НАЈВЕЋИ ШПИЈУНСКИ СКАНДАЛ У ИСТОРИЈИ ОДНОСА БИХ И ХРВАТСКЕ: Регион на ногама због информације о преношењу оружја и експлозива у бх. месджиде

Босну и Херцеговину и Хрватску тресе велики шпијунски скандал који би ускоро могао да експлодира ако се докажу тврдње новинара и минстра безбједнопсти БиХ.

Milovan Matić / 14. март 2019

Blic

Обавјештајци и дипломате Репулике Хрватске покушали су најмање два пута врбовати припаднике селефијског покрета из БиХ за преношење оружја и експлозива у месджиде на подручју Зеничко-добојског кантона. 

Ово је објавио синоћ портал Журнал. Новинари овог портала су навели да су,
да су обавјештајци и дипломате Репулике Хрватске покушали најмање два пута врбовати припаднике селефијског покрета из БиХ за преношење оружја и експлозива у месджиде на подручју Зеничко-добојког кантона. Циљ је био, како је наведено у документима којима располажу сигурносне агенције БиХ, да се тим акцијама потврде оптужбе хрватске предсједнице Колинде Грабар Китаровић која је устврдила је „БИХ легло тероризма“.  

У цијелу акцију су били наводно укључени замјеник министра безбједности БиХ Мијо Крешић, хрватски конзул у Тузли – Иван Бандић, те новинар РТРС-а Мато Ђаковић.

Цијели текст портала Журнал можете прочитати ОВДЈЕ.

Ови наводи новинара Журнала подигли су огромну "прашину" у БиХ и региону.

Убрзо је реаговао и министар безбједности БиХ Драган Мектић који је казао да располаже овим информацијама.

"Ми већ годину, двије дана располажемо одређеним обавјештајним информацијама да је хрватска служба покушала врбовати неке наше људе, бх. држављане, које имају везе са селефијским покретом, да то оружје купе и да транспортују у меджлис код Добоја. Покушали су да закомбинују једну оперативно-обавјештајну активност да се измонтира једна таква операција у којој би се открило наоружавање и оружје. Покушали су врбовати неке наше држављане у Хрватској да купе неку количину оружја и да одвезу доле у меджлис. Ја то повезујем са оном полемиком коју сам ја некад имао са предсједницом Хрватске Колиндом Грабар- Китаровић, кад је говорила о 10.000 терориста, да је БиХ проблем, да угрожава стабилност региона", навео је Мектић за Н1.

Одмах су реаговали и из Тужилаштва БиХ.

Тако ће у оквиру предмета бити испитане све особе које су износиле наводе и сазнања о наведеним активностима, а о којима Тужилаштво није информисано, нити су дешавања пријављена Тужилаштву БиХ, саопштено је из те институције.

У Тужилаштву БиХ формиран је предмет који је дат у рад тужитељу Посебног одјела за организирани криминал, господарски криминал и корупцију, који ће подузети журне активности, како би се утврдиле све околности и наводи изнесени у медијима, који се односе на наводно врбовање припадника селефијског покрета за кријумчарење наоружања у БиХ.

У оквиру предмета бит ће испитане све особе које су износиле наводе и сазнања о наведеним активностима, а о којима Тужилаштво није информисано, нити су дешавања пријављена Тужилаштву БиХ, саопштено је из те институције.

"Министар сигурности БиХ Драган Мектић бит ће позван и саслушан о свим детаљима које је изнио у медијским изјавама, а о којима Тужитељству није поднесена никаква пријава, нити извјештај од надлежних агенција за провођење закона", наводи се у саопштењу.

Како се, надаље, наводи, Тужилаштво БиХ одлучно је у борби против свих видова казнених дјела из своје надлежности, а посебно казнених дјела која имају регионални или међународни карактер и која се односе на сигурност грађана БиХ.

Члан Предсједништва БиХ Шефик Джаферовић најавио је данас да ће у Предсједништву покренути тему да су хрватске обавјештајне службе покушавале врбовати тзв. селефије како би покушали дискредитирати државу БиХ и захтијевати да се од министра сигурности БиХ добије информација о томе шта се заправо десило.

Члан Предсједништва БиХ Шефик Джаферовић најавио је и да ће у Предсједништву БиХ покренути расправу на тему селефија, односно да се од стране Министарства сигурности БиХ прибаве информација о томе шта се заправо десило.

"Ако буде то што су писали медији, онда је то једна врло тешка ствар и захтијеваће реакцију БиХ", поручио је те додао:

"Иначе, тај примјер, ако је тачан, и раније изјаве које су долазиле из Хрватске на ту тему које увеличавају питање радикализације у БиХ, измишљају се разне бројке, то не доприноси добрим односима између наших земаља."

 

Из Хрватске поручују: Морамо признати да је ријеч о креативној манипулацији

О свему се огласио и Андреј Пленковић, премијер Хрватске, који је коментарисао наводе о врбовању селефијског покрета за кријумчарење наоружања у БиХ.

