На данашњи дан основан АФЖ: Било би дивно када би енергија и мотивација жена које су учествовале у партизанском покрету могла да се пренесе на жене данашњег времена

На данашњи дан, 6. децембра 1942. године, у Босанском Петровцу је на Првој земаљској конференцији жена основан Антифашистички фронт жена (АФЖ).

BUKA portal / 06. децембар 2018

Био је то најмасовнији женски покрет на нашим просторима, а чинили су га АФЖ одбори широм бивше Југославије: у БиХ, Црној Гори, Хрватској, Македонији, Словенији, Србији, Војводини и Косову.

АФЖ је доприносио борби против фашизма, равноправности жена и еманципацији југословенског друштва. Његове су чланице учествовале у Народноослободилачкој борби, а након рата су доприносиле поновној изградњи земље, дјелујући у областима просвјете и културе, те организирајући масовне акције описмењавања становништва. АФЖ је (само)укинут у септембру 1953. године у Београду.

Данас, на 76. годишњицу од оснивања АФЖ-а, треба се присјетити храбрих жена бивше Југославије које су учешћем у АФЖ-у доприносиле равноправности сполова и освајале јавне просторе за жене и њихово дјеловање.

 

Рада Врањешевић, учесница Народноослободилачке борбе, била је прва жена која се обратила скупу ЗАВНОБиХ-а, и тиме ушла у хисторију, јер је њено обраћање означило почетак законске равноправности мушкараца и жена у БиХ. "Жене Босне и Херцеговине, узевши значајно учешће у Народноослободилачкој борби, постале су чврст ослонац Народноослободилачког покрета. Заједно са својим друговима, жене ће се и надаље борити против окупатора и његових слуга, а сутра, послије ослобођења наше земље, оне ће уложити све своје снаге у изградњу сретне будућности наше БиХ", поручила је Рада Врањешевић 25. новембра 1943. године у Мркоњић Граду, гдје је одржано прво засједање Земаљског антифашистичког вијећа народног ослобођења Босне и Херцеговине (ЗАВНОБиХ).

Рада је рођена 25. маја 1918. године у селу Рекавице код Бањалуке, била је политичка активисткиња, чланица покрета отпора и чланица Централног одбора Антифашистичког фронта жена Југославије (АФЖ). Погинула на свој 26. рођендан, 1944. године, у покушају бјекства од Нијемаца током десанта на Дрвар. Постхумно је проглашена народним херојем Југославије. Њена биста се, скупа са бистом Вахиде Маглајлић, налази у склопу Споменика палим борцима у Бањалуци.

 

 

Ирис Беговић, графичка дизајнерица и илустраторица која је радила илустрације за књигу Жене БиХ казала је тим поводом: „Било би дивно када би енергија и мотивација жена које су учествовале у партизанском покрету могла да се пренесе на жене данашњег времена, које су бомбардоване другачијим бомбама. Вољела бих да жене, као и мушкарци, смогну снаге за идеје – а не идеале – које долазе из чистог срца, и да се у школама младе генерације уче томе. То нису ни снови ни утопистичке визије, него оно у чему видим истинску вриједност, и на што стављам свој улог.“

 

Извор: Жене БиХ


Бука препорука

БиХ

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.