Молдавски суд разријешио предсједника, савјетница Свјетске банке за премијерку, проглашење “окупиране државе”: Шта се дешава у Молдавији

Молдавски суд разрешио је данас предсједника Игора Додона и поставио бившег премијера Павела Филипа за привременог предсједника, јавља Ројтерс.

Margita Milovanović / 09. јун 2019

Демократска партија Молдавије Павела Филипа обећала је у суботу да ће да оспори легитимитет нове владе коју су формирали Социјалистичка партија коју подржава Русија и про-европски блок АЦУМ.

Додон је бивши лидер Социјалистичке партије и подржава формирање нове владе. Социјалистичка партија и блок АКУМ сагласили су се јуче да формирају владу и именују Мају Санду, бившу министарку просвете и саветницу Светске банке, за премијерку да би смањиле моћ олигарха у једној од најсиромашнијих земаља Европе, наводи Ројтерс.

Тиме је прекинут вишемесечни застој у скупштини након парламентарних избора у фебруару.

Али њихов савез је изазвао сукоб са Демократском странком Молдавије и Уставним судом, који је раније саопштио да парламент треба да буде распуштен и да ће свака одлука о формирању владе коју донесу посланици бити неважећа.

Санду је оштра противница Демократске странке, која је формирала последњу владу, и њеног вође Владимира Плахотниуча, богатог тајкуна оптуженог за корупцију и злоупотребу власти.

Демократе оптужују АЦУМ и Социјалисте за узурпацију власти на захтев Русије, а заменик председника странке Андриан Чанду рекао је да ће они оспорити формирање владе на суду.

“Руска Федерација покушава да нас присили на стварање про-руске владе, илегално, у Молдавији”, рекао је Чанду.

Парламент Молдавије претходно је усвојио декларацију о „окупираној држави“.

У декларацији се наводи да је у тој земљи широко распрострањена корупција, а да су олигарси добили тоталну контролу над судовима. Молдавски посланици су навели да су забринути због нарушавања људских права и слобода.

„Парламент Републике Молдавије, као једини законодавни орган у земљи констатује са забринутошћу да су државне и правне институције земље окупиране“, наведено је у тексту декларације коју је прочитао копредседник блока АЦУМ Андреј Нестасе, преноси Б92.

Према његовим речима, декларација представља изгласавање неповерења Уставном суду Молдавије. Она подразумева оставку главног тужиоца, шефа Службе за информисање и безбедност, чланова Централне изборне комисије, руководства Националног антикорупционог центра и других државних институција. Настасе је рекао да је неопходно под хитно усвојити документе неопходне за ослобађање тих установа и укидање мешовитог изборног система. За декларацију су гласали сви посланици који су присуствовали седници.

Б92

Недељник


Бука препорука

Репортаже

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.