Најотровније змије свијета на изложби у Загребу

Циљ изложбе је приближити људима необична и често криво схваћена створења

BUKA portal / 06. јул 2019

 Изложба живих змија "Снакес он Стросс" у загребачкој Горњоградској гимназији представит ће неке од најпознатијих свјетских змија, попут највеће отровне змије на свијету - краљевске кобре, а отворена је од понедјељка 8. српња до недјеље 18. коловоза. 

Циљ изложбе је приближити људима необична и често криво схваћена створења те едуцирати јавност, а посјетитељи изложбе имат ће прилику дотакнути и примити у руке неке од неопасних змија. Изложбу је кроз прошла издања видјело око 80 тисућа људи, а организирана је унутар пројекта "Чудесан свијет змија", покренутог 2013. у Загребу.

"Чудесан свијет змија" једна је од највећих приватних збирки живих змија у Еуропи и јединствена је на овим просторима. Ствара се преко 20 година те садржи преко 40 врста змија из свих крајева свијета, укупно преко 150 јединки. 

Један од примјерака је Елвис, мужјак краљевске кобре стар осам година и дуг готово четири метра. Осим краљевске кобре, неке од врста у колекцији су четири врсте мамби, укључујући и црну мамбу, једну од најопаснијих змија на свијету, 10 врста чегртуша и Габонска љутица, преноси Хина.

Све змије у колекцији поријеклом су из узгоја те је њихово држање пријављено и регистрирано при Министарству заштите околиша и природе, а змије су изложене у природно уређеним тераријима који су рађени и усклађени с природним околишем поднебља у којем те врсте живе. 


Бука препорука

Наука и технологија

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.