Најмлађи учесник фестивала "Императив": Довољно је да изађете на улицу и ето вам инспирације за писање

Давид Којчиновић млади је пјесник из Бањалуке. Одличан је ученик и матурант Медицинске школе. Његово интересовање за писање пјесама почело је у августу 2014. године када је написао своју прву пјесму "Љето".

Ernest Bučinski / 20. мај 2019

Foto: BUKA

 

Та пјесма је била иницијална каписла његове списатељске каријере, те је почео активно да пише и наступа на књижевним вечерима. Ове године Давид ће 1. јуна гостовати на књижевном фестивалу "Императив" у Бањалуци као најмлађи учесник ове манифестације.

У разговору за Бука магазин, млади пјесник нам је открио шта га највише инспирише, причао је о својим пјесмама, али и о животним плановима везаним за љекарску професију.

"До сада имам написаних преко двјеста пјесама, а у њима највише обрађујем тему љубави, било са мотивима растанка или састанка, јер ту некако могу најбоље да прикажем емоцију. Поред љубави волим доста да пишем и о темама које нас свакодневно окружују. Људи су у ствари највећа инспирација и довољно је само да изађете на улицу и посматрате људе, и врло брзо ћете добити материјал за писање пјесама", каже Давид.

Он се углавном  бави писањем пјесама, али има написаних и пар кратких прича.  Међутим, како каже, ријетко пише приче, јер боље му иде писање пјесама.

Своју поезију Давид описује као поезију за младе, јер и сам је јако млад, па је логично да се фокусира на проблеме својих вршњака, њихове љубавне успјехе и јаде, али и сва стријемљења и стријепње којима је окупирана његова генерација.  

"У мојим пјесмама има доста обрађених тема које су занимљиве младом читаоцу, а опет с друге стране враћају неке старије читаоце у тај период кад су они били млади. Доста имам љубавних пјесама па бих могао своју поезију да назовем и љубавном, јер главни покретач свега је љубав и љубав је та која успијева у нама да пробуди она најљепша осјећања и изазове најискреније емоције", објаснио је пјесник.

Његова прва књига "Од илузије до стварности" објављена је у октобру 2018. године, а издавач је Глас Српске.

"Тада сам осјетио потребу да треба одређени број својих пјесама да објавим, а један од главних покретача објављивања моје књиге био је и Др Неле Карајлић, који је пристао да напише рецензију за моју прву збирку пјесама. У првој збирци пјесама има четрдесет пјесама распоређених у седам категорија: Годишња доба, Породица, Љубав, Родни град, Сатира, Одрастање и Оно мало душе. На почетку сваке категорије се налази илустрација која представља ту категорију, а илустрације у књизи је феноменално одрадио Милан Младић из Источног Сарајева", казао је Давид.

Рецензију је уз Нелета Карајлића написао и Давидов професор српског језика и књижевности, Богдан Лакић.

"Као и свако, и ја сам на почетку писања поезије имао своје узоре. Углавном су то били људи са музичке сцене као што су Бора Ђорђевић, Др Неле Карајлић, Миладин Шобић, Горан Бреговић, Ђорђе Балашевић, Тончи Хуљић. Драго ми је што сам имао прилику да се са неким од својих узора упознам и што су они имали прилику да прочитају моје пјесме", рекао је млади пјесник и додао да има много писаца које поштује и цијени њихов рад, али да би издвојио Иву Андрића као једног од својих омиљених домаћих писаца.

Давид је до сада имао двије промоције своје збирке пјесама, у Банском двору и у Медицинској школи Бања Лука, а у плану је да до краја године направи још промоција.

Он каже да су многи музичари имали прилику да прочитају његове пјесме и да је због тога јако поносан.

"Са некима од њих сам остварио јако фин контакт. А што се тиче пјесама које пишем за музичаре, ту су заправо 'пјесме о пјесмама'. Покушаћу и да објасним, наслове њихових пјесама склапам у једну пјесму и такву пјесму поклањам музичарима чије пјесме обрађујем. До сада сам наилазио само на одушевљења од стране музичара, што ми је јако драго", објаснио је саговорник.

Као што смо већ споменули, Давид је матурант Медицинске школе и његови планови су везани за љекарску професију.

"Планови за будућност су ми да упишем и завршим медицински факултет и да радим у здравству, јер бити љечник је једна од најхуманијих професија. Јако бих волио да стекнем знања која би ми омогућила да помажем болесним људима", рекао је Давид.

Али млади пјесник не мисли занемарити писање, јер његова љубав према писању није ништа мања од оне према медицини.
"Имам у плану да другу књигу посветим музичарима са којима сам до сада сарађивао и са којима ћу тек сарађивати. Али то је још увијек само у фази планирања. Вјерујем да ћу своје планове успјети реализовати, па ћемо онда о свему томе ускоро и да попричамо", рекао је Давид на крају разговора.

 

 


Бука препорука

Тема

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.