Може ли ваш брак преживјети коронавирус?

ЧАК и они који имају сретан и стабилан брак, могу доћи у проблем тијеком самоизолације због тога што су све вријеме усмјерени на свог партнера.

BUKA portal / 24. март 2020

 

Већина је осуђена да у малом простору борави са својим супружником, с којим треба ускладити пословни и приватни живот 24 сата, седам дана у тједну, што може бити рецепт за катастрофу и евентуално развод, пише ЦНН.

Због тога су лиценцирани брачни и обитељски терапеути, клинички психолози и људи који су дуго у браку подијелили своје савјете који вам могу помоћи да сачувате свој брак.

1. Комуницирајте што више

Тајна сваког успјешног односа је у комуникацији. То је точно и иначе, али и у околностима које су посљедица пандемије коронавируса. Мицхеле Wеинер-Давис, брачни и обитељски терапеут из Боулдера у Цолораду, каже да није важно толико како партнери комуницирају у изолацији, него да је важно да се труде комуницирати.

"Највећи проблем с којим сам се суочила је када оба партнера гледају на оно што се догађа другим очима – једна особа мисли да се све руши, а друга да су ствари преувеличане. Када људи имају другачије перспективе, имају и другачији став о ономе што се треба направити, а једини начин да се ово преброди јест комуникација", каже Wеинер-Давис.

2. Дајте једно другом простора

Већина парова велики дио дана проводи одвојено – барем један партнер одлази из куће на посао, а сада када твртке од запосленика траже да раде од куће, они проводе све вријеме заједно под истим кровом. Ово може бити посебан проблем за парове који живе у малим домовима јер се могу осјетити као да им је угрожен особни простор.

Зато многи стручњаци савјетују да људи требају схватити важност времена које проводе сами са собом.

"Важно је да парови знају припадају ли у категорију људи којима је потребан партнер како би средили своје емоције или у категорију оних који то регулирају сами. Ако знате да ваш партнер жели само да регулира своје емоције, не требате покушавати радити на томе с њим, него да га пустите да се сам позабави тиме", каже Алев Атес-Барлас, терапеут из Неw Yорка.

Он каже да би најбољи начин да пребродите напетост између вас и партнера могао бити медитација или слушање глазбе на слушалицама.

3. Реците једно другом што вам смета

Заједнички рад од куће могао би од вашег партнера направити имагинарног колегу који је крив за све.

Алеxандра Фондрен је то прочитала на Тwиттеру и одмах је са својим супругом разговарала о томе што им смета од поступака оног другог.

И други супружници су почели примјењивати то и писати на Тwиттеру под хасхтагом #ЦовидЦонфессионс о својим искуствима.

4. Установите рутине

 

Нитко се још није сасвим прилагодио новим околностима у којима смо се нашли због пандемије. Због тога Лее Миллер, брачни и обитељски терапеут из Лос Ангелеса, савјетује да би било мудро створити нове рутине које ће свакодневном животу дати смисао. Посебно је важно одредити тко ће што радити тијеком дана: тко ће кухати, тко ће чистити, тко се јављати на телефон и слично.

"Ово није ни близу типичној ситуацији, што значи да постоје бројне улоге око којих би се партнери требали договорити и придржавати тијеком рада од куће. Јако је важно одредити и вријеме да сједну и попричају о очекивањима које имају једно од другом тијеком ових времена", каже Миллер.

Њујорчани Царрие Ингоглиа и њен муж Рон Рицхардс осмислили су добитну стратегију за рад од куће која има 53 квадрата и у којој живе са својим близанцима старим 15 мјесеци.

Рицхардс покушава пословне разговоре водити у вријеме када дјеца обично спавају, а Ингоглиа их шета када је Рицхардсу потребна концентрација. Обоје престају радити када бебе треба нахранити. Обоје су промијенили своје рутине како би могли помоћи једно другом.

5. Не инзистирајте на сексу

Према ријечима Бритнеy Блаир, клиничког психолога и сексуалног терапеута из Сјеверне Калифорније, сексуална жеља у вријеме коронавируса може бити мања јер стрес смањује либидо код 85 посто људи.

"Нормално је да имате мању жељу за сексом тијеком овог раздобља. Ако сте међу 15 посто људи који нису под стресом, требате имати на уму да ваш партнер највјеројатније јесте", каже Блаир и додаје да се ово догађа свим паровима, али да у оваквим ситуацијама може трајати дуже него обично.

Немојте присиљавати свог партнера на секс, а ако вас партнер присиљава на секс, објасните му што је проблем да се не би осјећао одбачено након одбијања.

6. Концентрирајте се на мале ствари

Ако сте склони паници, најбоље би било да свој фокус помакните на мале ствари јер ће паника додатно погоршати ваш однос с партнером. Умјесто да експлодирате, удахните дубоко и размишљајте о нечему другом, као на примјер о стварима које волите код свог супруга.

Сјетите се што сте радили заједно прије изолације и покушајте то радити и сад. Каткад и мале гесте могу значити пуно.

7. Ако сте угрожени

Постоји могућност да се у изолацији појача тензија између супружника и да дође до обитељског насиља. У том случају не требате трпјети, него да се обавијестите на који начин се можете извући из такве ситуације. Карантена није важније од вашег здравља. Полиција и друге хитне службе раде као и раније па би се требали обратити надлежној служби позивом на истакнуте бројеве телефона које можете наћи на страницама установа.

 

Индеx


Бука препорука

Тема

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.