Музеји у времену пандемије: Важност дигиталног и виртуелних тура (ВИДЕО)

Музејски стручњаци фокусирали су се на важност дигиталног у савременом свијету, на виртуелним турама и на то да што више имају интерактиван однос са публиком у виртуелном свијету.

BUKA portal / 25. октобар 2021

 

Музеј савремене умјетности Републике Српске  уз подршку Фондације „Фридрих Еберт” у БиХ и медијску подршку портала БУКА, путем зоом платформе организовали су вебинар музејских стручњака под називом „У сусрет ентом таласу: музеји и савремени друштвени изазови”, намијењен музејским професионалцима, али и свима који су заинтересовани за ову тему.

МСУРС је током 2021. обиљежио педесет година свог постојања. Управо тим поводом за учешће у овом вебинару позвани су најзначајнији стручњаци – руководиоци институција са којима је Музеј сарађивао и организовао бројне заједничке изложбене пројекте: Бранко Франчески, директор Националног музеја модерне умјетности у Загребу; Горан Миловановић, директор Галерије Божидар Јакац, Костањевица на Крки; Тијана Палковљевић Бугарски, управница Галерије Матице српске; Неда Кнежевић, директорка Музеја Југославије у Београду; Маријана Коларић, директорка Музеја савремене уметности у Београду; Селман Тртовац, управник Библиотеке Гете института у Београду (кустос и организатор изложбе „Ко неће да мисли, лети напоље! – Јозеф Бојс и Мангелос – 100 година и умјетност данас” која је тренутно постављена у МСУРС); Алма Лека, директорка Музеја Сарајева; Сарита Вујковић, директорка Музеја савремене умјетности Републике Српске.

На вебинару „У сусрет ентом таласу: музеји и савремени друштвени изазови” своја  искуства у доба пандемије пренијели су музејски професионалци дајући тако и опис тренутног стања у музејској заједници на овим просторима.

Модератор вебинара био  је Младен Бањац, виши кустос Музеја савремене умјетности Републике Српске.

Тања Топић, из Фондације „Фридрих Еберт” рекла је да је занимљиво видјети како се умјетници сналазе у времену пандемије, јер су скоро све активности претходне двије године премјештене у виртуелни свијет.

 

“И овај догађај смо у сарадњи са Музејом савремене умјетности Републике Српске прилагодили новом нормалном. И ова конференција бави се у сусрет том новом ентом таласу и занимљиво је видјети како се у тим условима сналазе умјетници, људи који раде у култури и на који начин могу искомуницирати своје садржаје у условима када је ограничен број посјетилаца”, рекла је Тања Топић.

Сарита Вујковић, директорица Музеја савремене умјетности РС рекла је да је да су у Музеју у посљедње вријеме радили на новој савременој визији рада, а истакла је и да ће се и сам простор ове установе реконструисати.

 

“Важно је да у нови период уђемо са новим садржајем и са новим простором који даје нове могућности. Прошле године започели смо реконструкцију нашег објекта у којем желимо да отворимо нове садржаје. У питању је један нови истраживачки центра, реконструкција библиотеке и читаонице која треба да буде отворена за јавност, посебно окренута универзитету и свима онима који студирају умјетност у нашем граду”, рекла је Сарита.

Бранко Франчески, директор Националног музеја модерне умјетности у Загребу рекао је да су они поред изазова пандемије имали и проблема са потресом, а многе музејске институције се тек сада почињу опорављати од тих догађаја.

 

“Наредних 4-5 година цијели културни живот у Загребу биће поремећен и требаће времена да се врати оном старом. Нас је потрес навео да у физичко простору уведемо кључне промјене. Пандемијска криза, као и свака потресна заправо је хомогенизирала публику и отворила је простор за нову генерацију која је на овај или онај начин заинтересована за умјетност”, рекао је Франчески.

Музејски стручњаци фокусирали су се на важност дигиталног у савременом свијету, на виртуелним турама и на то да што више имају интерактиван однос са публиком у виртуелном свијету.

Панелисти су навели примјере како су се они суочили са пандемијом и како су кроз виртуелни простор привлачили публику.

Видео Зоом вебинара можете погледати на фејсбук страници Музеја савремене умјетности Републике Српске:

 

 


Бука препорука

Тема

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.