Мозак је крив што људи не могу да престану да пуше

Амерички научници с државног Универзитета Пен су открили да неки људи не могу да престану да пуше због проблема који је повезан с процесима који се одвијају у мозгу.

daily mail / 09. јул 2014

Наиме, научници су открили да испитаници који су показивали најмање реакције на награде имају најмање шансе за одвикавањем од никотина, пише британски "Дејли мејл".

У истраживању су учествовала 44 пушача којима су научници проучавали рекације центара у мозгу на понуђену награду, односно новац за сваку цигарету коју не попуше. При том, они нису смјели да пуше барем 12 сати прије него што су се подвргли експерименту, а потом су били под магнетном резонанцом и играли су игру погађања карата с могућношћу зараде.

Такође им је речено да морају да причекају два сата до краја експеримента да би попушили цигарету.

Међутим, током игре, половини испитаника је речено да је дошло до грешке и да могу да изађу на паузу у трајању од 50 минута и речено им је да ће добити по 1 долар на сваких 5 минута ако не буду пушили током те паузе, пише РТРС.

Стручњаци су тада открили да су пушачи који нису издржали да не запале, показали слабије реакције у центрима у мозгу задуженим за награду.

 

 

 


Бука препорука

Литерарни конкурс

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.