Мора расту, градови нестају: Први се потапају Задар и Трогир

Та знанствена студија у четири године које су прошле у међувремену, показала се до данас забрињавајуће точном, колико год је у доба објаве дјеловала катастрофично.

Sergej Županić / 01. новембар 2019

Прије десетак година најоптимистичнија варијанта раста разине мора што ју је предвиђао УН-ов ИПЦЦ био је још увијек тек само неколико центиметара, једнознаменкаста бројка. Данас УН-ово тијело рачуна да ће то бити 2,1 метара до краја стољећа уз глобално загријавање климе од 3°Ц. И још увијек није ријеч о просјечном ставу знанственика, него тек о најнижим бројкама о којих се са сигурности могу сложити сви климатолози и центри за релевантне знаности диљем свијета. 

Знанственици око Јамеса Хансена, који је као директор Годдардовог института у НАСА-и годинама ратовао против Георгеа W. Бусха, при чему му је предсједник преко својих људи чак забрањивао да иступа у јавност, данас са сигурношћу говори о томе да човјечанство до краја стољећа треба очекивати раст разине мора од 2,3 метара по сваком ступњу затопљења више.

Ако би затопљење свјетске климе услијед човјековог загађења угљичним диоксидом до 2100. године било 3°Ц, то би онда за собом повукло раст разине мора од 6,9 метара. Какав год раст разине мора био, неколико ствари је сигурно. Прво то да ће га бити. Друго, чак и да човјечанство овог тренутка престане загађивати планет спаљивањем угљена, плина и нафте, те крчењем шума, и тада бисмо имали знатан раст мора, поплаве и збјегове. 

Треће, море је од 1900. до 2016. године порасло за између 16 и 21 центиметара, како гдје, а само од 1993. до 2017. порасло је за чак 7,5 центиметара. Најновије истраживање објављено на ову тему у Натуре Цоммуницатионс каже да, колико год да море буде расло услијед глобалног загријавања и отапања леда на Земљи, број милијуна људи који ће морати бјежати бит ће пуно већи него што се до сада сматрало.

Сотт Кулп и Бењамин Страусс с Принцетона тако наводе да на надморским висинама до једног метра диљем свијета данас живи 250 милијуна људи, а да до надморске разине од 10 метара живи чак једна милијарда. Њих двојица рачунали су сценариј по којем би се свијет до 2100. године загријао за "само" 2°Ц, што је некакав циљ за заустављање загријавања атмосфере а да не оде баш цијели свијет кврагу, те су узели и то да би у таквом свијету море порасло за два метра. 

Очито је о чему је ријеч; почели су рачунати колико би људи морало селити чак и ако би се остварила мање амбициозна варијанта УН-ових климатских циљева. Резултат њиховог истраживања је да ће у том случају до 2050. године пред морем морати бјежати најмање 150 милијуна људи, односно чак трипут више него што се до сада сматрало да би се могло догодити. Сјећамо ли се избјегличке кризе с Блиског истока према Еуропи 2015. и 2016.? Тада је у покрету био само један милијун људи...

Ово истраживање сада у калкулацију је узело пуно прецизније сателитске моделе тла и, нарочито, то да ће људи у обалним подручјима, како доба климатских промјена буде пролазило годину за годином, трпјети све горе екстремне плиме; због олуја или било којег другог природног разлога. Притом пораст разине мора није и једино од чега ће људи бјежати. Ту су још суше, глад, екстремне врућине, ратови за ресурсе, етнички сукоби, поплаве... 

Што се разине мора тиче, бројке из истраживања знанственика с Принцетона су неумољиве. И у овој причи Хрватска пролази посебно лоше; не баш као Бангладеш, Вијетнам или Низоземска, али толико лоше да је наша земља означена тако да се, уз овакве бројке екстремних удара плима ионако нараслог мора у будућности, очекује чак шест пута више људи којима ће Јадранско море поплавити домове и који ће због тога морати бјежати на сухо.

