На попису 10 најзагађенијих градова у Европи пет је на Балкану

Према Свјетској здравственој организацији (WХО), на попису 10 најзагађенијих градова у Еуропи пет је на Балкану, а ради се о Тузли (БиХ), Пљевљу (Црна Гора) те Скопљу, Тетову и Битоли (Македонија).

BUKA portal / 06. децембар 2018

Доласком зиме, градови на западном Балкану гуше се у смогу услијед испушних плинова из махом врло старих аутомобила и и тисућа димњака, а једини који задовољно трљају руке су продавачи прочишћивача зрака, пише агенција АФП.

Према Свјетској здравственој организацији (WХО), на попису 10 најзагађенијих градова у Еуропи пет је на Балкану, а ради се о Тузли (БиХ), Пљевљу (Црна Гора) те Скопљу, Тетову и Битоли (Македонија).

WХО упозорава да се тиме наноси голема штета господарству и људима. Према студији WХО-а из 2016. процјењује се да је 2010. загађење зрака било узрок смрти више од 37.000 људи на западном Балкану који броји 23 милијуна становника. То је, у односу на број становника, шест пута више него у Француској, али од тада нису подузете никакве мјере за сузбијање атмосферског загађења.

Међу јако загађенима је и Сарајево, град који тијеком зиме буде потпуно сакривен испод густог смога из којег једино извирује телевизијски репетитор на брду Хум. Сваким даном у Сарајеву прометује око 150.000 аутомобила који су просјечно стари 18 година. Загађењу придоноси и масовно гријање на угљен и дрва те се у Сарајеву у зрак испушта дим из тисућа димњака. 

У Сарајеву, граду с 340.000 становника у којем је градски пријевоз у јадном стању, почетком просинца је измјерена просјечна присутност лебдећих честица у зраку у износу од 320уг/м3, а у неким је дијеловима града премашивала 400уг/м3.

УН је у документу из сијечња 2018. навео да се у БиХ услијед загађења зрака "сваке године изгуби 44.000 година живота". Такођер, цијена која се плаћа због изгубљених дана на послу и школи те здравствених и осталих трошкова износи више од 21,5 посто БДП-а.

Проблем загађења зрака мучи и становнике главног македонског града.

"Прочишћивачи зрака се продају као да се дијеле слаткиши. Људи празне своје новчанике да би барем код куће могли удисати чисти зрак", казао је продавач у Скопљу.

Учитељица Весна Делевска тврди да је у Скопљу стање "неиздрживо". Према њезиним ријечима, никада није било тако пуно болесне дјеце која стално кашљу.

Македонски министар здравства је објавио да ће се за кроничне болеснике подијелити 43.000 маски.


Бука препорука

Регион

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.