Мостарски корона вирус: Истине, лажи и невјере

Свему је, како град прича, кумовало кумство на вишим разинама, које обични смртници сањају кад требају у болницу.

Berislav Jurič / 20. март 2020

Службено, у Мостару се још тражи особа од које је кренуло ширење вируса корона јер првозаражени у приопћењу за јавност тврди како није излазио из земље. Но, иако је тако службено наведено, ипак се у граду на Неретви, у чије се вирусе годинама безуспјешно упирало, не чини као да нетко трага за извором који је довео до тога да вирус у здравствени сустав уђе "сазад".

Како је јавност првотно извијештена, првозаражени је изиграо сустав те се догодило оно од чега су сви страховали, ако је итко досад озбиљно и страховао – да се вирус увуче у здравствени сустав. Колико је ситуација озбиљна показала је и панична снимка која се проширила Мостаром што ју је начинила дјелатница у болници, описавши панично пут пацијента до болнице и његово шетање по болничким одјелима.

Свему је, како град прича и како то код нас обично бива, кумовало кумство, пријатељство, дружења на неким "вишим разинама", које обични смртници сањају кад требају на неки нормалан преглед у болницу. Пацијенту се, кажу они који грађанима говоре о ситуацији, треба вјеровати. Ноћ прије речено је, пак, како их је преварио. Тако је послије испало да није путовао никамо и да га је заразио нетко у Мостару.

Но, тог нултог пацијента, који је негдје скривен и шири заразу, ако постоји и ако није само крема за мазање очију јавности, одједном нитко не тражи јер, да га тражи, очекивало би се панично упозорење да нетко тамо негдје скривен, у прљавом граду, шири заразу, а да никоме не говори.


Трагикомедија и брачна вјерност


У мостарску прљаву сапуницу, а тако то бива кад недостаје озбиљне комуникације с грађанима, увлаче се бројни балончићи. Тако је, рецимо, службено установа дјечјих вртића забринутим родитељима приопћила како у њиховим вртићима не ради љубавница зараженог. Радила је, кажу, некад прије. Тако се вирус уплео у мостарску љубав и бракове. Што би, а није ниједан град у својим причама далеко од истине, и могао бити главни разлог стављања љепила на уста умјесто маски на лице.

 

Шлаг на торту потом ставља равнатељ мостарске болнице Анте Квесић досад невиђеним иступом у јавности. Наликујући роцк 'н' ролл звијезди, која након концерта избацује дојмове, Квесић је пред новинарима разбио све повјерење које је нетко могао имати у прву утврду борбе против вируса.

 

Без "б" из бонтона, са сунчаним наочалама на глави, с језиком који непрестано жели ићи вани и прстима у устима, иако је то једна од главних мјера заштите од вируса и једна од првих родитељских лекција, рјечником који нема везе са смиривањем ситуације, постао је предметом исмијавања. Извор вируса, можда и плански, пао је у други план и мостарска јавност, а не тиче се то само ње, остала је у шоку и невјерици да се први човјек болнице тако односи према нечему од чега читав свијет страхује.

 

Наставак текста читајте овдје


Бука препорука

Колумне

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.