Можда дјелује страшно и немогуће: Девет органа без којих можете живјети

Људи могу живјети без једног бубрега. Могуће је живјети и без слезене, али она је битна за имунитет па је већи ризик од инфекција.

BUKA portal / 09. септембар 2019

 

Но, постоји још седам других органа без којих је могуће водити прилично нормалан живот.

Jedno plućno krilo

За дисање вам је довољно једно плућно крило, а друго се може уклонити у случају лијечења рака плућа, туберкулозе или других плућних болести. Дисање је отежано, али је могуће и без једног плућног крила – пацијенти евентуално изгубе око 35 посто обујма кисика који могу издахнути у секунди.

Debelo crijevo

Оно се може уклонити ради лијечења колоректалног карцинома или цријевних обољења, попут Крохнове болести. Доктор заједно с дебелим цријевом може извадити и ректум. Пацијенти ће чешће морати на WЦ због тога и обично морају промијенити начин прехране како би избјегли учестале прољеве.

Reproduktivni organi

Иако они могу бити важан дио љубавног живота, без репродуктивних органа се може живјети. Истраживање је показало да хистеректомија нема негативан утјецај на сексуални живот жена. Међутим, хормонске промјене изазване уклањањем јајника могле би довести до губитка либида.

Код мушкараца, уклањање једног тестиса због рака простате вјеројатно неће утјецати на њихов сексуални живот. Један тестис, наиме, има све потребно за производњу тестостерона (који је важан за либидо). Ако се уклоне оба тестиса, либидо би се значајно смањио, а мушкарац не би могао произвести сперму. Након уклањања простате, мушкарци често имају привремену еректилну дисфункцију те инконтиненцију.

Mjehur

Пацијенти с карциномом мокраћнога мехура или ријетким неуролошким проблемима с мјехуром требају уклонити простату и лимфне чворове или матерницу, јајнике и можда дио вагине. Лијечници тада користе комад цријева како би одвојили мокраћу, која се иначе чува у мјехуру, али је живот пацијената нормалан.

Žuč

Јетра ствара жуч, која разграђује масти и та се жуч похрањује у жучни мјехур у случају да поједете мастан оброк – али ваше се тијело не ослања на ту похрањену жуч како би разградило храну. Већина људи има довољно “усклађену” прехрану да неће примијетити велику разлику кад им жучни мјехур нестане. Најчешћи је разлог за уклањање жучи – жучни каменац.

Želudac

Ради мршављења или код агресивних карцинома желуца који се нису проширили на друге дијелове тијела, пацијентима се уклања дио или цијели желудац. Желудац обично апсорбира витамине и убрзава пробаву мијешајући храну с киселином како би је разградио.

Једном кад се желудац уклони, хирурзи ће повезати једњак директно с танким цријевом. Након операције, пацијенти ће и даље моћи јести чврсту храну, али ће је подносити у мањим количинама и можда ће требати избјегавати одређене намирнице.

Slezena

Главна функција слезене јест филтрирање крви, али се она може уклонити ако је оштећена или болесна, примјерице, у случају крвних поремећаја. Будући да игра важну улогу у имуносном суставу, вјеројатније је да ће се пацијент разбољети након уклањања. Пацијенти којима се уклони слезена често морају узети одређене лијекове јер су изложени већем ризику од одређених инфекција.

Bubreg

Иако су бубрези витални органи, људи могу живјети без једног бубрега јер два имају више него довољан капацитет да удовоље потребама вашега тијела. Један бубрег може дјелотворно обрађивати “отпад”. Функција бубрега ће бити смањена, али ће ипак бити сасвим довољна за наставак живота.

Slijepo crevo

Функција слијепог цријева није сасвим јасна. Неки стручњаци сматрају да се ради о бескорисном органу који је био користан нашим прецима, док недавна истраживања тврде да оно “чува добре бактерије на сигурном”. Понекад се слијепо цријево блокира и зарази па се мора уклонити, али његово уклањање нема дугорочних здравствених посљедица, пиоше Нет.хр.


Бука препорука

Тема

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.