Начелник општине која престаје финансирати политичке партије за БУКУ: Ни прије нисам политичарима давао новац, нека се финансирају сами!

Прије неколико дана, у медијима је одјекнула вијест о намјери једне општине у БиХ да престане са финансирањем политичких партија из буджета предвиђеног за то, а да новац преусмјери за стипендирање студената

Elvir Padalović / 19. фебруар 2019

Општина Доњи Вакуф са својих 14 000 становника и буджетом од око 4 милиона конвертибилних марака, показала је како се може, макар и симболично, понашати другачије. Ријетке су општине које би се одлучиле на овакав потез.

Одлука коју је предложило руководство Општине наишла је на позитиван одјек, не само у јавности, већ и међу локалним политичарима. Чека се само званично "одобрење" Опћинског вијећа. Начелник Општине Хусо Сушић каже за БУКУ како очекује да би се све требало завршити наредног мјесеца.

"Чекамо почетак апликација за студенте и када то завршимо, а уколико буде средстава, ми ћемо из тих средстава исфинансирати све студенте. Ако и остане новца, нећемо их давати партијама, изузев за инфраструктуру и нешто паметно", каже за БУКУ начелник општине Доњи Вакуф. 

Наглашава како ће тај приједлог о финансирању студената проћи на Опћинском вијећу, сви вијећници ће подржати ту одлуку, коју је и он подржао од стране Предсједавајућег Вијећа. 

" Ми смо то урадили свјесно. Али да вам право кажем, ја њима ни прије тога нисам давао новац из буджета. Ја сам им дао просторије, финансирали смо комуналије као нпр. гријање и из грантова се то покривало. Можемо рећи да су они нешто мало добијали, али сад неће добијати ни то. Јер онај ко се жели бавити политиком нека сам тражи паре и финансира своју промоцију на било који начин", категоричан је начелник Доњег Вакуфа.

 

 

Каже како није уопште проблем да ли ће вијећници подржати приједлог, али да то још није готова ствар.

Он каже како је стање у Доњем Вакуфу када је ријеч о одласку младих алармантно. 

" Алармантно је из разлога што смо ми ту дјецу држали у радном односу као у робовласништву. Давали им 300-400 КМ плате и наравно да је то људима додијало и да су искористили прву прилику да оду. И нека иду, када их ови наши не знају задржати и платити их", додаје Сушић.

Каже како је тешко причати о томе је ли стипендирање студената један од начина како задржати младе у локалним заједницама 

"Ја имам своје проблеме, своју опћину, свој буджет. Ја ћу се прилагођавати стању у својој опћини и рјешаваћу проблеме како најбоље умијем. Да ли је то најбоље или није, неко други ће оцијенити. Мени је циљ да не трошимо паре джаба, јер је буджет опћине мали и ја од једне марке требам направити двије да бих нешто направио. Али има још добрих позитивних прича из Доњег Вакуфа - прошле године смо запослили 500 људи у овој нашој општини", закључује начелник Доњег Вакуфа Хусо Сушић за БУКУ.
 

 


Бука препорука

Политика

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.