МУП чисти своје редове!? Из опозиције тврде: "Ово је обрачун кланова унутар полиције РС"

Шта се крије иза хапшења инспектора у Бањалуци?!

Milovan Matić / 19. јул 2021

Из МУП РС су саопштили да је Божовић ухапшен на основу међународне Интерполове потернице, а у Црној Гори терети се за убиство и по наводима медија припадник је шкаљарског криминалног клана.

Миловановић, који је главни инспектор Управе криминалистичке полиције РС, ухапшен је због сумње да је као полицијски службеник МУП-а РС помагао починиоцу кривичног дела.

Директор Полиције Републике Српске Синиша Кострешевић изјавио је, поводом хапшења три припадника Министарства унутрашњих послова (МУП) РС-а, заједно са осумњиченим из црногорске криминалне групе, да су ти полицијски службеници већ дуже вријеме били под надзором.
Додао је да они неће бити једини који ће бити под обрадом полиције.

"Доласком на мјесто директора Полиције, у једном од првих интервјуа сам изјавио да је мој приоритет и да ће приоритет Полиције Републике Српске у одређеном времену бити борба против организованог криминалитета и корупције, а самим тим нарочито у редовима полиције", напоменуо је Кострешевић.

Након хапшења реаговао је и српски члан и члан Предсједништва БиХ Милорад Додик.

"МУП чисти своје редове и тек ћемо да чистимо. Знао сам за те активности и без оклијевања, наш захтјев је био да нема никаквог изузећа."

"Неприхватљиво је да било који припадник буде ангажована на тај начин, они морају да одговарају жестоко и морају да буду удаљени од било какве могућности да се врате у службу, а имамо и многе друге. Нису они само у питању, ови који су у контакту са разним криминалним групама, јер са њимам некако изађемо на крај, али имате много оних поданика који су спремни да раде за разне стране обавјештане служе, а припадају нашим безбједносним структурама. И са њима ћемо морати, полако али сигурно, склањајући их са важних мјеста", поручио је Додик.

И Драган Лукач, министар унутрашњих послова РС потврдио је да хапшења која су покренута у редовима полиције неће се зауставити док у потпуности не ријеше улогу било којег припадника МУП-а у вези са криминалним клановима који низ година харају регионом.

Бивши министар безбједности БиХ и истакнути СДС-овац Драган Мектић каже да се овдје не ради само о обрачуну са људима у МУП-у РС који су завршили са оне стране закона, већ и о убрачуну унутар завађених кланова у полицији Српске.

„Ја сам говорио прије неколико година да врх МУП-а РС контролише дрогу у РС. Дослвно сам тако говорио и сад се то испоставља као тачно. И то се не догађа зато што то неко жели да ријеши, нема ту политичке воље и позадине, већ је дошло до обрачуна између тих кланова у МУП-у. Од самог именовања новог директора полиције Синише Кострешецвића ми слушамо приче о подјели у МУП-у. Слушамо о томе чији је играч Кострешевић, чији је играч Лукач, о сукобима унутар МУП-а...“, каже Мектић. 

Он наводи да су у контроли растурања дроге огромне паре и било је питање времена кад ће доћи у сукоб ти, како каже, кланови. 

„Једним дијелом је тај обрачун почео хаопшењем инспектора и полицајаца прије неколико година, па се све то смирило до данас, спријечавајући да истина изађе на видјело. Међутим, оћигледно је да су ти кланови у МУП-у РС проширили своје дјеловање и повезали се у региону са тешким организованим криминалним групама које дилају дрогу и то са простора Србије, Црне Горе, али и према Западу. Већ дуже вријеме криминалци који се траже по потјерницама из региона се скривају у РС. И то су људи из МУП-а врло добро знали, али кланови су покривали и штитили те криминалце. Све ово потврђује чињеницу да је умјешан и врх МУП-а јер не могу то радити мали инспектори и обични полицајци. Ви видите да су у све укључени људи од великог повјерења да ли директора полиције или министра. И до овога не би ни дошло да нису дошли захтјеви из Београда“, тврди Мектић.

Он каже да је ово само початека и да је могуће очекивати разне сукобе унутар полиције.

„Након што се врх МУП-а, са тим људима од великог повјерења, дубоко инволвирао у растурање дроге у РС, па и даље, право је чудо како не долази до међусобних крвавих обрачуна, што није за искључити у будућности. Изјаве о обрачуну са појединцима из МУП-а које дају Додик и Лукач је само покушај да се маргинализује читава ствар и да се покрију овакве активности врха МУП-а и ово нема везе са појединцима. Опште је познато да је врх МУП-а постао контролор растурања наркотика у РС. Ово није изолован случај већ су овдје у питању читаве групе у полицији које се сад обрачунавају. Ја не вјерујем да ће се са ових неколико хапшења ријешити овај проблем у МУП-у јер је овдје ријеч о криминалним клановима у МУП-у гдје њихов обрачун се дешава путем полицијских инструмената којима располажу. Да тога нема, ту би дошло до крвопролића. Ти обрачуни би изашли на улицу и све би се завршавало ликвидацијама. Ово је озбиљан проблем за РС јер се једна таква институција упустила у контролу кријумчарења наркотика“, каже Мектић за БУКУ и наглашава да је раније било покушаја да организоване криминалне групе преузму контролу над путевима дроге у РС, али је МУП био јачи и задржао водећу улогу.
 


Бука препорука

Бука деск

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.