Може ли се инфицирати коронавирусом додиром?

Корона вирус се углавном преноси капљичним путем, кад заражена особа закашље или кихне, но осим социјалног дистанцирања, многи су људи опрезни када додирују кваке, типке или новчанице. Стручњаци кажу да је то мудро.

BUKA portal / 06. април 2020

Foto: Ilustracija

 

"Студије упућују на то да корона вирус на површинама може преживјети од неколико сати до неколико дана", каже Свјетска здравствена организација. 

Трансмисија корона вируса додиром контаминираних објекта "чини се могућа", наводи се и у саопћењу њемачког Института за процјену ризика (БфР). 

И премда на сухим површинама опћенито није стабилан, иницијални лабораторијски тестови о новоме корона вирусу указују на то да остаје заразан до четири сата на бакреној површини, 24 сата на картонској и два до три дана на пластици. 

Другим ријечима, ако заражена особа закашље и притом попрска ручку кошарице у дућану, идући би се купац могао заразити ако прими ручку и након тога дотакне своја уста, нос или очи. 

Појашњавају да, чак и ако се вирус нађе на кожи, то није улазно мјесто. Ако након тога оперете руке, примијенили сте одговарајућу превентивну мјеру.

Истичу да је битно свјеже контаминирану руку не стављати на уста, нос или на очи како га у организам не бисмо унијели респираторно или коњуктивно. 

БфР каже да нема извјешћа о тому да се неко на тај начин уистину и заразио. 

Да бисте се опћенито заштитили од вируса, укључујући корона вирус и вирус грипе, стручњаци савјетују темељито прање руку сапуном и водом и суздржавање од додиривања лица изван куће. 

БфР уз то не види потребу да здраве особе дезинфицирају површине. 

Важно је запамтити да одржавање добре хигијене и опрез при додиривању потенцијално контаминираних предмета нису замјена за оно најважније - социјално дистанцирање од једног или два метра. То је најбољи начин за спречавање ширења заразе. 


Бука препорука

БиХ

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.