МОРТАЛ КОМБАТ за Буку: Нервирају нас телевизије које су посељачиле читаву генерацију

Мортал Комбат је београдски пунк - хардцоре бенд који у музичким водама плива већ деценију, а њихови наступи су на рок сцени узбуркали валове који пријете да се чак претворе и у цунами.

Buka intrevju / 23. април 2018

Нјихови текстови су оригинални и у моментима јако провокативни, да када се споје у ковитлац енергичних рифова изазивају страшан набој позитивне енергије. Прославили су се пјесмама Евровизија, Деведесете Сељачка буна, Се и град, чији наслови довољно указују на теме које Мортал Комбат воли да обрађује. Снимили су четири студијска и један лајв албум, а бенд се нада да ће до краја ове године објавити још један албум са најновијим пјесмама.

Мортал Комбат ће 28. априла гостовати у бањалучком КСБ-у, а у разговору са фронтменом и вокалом овога бенда, Милошем Кричковићем Крикијем, сазнали смо неке детаље из њихове каријере које су можда до сада за широки аудиторијум биле непознаница. Долазили сте већ у Бања Луку. Има ли нешто што вас посебно привлачи у овоме граду? Добри људи, добра свирка, ћевапи. Млад сте бенд. Да ли сте задовољни својим досадашњим пробитком на музичкој сцени? Како да не будемо! Што се нас тиче, с обзиром шта свирамо, ми смо ти сад мејнстрим! Шта вас је привукло бављењу баш том тврђем хардцоре и метал звуку. Зар младим момцима не требају паре? Зашто не свирате поп-фолк пјесме, као што то ради Амадеус бенд и сличне групе? Ко каже да нема пара од овога? Ми се заправо бавимо рокенролом због пара, а приватно слушамо народњаке. Чак сте се упетљали и у воде сатире, па провоцирате људе око себе. Мислите ли да вам је то паметно? Зар ти ми делујемо као неки паметни људи? Да ли сте икада упали у проблеме, јер сте критиком нагазили неког моћника (газду кафане, предсједника мјесне заједнице...) који се пронашао у некој од ваших пјесама? Не познајем ни једног председника месне заједнице, а углавном идем у кафане које држе моји пријатељи (смијех). Углавном се људи не проналазе у нашим песмама, чак и када би требали. Лјуди генерално не поседују способност самоанализе и увек мисле да је реч о неком другоме, поготово такви које описујемо кроз стихове. Можете ли зарадити од свирке? Барем за лебац и млијеко. Пријатељу, ја купујем већ другу вилу са базеном. Не разумем зашто имаш потребу да нам гледаш у новчаник? И ми богаташи имамо душу. Да ли сте се ухватили бубњева, микрофона и гитара због пара, дјевојака, славе или умјетности? Због личног задовољства, тј. незадовољства и потребе да искажемо своју друштвену критику кроз панк као најадекватнији жанр за каналисање провокативних текстова. Шалим се наравно, све ово радимо само због риба! Шта вас највише нервира на музичкој сцени? Бендови који кукају да је сцена мртва оптуживајући публику за то, без да су се иједног тренутка запитали да ли је можда њихов бенд срање па због тога нико не жели на силу посећивати свирке истог.

 

Фото: Марко Ристић

 

Нервирају ли вас фолкери? Капирам да мислиш на турбо фолк, а не на фолк као музику и културу једног народа. Одговор је у сваком случају, не. Не дотичу ме, они имају своја места за излазак, ми имамо наша. Свако има право на свој избор и укус. Нервирају ме поједине телевизије које су посељачиле читаву генерацију, међутим и томе полако долази крај. Ко још гледа телевизију од младих људи? Идете ли икад на БГ-сплавове? "Сплавови" су данас широк појам. У Београду имаш и рокенрол и турбо фолк сплавове, а ја заправо не идем ни на један. Преферирам копнени излазак, нисам љубитељ воде (смијех). Да ли би се икада оженили старлетом? Нереално је питање, не би се она удала за мене јер возим дизелаша 2001. годиште. Ваше мишљење о културно-умјетничком програму на телевизијама с националном фрекфренциом? Нема ту ничега културног, већ само ријалити. Да ли је БГ музичка сцена помало у паду? Слабија је у односу на деведесете, а јача у односу на почетак двехиљадитих. Имате ли музичке узоре? Немам конкретан пример да ти наведем. Слушамо све и свашта, али нисмо издвојили никог на кога би се у потпуности угледали и чији би пут следили. Шта вас нервира у друштву, да ли вас мори неправда или сте огуглали на све ово? То су проблеми за сиротињу, већ сам ти објаснио да смо препуни пара. Да ли сте оптимистични или песимисти? Имам разне периоде, али увек превлада оптимизам на крају. Наравно, чувам напунен пиштољ у случају да победи друга страна. Човек мора бити спреман на све. Шта су ваши планови за будућност? Да снимимо нови албум који ћемо покушати да објавимо до краја године. Да снимимо још пар спотова и да одсвирамо што више концерата. Ако имате неку поруку за читаоце слободно је изговорите. Могу само да поручим свим људима добре воље да дођу на концерт у Клуб Студената Бањалуке, јер вашим животима вам гарантујемо најбољи провод у животу! Ако не због вас, ви дођите због нас! Разговарао Ернест Бучински

 


Бука препорука

Тема

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.