Најбржи слијепи спринтер жели представљати БиХ у Токију

Никада не одустаје и сигурно може бити узор многима да се баве спортом и да освајају медаље.

BUKA portal / 26. јул 2020

Foto: Anadolija

Омар Бојчић, слијепи спринтер из Босне и Херцеговине, прошле године представљао је своју земљу на Свјетском јуниорском параатлетском првенству у Швицарској, а већ сада напорно ради и тренира како би испунио потребну норму и представљао домовину на Параолимпијским играма које би се требале одржати сљедеће године у Токију.

У разговору овај упорни и вриједни 20-годишњи параатлетичар из Сарајева, који никада не одустаје и који сигурно може бити узор многима да се баве спортом и да освајају медаље, говорио је о томе како се уствари почео бавити атлетиком, тренинзима те о будућим плановима.

"Атлетику сам почео тренирати сасвим случајно у мају 2018. године у средњој школи, коју сам завршио, Центар за слијепу и слабовидну дјецу и омладину. Отпутовали смо у Чешку на такмичење гоалбалла који је параолимпијски спорт намијењен за слијепе и слабовидне особе. Пошто сам као мали нешто кратко тренирао атлетику, тренери су се одлучили да ме пријаве на утрку од 100 и 400 метара на којој сам освојио сребрену и златну медаљу. И тада сам осјетио да је то нешто чим желим да се бавим", почиње своју причу Бојчић.

Овај млади бх. параатлетичар је од своје 12. године потпуно остао без вида након што је прије тога с четири године добио пљускавице које су му тешко оштетиле вид, што је, како су му рекли љекари, један од десет милиона случајева.

Упркос потешкоћама никада није одустајао од спорта

Додаје како упркос свим потешкоћама и изазовима никада није одустајао од спорта и од активног живота, истакавши да му атлетика заиста значи много у животу и да много времена одваја за тренинге како би у овом спорту направио што боље резултате и на најбољи начин представљао своју земљу те тако био узор другим људима, посебно младима, којима поручује да никада не одустају од својих снова и амбиција.


"Атлетика ми првенствено значи борбу са самим собом јер заиста треба доста како физичке тако и психичке снаге да би се издржали разни тренинзи", каже овај бх. спринтер, подсјећајући да је на Свјетском јуниорском параатлетском првенству у Швицарској представљао БиХ и да се због тога осјећа посебно сретним.

"Осјећао сам се сретним и поносним пошто сам први у хисторији у БиХ, први слијепи спринтер, који сада има шансу да представља БиХ и на Параолимпијским играма, поред наших сједећих одобојкаша који су, као што сви знамо, непобједиви", казао је Бојчић.

Вјерује да може испунити норму и отићи на Параолимпијске игре

Овај спринтер тренутно држи рекорд на утрци на 100 метара на нивоу Босне и Херцеговине с временом 12,72.

"Овај тренутни рекорд је доста испод оног што ми можемо јер због ове ситуације са коронавирусом доста смо изостали са тренинзима. Наравно да можемо боље, да није било ове ситуације са короном. Неки план је био да до краја септембра и октобра ове године чак и испунимо норму за Токијо за Параолимпијаду сљедеће године, али због те ситуције мало је запело", рекао је Бојчић, додајући како вјерује да може испунити норму и отићи на Параолимпијске игре.

"Потрудит ћемо се и дати све од себе да испунимо норму на Европском првенству које је у Пољској сљедеће године у марту. То је нешто што највише желим", казао је бх. спринтер, понављајући како му је заиста велика жеља и сан да представља своју домовину у Токију.


На крају је послао поруку дјеци и младима да се што више укљуће у атлетику и спортске акитвности што, како је рекао, сигурно обогати живот човјека у сваком смислу.

"Атлетика није без разлога краљица спортова јер особу унаприједи физички, али и психички. Не видим разлог да се људи, дјеца, сви, не почну више бавити спортом и атлетиком. Ако ја као особа са инвалидитетом могу без проблема да се бавим атлетиком, зашто не би могли и други", поручио је овај упорни параатлетичар који се прије атлетике бавио и кошарком, пливањем, бразилском јиу-јитсом и гоалбаллом.

Осим што је веома успјешан у многим спортовима, овај скромни младић је такођер и један од најбољих студената прве године Катедре за турски језик и књижевност Универзитета у Сарајеву.

Посвећеношћу поставили рекорд на 100 метара

Небојша Кордић, његов водич с којим тренира четири-пет пута седмично, истиче како се тренутно припремају за утрке на 100, 200 и 400 метара, подсјетивши да су напорним радом и посвећеношћу већ поставили рекорд на нивоу БиХ на 100 метара.

"Овај период откако заједно радимо, значи око пола године, напорно је, поготово кад су врућине, али задовољство је јер напредујемо. Конкретно, ево данас смо ишли најбрже до сада, што је добро, охрабрујуће, да можемо ићи даље", казао је Омаров водић, додајући да је важно да се сада добро припреме за Европско првенство и за Параолимпијске игре у Токију 2021. године.

"С обзиром да тренирам око петнаест година, Омар доста може да научи, а то и ради и стварно упија знање. И, ево, сада види се кроз тренинге да технички напредује, али и физички и ментално и спреман је да направи резултат, иако је некад јако тешко, посебно кад су велие врућине", додаје Кордић.

Бављење спортом врло корисно за све животне аспекте

Елмир Ћеримагић, Омаров тренер, напомиње да је бављење спортом веома корисно за све животне аспекте, а поготово за дјецу и младе јер се кроз спорт, како каже, уче многим квалитетним вриједностима и навикама које им помажу касније у животу да буду успјешни и сретни људи.

"А, што се тиче параатлетичара, односно дјеце и младих са инвалидитетом, у њима има доста вриједности, ми само треба да знамо да искористимо те вриједности и да и њих што више интрегришемо у друштво и да с њима покушамо направити што боље резултате јер и они могу да доносе златна и друга одличја. Поређења ради, у Хрватској параатлетичар и обични атлетичар, ако освоје медаљу, та медаља је једнака и једнако се вреднује и оба заслужују исте вриједности. Ми се требамо потрудити да и у Босни и Херцеговини смањимо те разлике и да што више дјеце и младих с посебним потребама укључимо у спорт, као и све друге младе особе. Волио бих да се што више људи бави спортом зато што из спорта добијамо само квалитет", казао је Ћеримагић на крају разговора.

 

Извор: Анадолија


Бука препорука

Вијести

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.