На локалним изборима је поражен бошњачки национализам

Најстарија бошњачка странка у БиХ СДА, окренута крајње десно, уз покушаје другачијег представљања, поражена је у три највећа града у Федерацији – Сарајеву, Тузли и Зеници

Slađan Tomić / 19. новембар 2020

 

Најстарија бошњачка странка у БиХ СДА, окренута крајње десно, уз покушаје другачијег представљања, поражена је у три највећа града у Федерацији – Сарајеву, Тузли и Зеници. Иако се ова странка представља заштитницима Босне и Бошњака, повјерење у већим центрима с доминантно бошњачким становништвом није добила. Тузлу и Зеницу немају годинама, а у Сарајеву су изгубили двије начелничке позиције у Новом Сарајеву и Општини Центар, нису успјели освојити ни начелничку позицију у Старом Граду, док у Новом Граду њихов кандидат води с неколико стотина гласова разлике. Прије четири године, чинило се да њиховог начелника Семира Ефендића нико не може угрозити, јер је од противкандидата имао 24.000 гласова више. Највеће изненађење је ипак Илиджа, сарајевска општина која не улази у састав Града Сарајева, у којој је пао бастион СДА, а побједу однио кандидат четворке Нермин Музур.

Разлог за пораз СДА у Сарајеву професор Филозофског факултета у Сарајеву Енвер Казаз налази у истрошеним моделима владања.

“СДА је истрошила свој националистички наратив, на којем је почивала њена корупција, криминал и непотизам. То трошење партије под вођством Бакира Изетбеговића и његове супруге резултирало је крахом у Сарајеву. Непрестано упозоравам да је пад СДА у већим центрима у БиХ такав да се та партија на начин настављања садашње политике не може опоравити”, оцјењује Казаз.

Политички аналитичар и директор Иницијативе за бољу и хуманију инклузију Жарко Папић у разговору за БУКУ мапира три кључна разлога за пораз СДА.

“Важно је разумјети зашто се десила промјена. СДА је имала потпуно неразумијевање реалне ситуације у највећој урбаној средини, с једне стране говоримо о бахатости, с друге стране гомилале су се афере. Трећа ствар, у предизборном периоду очигледно нису ништа могли да понуде грађанима, већ су ишли на опште националне теме ко је био, а ко није био у рату.  Враћали су се неколико крупних корака уназад”, каже Папић.

Примјећује да је четворка искористила ову ситуацију и фокусирала се само на промјену и борбу против криминала и корупције.

“На борбу против те СДА хоботнице која је ухватила највећи дио Сарајева, исисавајући новац. СДА апсолутно није разумјела шта се дешава, а погрешно се оријентисала и  кадровски. Потпуно је комично да се за начелника општине Илиджа предлаже старији човјек, уз све заслуге у рату. А с друге стране, из СДА излазе млађи кадрови који су у јавности препознати као спремни на сарадњу с другима, говорим о Чампари”, поручује Папић.

Он се нада да ће се вал промјена проширити и на остатак БиХ 2022. године на општим изборима, али детектује велики проблем у коалицији четворке.

Папић оцјењује да се четворка фокусирала искључиво на промјени криминалне власти, али да ту не треба стати. “Водили су се паролом треба да промијенимо оне који су лопови и ту не гријеше нимало”, каже Папић.

Има ли радикала у грађанској четворци?

Папић сматра како се за сада нико не бави узроком раста Народа и правде.

“Зато што је конкретан и радикалан. Не заборавите да НиП, ако анализирате и пратите кретање бирачког тијела НиП-а 2018. и 2020., више гласова узима  СДП-у и НС него СДА. Само зато што су ове двије странке остале непробуђене”, скептичан је Папић. Додаје да ће проблем бити што НиП окупља бивше кадрове СДА.

“Могу претпоставити да су они другачији када је ријеч о корупцији и криминалу. Када се дође на озбиљније теме, нека питања ће се отворити.”

Казаз каже да је опозиција идеолошки различита, али програмски јединствена.

“Није то било само удруживање против СДА, то је било програмско удруживање за промјену концепта политике и политичке филозофије. Грађани су препознали да се ради о новој врсти политике. Четворка се наслонила на транспарентност и програмско јединство око онога што је наслијеђе Владе Кантона Сарајево коју је оборила СДА. Четворка се наслонила на то да се бори против бошњачког национализма. СДА им је на тацни дала ту платформу безобразним националистичким нападима на Срђана Мандића и Предрага Којовића. Четворка је добила још једну јаку идеолошку причу и  врло привлачну причу Сарајлијама којима је СДА-овског типа национализма преко главе”, каже Казаз.

Додаје да је Сарајево резултат дугорочних процеса, имајући у виду да се идеја обједињења опозиције појавила код групе интелектуалаца прије општих избора, када је настао БХ блок, “па је Комшић напустио БХ блок и продао се СДА”.

Идеја је настављен развијањем четворке, каже Казаз, тврдећи да ће таква врста политике донијети добро грађанима и политику наде у БиХ.

Папић ипак сматра да су грађани бирали између некога ко је претјерано национално оријентисан и непоштен (СДА) и онога ко је претјерано национално оријентисан, а поштен (НиП).

“Бирате између поштеног и непоштеног, а суштина ствари је генерална оријентација која, ако остане по страни, доводи до губљења концепта”, каже Папић.

Теза да НиП иде радикално више од СДА је настала из дијела медија и интелектуалних кругова око ДФ-а и СДА, сматра Казаз.

 Додаје да се не може НиП оптуживати за ону количину бошњачког национализма који напросто избија из СДА.

“Без обзира на Конаковићево противљење паради поноса и заступање конзервативних ставова, геј парада је одржана. НиП није спријечио одржавање геј параде. Као што НиП у дискусији о промјенама назива улица у Сарајеву, у којима треба поскидати све фашисте с табле на улицама Сарајева, није партија која је заступала црнокошуљашке ставове. НиП је партија која тада није имала храбрости да се супростави некаквој очекиваној вољи грађана. Ови избори су показали у случају Мандић и Којовић да четворка може у свим општинама гдје имају велику већину промијенити називе улица и школа и очистити Сарајево од усташког идеолошког садржаја”.

Пораз СББ-а и  ДФ-а

Већи дио јавности је задовољан због пораза СДА, о чему су писали и медији из региона. Но, није само СДА губитник избора. Лош резултат остварили су партнери СДА у Влади КС на измаку – СББ и ДФ.

“Они су нестали са сцене. СДА је појела своје коалиционе партнере, као што их је увијек јела. Показало се да је рачуница Фахрудина Радончића била погрешна. Жељко Комшић је сам рекао да је спреман да сатре странку и сатрао ју је. То је урадио због, како он каже, државе у својој квази патриотској, милитаристичкој идеологији по наративима које он заступа бошњачко-националистичком политиком. Рекао бих да је Жељко Комшић задњи реликт јаког бошњачког национализма по начину на који води политику, по квази патриотизму који заступа и манипулативном начину вођења политике”, оштар је Казаз.


Бука препорука

Избори у БиХ

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.