Најљепша прича из регије: Срби и Бошњаци заједнички до првог мјеста лиге

Играчи овог клуба пасионирани најважнијом споредном ствари на свијету поручују - фудбал руши све подјеле и баријере.

BUKA portal / 31. октобар 2020

Foto: N1

 

ФК Губер лидер је првенства Друге Лиге Републике Српске. Клубу помажу из оба босанскохерцеговачка ентитета. Играчи овог клуба пасионирани најважнијом споредном ствари на свијету поручују - фудбал руши све подјеле и баријере.

Већ 96 година стадион Видиковац чува мултиетничност Сребренице. Ово је једино мјесто које у континуитету није дозвољавало било какве подјеле. Играчи лидера Друге лиге Републике Српске тренирају и припремају за наставак једне од најуспјешнијих сезона.

"Момци су овдје као што видите мултинационални. Као што видите нема тог код нас, ко је Бошњак, а ко је Србин. Ја се радујем њиховим празницима, они мојим. Зато је то најљепша прича из ове регије", каже Јован Недељковић, фудбалер ФК Губер.

"Сви смо за то да будемо у врху. Да будемо екипа, сложни, да не играмо као појединци. Да не игра свако за себе, да будемо тим. Зато и јесмо сад ту гдје јесмо, на прву мјесту", додаје Аднан Муминовић, најбољи стријелац ФК Губер.

На првом мјесту у клубу је поштовање, а фудбалери га итекако имају за капитена, голмана и најстаријег у екипи. Противнички клубови Миљана Бодирогу дочекују са подсмјехом, али након 90 минута увијек му честитају.

"Једноставно, ово овдје има неку душу. Ја имам 47, ускоро 48 година, али једноставно ови овдје момци и људи из управе ми не дозвољавају да одем у пензију", истиче Миљан Бодирога, голман и капитен ФК Губер.

Пензионисани некадашњи фудбалери Губера данас преносе знање на младе. Емир Бектић и Нермин Пашалић тренерски су тандем првог тима.

"Успјели смо наговорити нашег Нермина Пашалића, једну од легенди нашег сребреничког фудбала да се прикључи нама и да нам помогне", прича Бектић.

Помоћ у оснивању и постављању "темеља" овог клуба је заједничка. Управо због тога и данас ФК Губер доживљавају својим идентитетом и Бошњаци и Срби у Сребреници.

"Губер је основан 1924. године у мају мјесецу. Ово је била њива једног Бошњака и једног Србина. Они су далу ту њиву да се направи игралиште и тако је све почело", открива Зијад Салимовић, предсједник ФК Губер.

"Никада није забиљежен ниједан инцидент на националној основи међу играчима и члановима управе. Али ни на трибинама међу навијачима. Што сматрамо једном од највећих вриједности нашег фудбалског клуба", истиче Маринко Кокеза Секулић, предсједник Скупштине ФК Губер.

Вриједност клуба препознали су сви становници Сребренице. Прије шест година клуб је добио и химну. Све је реализовано на иницијативу данашњег члана Управе Губера.

"Ја сам радио текст. Музику је радио Недим Мулалић Брацо, наш Сребреничанин који живи у Чикагу. У његов студију у Чикагу рађена је музика. Ми смо радили пјевање у студију Дигитон у Бановићима исто код нашег Сребреничанина – Ениза Габељића. Пјесму је отпјевао Раде Марковић који је живио у Бајиној Башти. Иначе рођен у Сребреници, а прије рата је свирао са нама у бенду Инат", каже Фарук Смајловић, члан Управе и аутор химне ФК Губер.

Заједнички инат фудбалера Губера кључни је адут у тежњи да сљедеће сезоне играју у већем рангу – Првој Лиги Републике Српске. И док Сребреница, са свим својим становницима одлази у тишину постратног сна, будна се већ нада да ће осванути јутро да је живот могућ упркос тешкој и неславној прошлости.

Н1


Бука препорука

Вијести

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.