Најављена друга Бх. поворка поноса: ЛГБТИQ заједница зна како је то свакодневно живјети у изолацији и страху од потенцијалних нападача

Друга босанскохерцеговачка поворка поноса одржаће се 23. августа у Сарајеву.

Maja Isović Dobrijević / 29. јун 2020

Foto: BUKA

 

Поворка поноса је протест против неједнакости и представља борбу за бољи положај лезбејки, гејева, бисексуалних, транс, интерсполних и квир особа у босанскохерцеговачком друштву.

"Иако смо суочени са тешкоћом лоше епидемиолошке ситуације узроковане вирусом корона, ЛГБТИQ заједница зна како је то свакодневно живјети у изолацији и страху од потенцијалних нападача. Такође знамо колико је важно за ЛГБТИQ заједницу у Босни и Херцеговини континуирано одржавање Поворке поноса, оснаживање и пружање осјећаја сигурности у друштву које је агресивно и насилно према другачијима, које одбацује, дискриминише, малтретира, не штити и не поштује законе. Поворка поноса је важна платформа за борбу и права других мањинских група, за све оне чији се гласови не чују и чија права и слободе су свакодневно угрожене угњетавањем, игнорисањем и стављањем на маргину друштва. Бх. поворка поноса је настала из потребе за унапрјеђењем свакодневног живота ЛГБТИQ особа у БиХ. Користећи право на јавно окупљање које нам је Уставом загарантовано, излазимо на улицу јер наши животи не могу чекати и трпити спорост системских промјена", истичу организатори.

Додају да је бх. поворка поноса реакција ЛГБТИ особа на тешку економску и социјалну ситуација која је додатно погоршана актуелном пандемијом, незапосленошћу, корупцијом, одласком младих из државе, загађеним зраком и водом, селективном владавином права, национализмом, фашизмом и расизмом, као и бројним другим проблемима који свакодневно утјечу и на наше животе.

"Екстремне ситуације, попут пандемије, само нас додатно подсјећају колико је лош статус маргинализованих група у држави и због тога сматрамо да је још и важније сада изаћи на улице. Крајње је вријеме да захтијевамо драстичне промјене и системску, континуирану заштиту права маргинализованих група. Ми, лезбејке, гејеви, бисексуалне, транс, интерсполне и квир особе смо кроз низ наших идентитета неодвојив дио бх. друштва. Ми смо и радници и раднице, и сестре и браћа, и незапослене особе и особе са инвалидитетом, и Роми и Ромкиње, и грађани и грађанке БиХ. Наш идентитет није само бити ЛГБТИQ особа, али због наше сексуалне оријентације, родног идентитета и сполних карактеристика свакодневно трпимо неразумијевање због присутности предрасуда које доводе животе ЛГБТИQ особа на маргину, повећавају насиље и дискриминацију", појашњавају.

 

 

Додају да хомофобија, бифобија, трансфобија, предрасуде и насиље не погађају само ЛГБТИQ особе, већ и њихове породице и пријатеље/ице.

"Мржња чини цијело друштво заробљеним. Због тога се ми кроз поворку поноса не боримо само за права ЛГБТИQ особа, већ свих особа које су због било којег идентитета искључене из друштва. Још увијек нигдје у БиХ не постоје сигурни јавни простори за ЛГБТИQ особе. Хомофобија са којом се суочавамо одласком у јавне институције, кафиће, ресторане, позоришта, кина или било које друго јавно мјесто нас осуђује на четири зида и тјера на маргину. Ван четири зида, а неријетко и у њима, нисмо сигуран, друштвени живот нам није слободан, а реалност живота је преплављена страхом од насиља и одбацивања", истичу.

Напомињу да вријеме пандемије, неизвјесности и живота у четири зида ни за кога није било једноставно.

"Овај период нас је све на пластичан начин подсјетио на то шта значи бити одвојен/а од друштва, од породице и пријатеља/ица, као и шта значи стално се плашитии за сигурност особа које волимо, не бити у могућности видјети блиске особе, те је показао колико живот не може бити у четири зида. Живот у изолацији изнио је на површину стратешке изазове живота у четири зида, од тешкоће организације живота у изолацији, недостатка система подршке, неразумијевања и тешке комуникације између чланова породице, до ношења са страховима и повећаног броја насиља у породици, насиља над женама, насиља над дјецом и старим особама. С друге стране, изолација и насиље за ЛГБТИQ особе нису новост, ми то проживљавамо током цијелог живота и зато нам је важно да ходамо - да смо присутни у јавном простору, те да подсјећамо да постојимо и да захтијевамо права", кажу организатори.

 

Због тога је овогодишњи слоган Бх. поворке поноса - Није живот четири зида.

"Током наредног периода ћемо изнијети низ проблема који осликавају немогућност живота у четири зида било којег људског бића, па тако и ЛГБТИQ особа. Свјеж примјер како је изгледао живот у изолацији током пандемије, искуство које сада имају наши суграђани и суграђанке када је у питању немогућност живота ван четири зида, изолација, невидљивост, шта значи не моћи имати здравствену његу, не моћи учествовати у јавном животу, може да повећа емпатију и солидарност са ЛГБТИQ особама. Никоме од нас није било угодно унутар своја четири зида током два мјесеца изолације. Замислите да тако живите цијели живот? Насиље, дискриминација, изолација, маргинализација, мржња, хомофобија, бифобија, трансфобија су системски проблеми и дубоко су укоријењени како у друштво, тако и у јавне институције", појашњавају.

Организатори Поворке поноса истичу да је хомофобија присутна и међу политичарима/кама који неријетко, без икаквих санкција, износе негативан став према постојању ЛГБТИQ особа, продубљујући све наведене проблеме са којим се ЛГБТИQ особе суочавају.

"Због тога је Бх. поворка поноса антифашистички отпор успону разних фашистичких струја које постоје у нашем друштву, а које желе да угуше права свих маргинализираних група. Примјер томе је и тренутна ситуација са особама у покрету, мигрантима који живе у мизерним условима који нису достојни човјеку, а наша држава не одговара на њихове потребе, већ, напротив, неријетко доприноси повећању расизма који постоји у нашем друштву. Сматрамо да се једино изласком на улицу, уједињено, можемо борити против свих фашизама којима смо окружени. Права ЛГБТИQ особа се тичу свих нас и лош статус живота маргинализованих група је одраз цјелокупног социо-економског стања људи у држави", кажу.

Организатори су авјесни/е тренутне епидемиолошке ситуације, а овогодишњу Бх. поворку поноса најављују поштујући све препоручене мјере.

 

 

"Организациони одбор Бх. поворке поноса ће позорно пратити ситуацију и све препоруке и мјере које буду донешене у наредном периоду, те ће сходно њима организовати другу Бх. поворку поноса. Организациони одбор Бх. поворке поноса тренутно броји 22 особе, које долазе из цијеле Босне и Херцеговине. Изузетно нам је драго да постоји велика заинтересованост за ову волонтерску укљученост у организацију друге Бх. поворке поноса. Још једном подцртавамо да, иако се Бх. поворка поноса догађа у Сарајеву, она укључује све друге градове и средине у БиХ. Континуитет борбе кроз протестну шетњу је неопходан како би се направиле значајне и дуготрајне промјене стања права и живота ЛГБТИQ особа, као и свих других маргинализованих група у друштву", кажу организатори.  

Видимо се 23. августа у Сарајеву! Јер, није живот четири зида!
 

Подсјетимо да је прва Поворка поноса одржана 8. септембра прошле године у Сарајеву.

 


Бука препорука

Друштво

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.