Најбољи научници на свијету одговорили су шта је то љубав

Гоогле у једној секунди даје 8.930.000.000 резултата када претражимо реч љубав, што је двоструко више него за реч секс. Ипак, настаје потпуни тајац када људе замолите да кажу нешто ваљано, суштинско и круцијално о значењу љубави. А шта о томе каже стотину најбољих научника света? Ово је избор из њихових теза које би могле да вас погоде попут Купидонових стрелица

Nedeljnik / 14. фебруар 2017

 Ако бисмо избрисали реч "љубав", нестало би деведесет одсто књига, филмова, часописа и песама. Гоогле у једној секунди даје 8.930.000.000 резултата када претражимо реч љубав, што је двоструко више него за реч секс. Ипак, настаје потпуни тајац када људе замолите да кажу нешто ваљано, суштинско и круцијално о значењу љубави.

 

Она је једно изванредно снажно емоционално стање. Ипак, сви знамо да ватра не гори вечно. Изучавање ове теме на универзитту донедавно није било дозвољено. Зашто бисмо трошили новац на изучавање таке глупости као што је љубав? Времена су се променила. Широм свет хиљаде социолога, психолога, антрополога, неуронаучника, психотерапеута и сексолога проучавају интерперсоналне односе и разлоге и процесе романтичне љубави.

 

После огромног успеха "Светске књиге о срећи", коју је председник Европског савета Херман ван Ромпај поклонио као новогодишњи поклон свим лидерима света, аутор Лео Борманс провео је две године изучавајући међународна истраживања чија је тема љубав. Сто најбољих научника света пристало је да у другој књизи своја сазнања о љубави поделе са читаоцима, а Недељник преноси неке по нашем избору. Нјихове ће вас речи вероватно погодити као Купидонове стрелице, каже Борманс. Али, немојте заборавити да је Купидон син Венере и Марса - богиње љубави и рата. Нјегове стреле умочене су подједнако у слатке и у горке сокове, у хармонију и у неспоразуме.

 

 

 

"Страсна љубав и сексуална жеља су универзалне културне вредности", Др Елен Хетфилд

 

Шта је страсна љубав? То је изразито снажно емоционално стање које се обично дефинише као стање интензивне чежње за сједињавањем с другом особом. Реч је комплексној емоцији коју карактеришу екстремни успони и падови, као и тененција да особу наводи на опесивно размишљање о особи за којом осећа жудњу. Може се назвати и опсесивном љубављу, занесеношћу, заслепљеношћу или заљубљеношћу. Страсна љубав и сексуална жеља јесу тесно повезане. Наравно, млади не морају да буду заљубљени да би према неком осећали сексуалну пожуду. Страсна љубав је пролазна емоција. Она преставља врхунац, те самим тим не може да трје заувек.

 

Убрзо после склапања брака, како је доказано, интензитет страсне љубави уједначено опада. Али, сматра се да тамо где је некада постојала страсна љубав, њено место заузима партнерска љубав. Међутим, постоје контрадикторне чињенице и за и против улоге партнерске љубави у романтичним везама. На пример, истраживање каже да су се брачни парови изјаснили да и романтична и партнерска љубав показују тенденцију опадања како време одмиче.

 

 

 

"Потражите неког коме реч љубав значи приближно исто што и вама", Роберт Дж. Стернберг

 

Често двоје људи кажу да воле једно друго да би касније открили да им те речи значе нешто сасвим различито. Они љубав тумаче на различите начине, а од тога да ли су значења у њиховим мислима компатибилна, заависи да ли ће успети у љубави. Главна идеја је да љубав има три основне компоненте: блискост, страст и приврженост. Различите комбинације рађају различите врсте љубави. Одсуство било које компоненте је нељубав. Блискост сама за себе представља оно што називамо допадањем. Страст сама за себе је заљубљеност. Приврженост сама за себе јесте шупља љубав. Блискост плус страст без приржености даје романтичну љубав. Блискост плус приврженост без страсти је испразна љубав. Страст плус приврженост без блискост је испразна љубав. А све три су комплетна, потпуна љубав. Парови су срећнији и успешни у љубави колико им је усклађен однос блискости, страсти и посвећености појединачно.

 

 

 

"Стресно је заљубити се", професорка Доналета Марацити

 

Средином деведесетих бавила сам се опсесивно компулзивним поремећајем и серотонином и једног дана, док сам разговарала са шефом, напрасно сам схватила да су романтични љубавници слични пацијентима који пате од опсесивно-компулзивног поремећаја, будући да и једни и други стално размишљају о истој теми. Тако сам одлучила да мерим периферни маркер серотонина, и открила да он пада на исти ниво и код пацијената и код љубавника.По први пут, доказано, једна типично људска емоција, тј. романтична љубав, у основи има биохемијско поремећај. Лјубав, ипак, није само резултат различитих молекуларних и биолошких система, она је такође и то.

