Моле се туристи да мало заобиђу Амстердам

Амстердам, град познат по толеранцији, уским кућама и широким каналима, радикално мења став према туристима

BUKA portal / 10. јун 2019

Након што је крајем прошле године уклоњен чувени натпис "И Амстердам" испред Ријксмусеума, главни град Холандије сада отворено поручује туристима да иду на нека друга места.

Амстердам, град познат по толеранцији, уским кућама и широким каналима, радикално мења став према туристима који годишње с одушевљењем посећују тај град и холандској економији годишње доносе око 82 милијарде евра, пише ЦНН.

Разлог је врло једноставан - грађани се боје да ће се њихов главни град претворити у Венецију.

Фрустрирани мештани Амстердама већ неко време жале се на превелики број туриста и боје се да би њихов растући број могао уништити душу овог живахног космополитског града.

"Под великим смо притиском", рекла је архитекта Елен ван Лун. "Не желимо да се претворимо у Венецију. Туристи превише воле наш град и превише нас посећују."

Иако Ван Лун признаје позитивне аспекте туризма, попут бројке која попуњава касу, разуме и мештане који се боје да ће изгубити аутохтони осећај свог родног града.

Попут Венеције, Амстердам је постао симбол за феномен превеликог туризма који је уско повезан са све приступачнијом ценом авионских карата. Док неки други градови тек почињу да се хватају у коштац с оваквим проблемом, Амстердам је једноставно рекао да му је доста.

Наиме, за тај се град предвиђа наставак десетогодишњег пораста броја посетилаца, са 18 милиона у 2018. на 42 милиона у 2030, што је 50 пута већа бројка од садашњег броја сталног становништва.

Холандски званичници због тога су недавно смело одлучили да престану да рекламирају своју земљу као туристичку дестинацију. Спровели су и неке одредбе с намером да одврате туристе, ограничавајући им места за забаву или капацитет смештаја. 

Градске власти Амстердама најавиле су и нове порезе на туристичка ноћења, а нови приходи од туризма биће усмерени у одржавање града.

Амстердам већ наплаћује седам одсто пореза на хотелске рачуне, а градски оци су средином маја најавили нови намет према којем ће хотелски гости по ноћењу убудуће плаћати додатна три евра у градску благајну.

Извор: Индеx


Бука препорука

Вијести

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.