На данашњи дан усташе су основали логор само за дјецу

НА ДАНАШЊИ дан 1942. у Јастребарском је основан усташки логор за дјецу.

BUKA portal / 12. јул 2019

Првих 650 дјеце логораша у Загреб је стигло из Старе Градишке. На путу је умрло 17 дјеце, а на загребачком колодвору још 30, док је 37 најтеже обољеле дјеце смјештено у болницу у Загребу, али су и она умрла.

Логор за дјецу од 6 мјесеци до 14 година

У идућа два дана стигла су нова дјеца, да би крајем српња 1942. у Јаску стигло још 850 дјеце из логора Јабланац, а 5. коловоза још 800 дјеце из логора Млака. Ова два логора налазила су се у српским селима Млака и Јабланац између Старе Градишке и Јасеновца.

Посљедњи транспорт био је пријевоз дјечака из логора Горња Ријека 14. коловоза. Одлучено је да око половина дјеце буде смјештена у бараке у оближњем селу Реке. У оба логора било је око 3330 дјеце, од којих је од српња до затварања логора у листопаду 1942. умрло 768.

Логор је био за дјецу у доби од шест мјесеци до 14 година. Већина дјеце логораша била је смјештена у просторијама дворца Ердодy и баракама које је талијански окупатор 1941. изградио за смјештај војних коња. Увјети у којима су дјеца боравила били су катастрофални, а многе часне сестре задужене као чуварице логора истицале су се у злостављању.

Гробар покапао дјечја тијела на ливади

Бивши логораш Михајло Вељић присјетио се тих мучних дана, пише Антифашистички вјесник.

"Часне су се сестре држале лоше, иако не могу рећи да су убијале дјецу, али су их малтретирале и тукле. Смртност је била велика па је свакодневно долазио мјесни гробар и дјечја тијела покапао на ливади на којој су се покапали Жидови и неки жандари јер по тадашњим законима, православна дјеца нису могла бити покопана на мјесном гробљу", рекао је Вељић.

Главна управница логора, часна сестра Барта Пулхерија, иначе шогорица усташког доглавника Миле Будака, након рата проглашена је ратном злочинком.

 

Извор: Индеx.хр


Бука препорука

Регион

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.