МУКЕ ПО ЉЕТОВАЊУ: Умјесто уплаћене Грчке или Турске, можете већ данас у Хрватску

Уколико сте авансно уплатили рецимо 30% путовања у Грчку или Турску, за тај износ добићете могућност да, теоретски, одмах одете у Хрватску, или да причекате 2022.годину и поврат новца.

Elvir Padalović / 19. мај 2020

Foto: BUKA

Грађани који су прије увођења ванредног стања уплатили љетовање туристичким агенцијама, ових дана од њих добијају и добијаће ваучере умјесто поврата новца. Како им је објашњено ваучер у вриједности уплаћеног новца могу искористити у року годину и по дана, а уколико то не учине на поврат упаћеног новца могу рачунати тек након истека 2021. године, прецизније у првих 14 дана 2022. године.

Наиме, према закључку Републичког штаба за ванредне ситуације, туристичким агенцијама у Републици Српској се препоручује да понуде замјенско путовање или врате потрошачу уплаћени износ за путовање које није реализовано због епидемије вируса корона. 

Другим ријечима, уколико сте авансно уплатили рецимо 30% путовања у Грчку или Турску, за тај износ добићете могућност да, теоретски, одмах одете у Хрватску, или да причекате 2022.годину и поврат новца.

Ово би у неку руку представљало "Wин-wин" опцију како за грађане тако и за туристичке агенције.  Туристичким агенцијама које су уплатили 100% путовања, не преостаје ништа друго него да траже новог путника за дестинацију за коју је новац већ уплаћен. 


Авасне уплате - гаранција путовања


Готово све туристичке агенције у Републици Српкој су увеле праксу да са грађанима већ почетком године закључују уговоре којим грађани имају обавезу да на основу уплаћеног аванса им се гарантује туристички одмор. 

Туристичке организације у Републици Српској користе своје партнерске организације из Србије, Хрватске и Европе, а сва средства која су грађани по том авансу уплатили као гаранцију или авансну уплату за одређено путовање, се аутоматски просљеђују ли партнерским организацијама, агенцијама из окружења, или директно хотелским или неким другим туристичким капацитетима, на која се односи поменуто путовање. 

Предсједник Подручне привредне коморе Бања Лука Горан Рачић рекао је да су се грађани, с обзиром да је уведено ванредно стање и да је заустављено кретање у цијелој Европи и цијелом свијету, са правом питали шта са авансима који су платили агенцијама. Са друге стране туристичке агенције су се нашле у великом проблему, јер су средства грађана али и своја властита средства прослиједили као гаранцију као гаранцију да ће се путовања реализовати и нису такођер могли доћи до својих средстава. 

 

 

"Ни агенције ни туристички комплекси нису у могућности да та средства врате назад. С обизом да је у свим државама Европске уније уведена пракса да се издају компензациони ваучери, Привредна комора је предложила Влади РС да се слична уредба или пракса примијени у РС, гдје би се се свим грађанима понудила замјенска путовања која ће се реализовати у току године када се стекну услови, или до краја идуће године. Уколико се та замјенска путовања не реализују до краја идуће године, у том случају би агенције би биле спремне да корисницима врате средства" истакао је Рачић.

Он каже да, уколико би дошло до великог броја захтјева према туристичким дестинацијама да оне врате новац грађанима, то би представљало удар на агенције која немају та средства више, јер су прослијеђена. 

"Сигурно би већина агенција морала покренути стечај што није добро ни за репутацију агенција ни за грађане Републике Српске. Грађанима ће агенције понудити анекс уговора кроз који ће они дефинисати своја права као грађани, а агенције ће бити обавезне да им омогуће друго замјенско путовање на исту или сличну дестинацију. Добро је што је Влада Српске препознала овај проблем у смислу његовог рјешавања" рекао је предсједник Подручне привредне коморе Бања Лука Горан Рачић 

 

Велибор Бабић, предсједник Скупштине АТАРС-а рекао је да су људи код нас навикли да почетком године уплаћују путовања како би себи што повољније обезбједили добар аранжман.

„Није могуће ту количину новца вратити људима. Желимо да обавијестимо грађане да су њихови новци сигурни и да смо нашли начин да њихова путовања задржимо и да им понудимо замјенска путовања када се за то створе услови. Постоји и могућност и замјене дестинације. Новац од грађана није пропао. Десило се нешто на што сами нисмо могли утицати“ рекао је он.

 

 

Он је додао како је вриједност нереализованих аранжамана око 180 милиона еура заједно на тржишту Републике Српске и Србије.

Зоран Прерадовић, члан Управног одбора АТАРС-а пластично је објаснио шта је конкренто понуђено грађанима.

" Ви сте уплатили агенцији 30% аванса, а ја сам потписао уговор са грчким хотелом и платио сам 100%. Ваших 30% ви потписујете као ваучер са агенцијом за неко друго путовање. Уколико нећете д аискористите , онда ћете добити новац у јануру 2022. године. Нама наши добављачи неће вратити новац, а ми морамо наћи другог путника. Тренутно се смањује број људи који одустају од путовања. Јули и август ће ићи на љетовање без обзира д али је Грчка или Турска, а у мојој агенцији рецимо у шестом мјесецу иде се у Хрватску. У Хрватску можете отићи са ваучером без додатних проблема, ево већ данас. Ја имам информацију за Хрватску, ако имате ваучер или резервацију неког смјештаја, са ваучером из агенције из РС можете ући без прегледа" рекао је Прерадовић.

 


 


Бука препорука

Економија

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.