне самопоуздање или ми изађе прва бубуљица, углавном ПМС је моја пропаст на свим нивоима. У слици – лежим сатима у истој одећи на кревету окружена празним кутијама тестенине са сиром ко грипозни курт кобејн у најгорим данима, нечије празне конзерве пива су ту по два дана, на компу се врте порнићи који ме чине још мизернијом, а ја изгледам ко скитница која проси "цигаре и нешто слатко"од било кога ко позове. И смрад.

Непрекидно осећам да све смрди (или ми нешто трули или ми гори или сувише подсећа на животиње, или свуда осећам секс) и избезумљује ме кретање међу људима, јер ме њихови дезодоранси и колоњске водице посебно доводе до лудила. У стању сам да се, иако тако скрхана и болна, туширам по сто пута, перем косу и дезинфикујем се само да бих одстранила све мирисе и осетила се бар мало чистије. Али, фасцинантно је да иако истрајно радим на свом изгледу, осећање мизерије и општег морално-људског посрнућа не престаје.

Услед нагомилане воде у организму, осећам се тромо и дебело (иако сам свесна да "је све то у мојој глави" осећам се од-врат-но), све ме стеже и боли, вруће ми је и прегревам се ментално и телесно, тако да плачем неутешно на сваки периферни бол, попут чврстог стиска руке док деструкција на свим другим плановима буја. Да ствари буду компликованије, без оштроумности, мотивације и воље, вероватноћа да ћу се повредити у свакодневним и кућним пословима је скоро стопроцентна, а што више падам са бицикла, скејта, пржим се уљем и ударам у намештај, све ме више све боли и уверенија сам да је живот срање и да сам ја ранијим гресима сигурно заслужила тај пакао. Да је Трент Резнор жена, Донард Спирал би гарант био тумачен као албум о последњим данима циклуса и ПМС-у, притом посебно мислим на песме Цлосер и Хурт!!!

Инспирацију за овај експеримент и текст који је из њега настао, дугујем генијалној апликацији хормонског хороскопа, који и поред тога што за сваку од наведених библијских мука нуди лаку исхрану доста воде и чај од камилице, ипак представља велики допринос суживоту и утеха је женама широм планете. Поред стандардне прогнозе лудила које одређени ниво хормона носи, овај хороскоп (као и сви хороскопи на свету) доноси надасве практичне савете и занимљиве чињенице засноване на најновијим истраживањима (сиц!) уз могућност бележења сопствених мисли и вођење личног дневника, које може бити корисно на дуже стазе, поготово у превенцији спирале која води у право у пакао. Лакше је уз хороскоп, јер потпуно реалан свет је трагичан.

вице.цом

 


Бука препорука

Колумне

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.