Муфтија бањалучки: Обнова Арнаудије одвија се предвиђеном динамиком

Муфтија бањалучки Нусрет еф. Абдибеговић увјерен је да ће бити значајна позиција джамије Арнаудије, чија је обнова у току, док се очекује да радови буду завршени наредне године.

Fena / 11. август 2019

 

Како каже, све су видљивије контуре те једине необновљене джамије у Бањој Луци.

Муфтија бањалучки је Фени истакао да се обнова Арнаудије одвија предвиђеном динамиком.

- Радови се одвијају у складу с оним што је потписано и надамо се да ће ова джамија бити завршена у предвиђеном року – рекао је Абдибеговић.

Пројектом је предвиђено да ће поновна изградња Арнаудија джамије трајати 900 радних дана, а радови су почели 2017.

Вакуфска дирекција Исламске заједнице у БиХ је путем свог партнера, Генералне дирекције вакуфа Републике Турске, осигурала неопходна средства за финансирање радова Арнаудије, чијом поновном изградњом Исламска заједница ће у потпуности окончати реализацију обнове и поновне изградње свих у рату порушених джамија у Бањој Луци.

С обзиром на то да је у току рата Арнаудија джамија у потпуности срушена, пројектом је предвиђена њена поновна изградња, а у складу са упутствима и инструкцијма Комисије за очување националних споменика БиХ. Осим изградње джамије пројектом је предвиђено и вањско уређење са свим елементима, оградни зид као и изградња турбета.

На подручју које обухвата муфтијство бањалучко, од 89 джамија порушених током протеклог рата, њих 83 су обновљене, а шест је у фази обнове.

Од 11 срушених месджида, пет је обновљено, три су преуређена у джамије, два су у изградњи, а један чека на обнову. Од 20 порушених турбета већина их је обновљена, а остала, као и бањалучка Сахат-кула, чекају обнову.

Бањалучко муфтијство обухвата меджлисе Исламске заједнице: Бања Лука, Босански Брод, Босанска Дубица, Босанска Градишка, Дервента, Кључ, Кобаш, Котор-Варош, Мркоњић Град и Прњавор.


Бука препорука

Друштво

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.