 

После еротонина мерили смо неке неурохормоне код љубавних парова и закључили да је стресно заљубити се, како показују повећани нивои кортизола. Концентрација тестостерона отишла у супротном правцу код оба пола, порасла је код жена, а опала код мшкараца, као да жене и мшкарци треба да постану сличнији како би се срели. Ови резултати се слажу са идејмо да је заљубљивање базична емоција која се код полова не разликује. Ипак, мождане функције на крају показују да је благотворно волети и бити вољен (окситоцин - хормон среће - је повезан са узбуђењем које настаје усле романтичне везе, што ће рећи да је окитоцин неопходан како би особа била опуштена када је у вези).

 

 

 

"Који је лек преиписао др Лјубав? Осам загрљаја на дан и што више пут изговорити ону реч на љ", доктор Пол Зак, др Лјубав.

 

Открио сам да се супстанца звана окситоцин ослобађа после скоро сваке социјалне интеракције, чак и међу онима који се не познају, и наводи људе да веома конкретно воде рачуна о другима. То је било запањујуће откриће. Он је морални молекул мозга, мотивише приврженост према љубавном партнеру. Ослобађа се додиром. Пре неколико година сам урадио на себи један мали експеримент: грлио сам свакога. Испоставило се да се већ при самом спомињању да сваког грлим људи насмеше и затим се, попут удара грома отворе према мени. Увидео сам да је свака интеракција коју сам имао постала боља. Окситоцин мотивише привржен према љубавном партнеру и родитељску бригу према деци, те се из тог разлога понекад назива и супстанцом љубави. Др Лјубав вам препоручује рецепт: осам загрљај на дан.

 

 

 

Микеланђелов феномен, др Мадока Кумаширо

 

Моји сарадници и ја открили смо да се љубав може појачати до те мере да љубавни партнери могу помоћи једно другоме да се обликују у особу каква би желели да буду. Али, често један или оба партнера морају да поднесу значајну жртву или да одустану од неких циљева. Тада је кључ за блиску везу пронаћи решење које ће појединцима омогућити да наставе да теже ка својим идеалима. Основне људске потребе су за припадањем тако и за аутономијом - односи се побољшавају када се те две врсте потреба допуњавају.

 

 

 

Лјубав је дати оно што се нема, професор Паул Верхеге

 

Лјубав брзо ствара идеју о једној јединој особи са којом смо спремни да поделимо све и проведемо остатак живота. Реалност од нас захтева болне исправке. Основни модел љубви није еротска веза између мушкарца и жене, већ првобитан однос између маје и детет. Начин на који мо доживели тај однос снажно ће утицати на цео наш потоњи љубави живот. Морамо да се ослободимо мајке како бисмо на неком другом месту касније градили нову везу са неким другим. Ако се то раздвајање не овије како треба, каснији љубавни однос биће веома компулзиван, са мојим захтевом да ја и само ја испуњавам жеље друге особе. Ово се назива љубав у огледалу, жеља коју нико не може да испуни. Насупрот овоме стоји зрела љубав. Да бисте некога оставили на миру, морате га силно волети. Лјубав значи дати нешто што се нема.

 

 

 

"Егзотично је еротично, али супротности се привлаче", др Синди Местон.

 

Неки људи партнера налазе на хиљаде километара удаљености. Егзотично је ееротично. Ипак већина нас ступа у брак а особом из комшилука. Ефекат близине каже да оно што је познато може и да нам се допадне. Ефекат егзотике каже да у почетку одређена доза мистерије може да носи сексуалну мотивацију. Истраживања кажу да дубок поглед у очи непознате особе супротног пола стара осећање интензивне љубави. Међутим, каада се превише познајемо, то мођже да изазове супротан ефекат. Иако нас привлаче људи који су другачији од нас, кад се бира сексуални партнер на дуге стазе, више је правило него изузетак да се сличности привлаче. Због чега се сличности привлаче? Један мотив је страх од одбацивања. Лјуди више воле они који су им блиски у партнерским вредностима. Моја омиљена дефиниција љубави је из Платонове "Гозбе", где Аристофан описује љубав као поновно сједињавање са својом одвојеном половином.

 

 

 

"Романтична љубав и љубомора су два општа искуства од којих сви ми можемо бар мало да полудимо", др Грегори Вајт.

 

Лјубомора није емоција сама за себе. У зависности од наше личности, односа, ситуација и културе, та мешавина може да се састоји од различитих емоција: најчешће се ту јављају завист, бес, узрујаност, туга, осећање ссрамоте или кривице, као и изражена сексуална и романтична осећања. Шта ако сте љубоморни или мета љубоморе? Прво, покушајте да схватите да ли је љубомора симптоматична, реактивна или посве нормална (нпр. као последица болести, раног губитка родитеља или трауме због инензивног доживљаја губитка првог љубавног партнера, итд.). Ако сте успоставили добру основу поверења и комуникације у вашем односу, вероватно можете да са партнером пронађете заједничко решење путем искреног разговора и осврта на проблем.


Бука препорука

Тема

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.