У тоталним бројкама говоримо о томе да ће за 30 година с хрватског дијела Јадрана морати бјежати око 100.000 становника чији домови, чак и ако неће бити директно потопљени, а многи заправо и хоће јер пораст мора од два метра је ужасно пуно, онда ће им плиме и олује чинити живот неподношљивим у стварности у којој ће се наћи на неколико десетака центиметара изнад мора. 

Из студије је занимљиво примијетити још нешто. Аутори су Сцотт Кулп и Бењамин Страусс. Еxпрессов је закључак да су, због политичке стварности великих сила при УН-у, они били присиљени направити израчун за сценариј при којем се Земља загријава само 2°Ц до 2100. и да то значи раст мора од два метра. 

Прво што је Јамес Хансен, као један од највећих климатолога данашњице, усто знанственик с доказаним интегритетом из борбе против про-нафташке администрације Георгеа W. Бусха, напросто утврдио да је ријеч о 2,3 метара по метру. А како знамо да је чињеница и то да смо данас на путу загријавања од најмање 3°Ц, осим ако човјечанство не учини нешто радикално, јасно је и то да је ријеч заправо о томе да нам пријети седам метара 2100., рецимо да би то било упола толико до 2050. године.

Ако нетко још не вјерује, онда треба знати да су аутори ове студије, Кулп и Страусс с Принцетона, још 2015. доказивали да Земљи пријети такво отапање Арктика, Антарктике, Гренланда и глечера да ћемо уз овакво понашање с индустријским загађењем до 2100. године проузрочити раст разине мора од између 4,3 и 9,9 метара. О томе је Еxпресс опширно писао у неколико наврата посљедњих неколико година, задњи пут у коловозу 2018.

 Њихово истраживање 2015. године објавио је ПНАС и с тим подацима Еxпресс је отада објављивао низ графика помоћу Гоогле Еартха које приказују на што ће наликовати и у колико мјери ће страдати Задар, Трогир и долина Неретве међу првима и најгоре, а затим до које ће мјере бити девастирани, скоро потпуно уништени Ријека, Сплит, Дубровник, отоци сви редом... Та знанствена студија у четири године које су прошле у међувремену, показала се до данас забрињавајуће точном, колико год је у доба објаве дјеловала катастрофично.

Међутим, опћенито се показује уназад десетљећа и пол да су се сви сценарији климатског уништења око којих су се индустријске силе успијевале договорити, испоставили као тотално неодрживо преоптимистичнима. Ако данас, крајем 2019. године, узмемо студију Кулпа и Страусса из 2015. о расту мора до између 4,3 и 9,9 метара, прво ћемо примијетити да то савршено одговара процјени Хансена и његових климатолога о 2,3 метара по сваком ступњу загријавања, те у случају да јуримо у пропаст од 3°Ц до 2100. године. 

Што је у том случају с поплавама и продорима мора тамо гдје људи живе данас? 

Прије неколико дана Еxпресс је објавио документ што га је наручио Пентагон о учинцима климатских промјена на САД и на Војску САД-а. Стручњаци који су то за Пентагон радили у релативној тајности, констатирали су да ће у САД-у температуре већ до 2050. године расти између 1°Ц и 3°Ц!

Као и то да ће раст мора, болести, суше, поплаве, олује и остало довести до распада Војске САД-а и САД-а самог. 

Коначно, ако узмемо као чињеницу да до надморске висине од 10 метара на Земљи данас живи једна милијарда људи, према прорачунима исте двојице знанственика који су у ПНАС објавили истраживање из 2015., то значи да свијету пријети до 2100., а можда чак већ за 30-ак година, егзодус чак једне милијарде људи. О томе што у том случају Хрватској пријети, према истраживањима свјетских знанственика конкретно смо писали у липњу ове године, те у сијечњу и у листопаду прошле.
 

Текст преузет из Еxпресса

 


Бука препорука

Наука и технологија

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.