Монсанто саставио листу 200 критичара у Европи, Баyер се извињава

Амерички произвођач сјемена и агрохемијских производа Монсанто саставио је листу критичара у седам европских земаља, потврдио је његов власник њемачки Баyер.

BUKA portal / 21. мај 2019

Баyер је прошле године купио Монсанто за 63 милијарде долара, што му је, између осталог, донијело и више од 13.000 тужби због Монсантовог хербицида Роундупа, који подноситељи у САД-у доводе у везу с оболијевањем од рака.

У међувремену су француски медији објавили како је америчка компанија саставила листу више од 200 научника, новинара и политичара који су изразили сумњу према њезиним производима.

Листу је по наруджби Монсанта саставила компанија за односе с јавношћу ФлеисхманХиллард.

Уред државног тужиоца у Паризу покренуо је истрагу прије нешто више од мјесец дана, а питањем се позабавио и његов власник Баyер. Посао су повјерили адвокатској канцеларији Сидлеy Аустин како би утврдили за које су земље израђене листе.

Према актуалним информацијама, уз Француску, састављене су и листе критичара у Њемачкој, Италији, Низоземској, Пољској, Шпањолској и Британији, објавили су из њемачке компаније.

Баyер се извинио у име своје подружнице. "Ми у Баyеру не водимо тако дијалог с друштвом и заинтересираним актерима. Извињавамо се због таквог понашања", поручили су из Баyера у отвореном писму њемачком парламенту.

Новинска агенција АФП жалила се француском регулатору Цоммиссион Натионале Информатиqуе ет Либертесу јер су на листи и неки њезини новинари.

 

 


Бука препорука

Вијести

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.