Портал Журнал синоћ је објавио да су обавјештајци и дипломате Репулике Хрватске покушали најмање два пута врбовати припаднике селефијског покрета из БиХ за преношење оружја и експлозива у месджиде на подручју Зеничко-добојског кантона. У изјави је Пленковић казао да је то "креативна манипулација".

"Морамо признати да је ријеч о креативној манипулацији. СОА је већ дала приопћење и одбацила све инсинуације. Хрватска је земља која се бори против тероризма и сарађује са партнерима у томе. БиХ нам је партнер и тако ће и остати", изјавио је.

"То је бесмислица. Одбацујем је у потпуности", поручио је Пленковић.

Он је казао како је хрватска агенција већ тражила од надлежних у БиХ да се очитују о наводима, како би се добила шира слика догађаја.

"Што се тиче инволвирања дипломатских представника, то је још већи нонсенс. Они раде свој посао, а не да се баве било чиме другим", изјавио је Пленковић.

 

И Сигурносно-обавјештајна агенција хрватске је реаговала на изјаве бх. министра сигурности Драгана Мектића да су из ове агенције врбовали припаднике селефијског покрета у БиХ да кријумчаре оружје у ту земљу.

"Као неистините и злонамјерне одбацујемо наводе да је СОА покушала ангажирати припаднике селефијског покрета да преносе оружје и експлозив у Босни и Херцеговини (БиХ), чиме се уједно и Република Хрватска оптужује за потпомагање тероризма. Борба против тероризма је приоритет рада СОА-е и све задаће у сузбијању тероризма проводимо професионално и одговорно у циљу заштите Републике Хрватске, наших савезника у ЕУ и НАТО-у, као и цијеле Еуропе."


На изјаве Драгана Мектића реаговао је и бивши министар унутрашњих послова Хрватске Ранко Остојић.

"О таквим се стварима не прича у медијима, него полиција поступа и хвата оне који су починитељи. Могу ово процијенити као покушај да се пошаље порука без икаквих аргумената. О томе ће сигурно МВЕП, а и Обвеза одбора за унутарњу политику је да затражи информацију", рекао је Остојић новинарима.

Говорећи о Мектићевим изјавама, Остојић је рекао како "ово није први пут да се шаљу сигнали без икаквих аргумената".

На питање зашто би Мектић изјавио да хрватске службе наоружавају исламистичке екстремисте у БиХ, Остојић каже: "Можда више неће бити министар за пар дана, ја то не знам. Кад пошаљете поруку да нека страна служба наоружава људе, заборављате чињеницу да је и Хрватској у интересу да Босна и Херцеговина буде стабилна земља. Не могу вјеровати да би се такве ствари радиле, да се наоружавају исламистичке скупине. То вјеројатно служи за дневне ситуације које они имају сваки дан."

"Идући тједан имамо извјешћа сигурносних служби и питат ћу и провјерити је ли то истина или не. У овом моменту могу рећи да не бих никад без аргумената отпужио сусједну земљу да тако нешто ради. То за једног министра апсолутно није озбиљно", каже Остојић.

 

Мато Ђаковић: Ово је болестан ум направио, али ја знам одакле пушу вјетрови


О свему се огласио и новинар Мато Ђаковић који је у тексту Журнала означен као један од учесника завјере.

- Ово је болестан ум направио, али ја знам одакле пушу вјетрови, рекао је нам је Мато Ђаковић, уредник емисије Телеринг која се емитује на РТРС-у поводом информација које је објавио портал Журнал.инфо о наводном врбовању селефија за преношење оружја и експлозива у месджиде на подручју Зеничко-добојког кантона, а у којем је, према писању поменутог портала веза био Ђаковић.

- У животу нисам био у контакту ни са каквом обавјештајном службом. Можда сам им интересантан као и овим нашим, али Боже мој, немам ништа против тога. Оружје сам задњи пут носио у ЈНА, а чак ни у овом посљедњем рату нисам имао оружје јер сам радио као новинар тако да уопште не видим како и по којем основу мене повезују за било шта. У селу Дубница које се налази негдје код Калесије никад нисам био, у Зеници нисам био задњих 15 година. То су све конструкције и зато сам данас демантовао све ове информације и наравно након тога ће услиједити тужбе против Журнала и Авде Авдића, као и Драгана Мектића. Драго ми је да је Тужилаштво БиХ формирало предмет. Нека се сви саслушају да видимо је које налогодавац јер ово је стављање мете на главу. И то што су ме сликали у Живиницама је протузаконито, казао је Ђаковић.

С обзиром на то да је Журнал усликао Ђаковића како улази у БМW X3 с дипломатским таблицама, питали смо га како одговара на оптужбе Журнала да му је конзулат Хрватске у Тузли на чијем је челу конзул Хрватске у БиХ Иван Бандић додијелио на кориштење службено возило:

- То није службено ауто хрватске Владе. На њему јесу биле плаве таблице. 10. јануара сам купио ауто од Ивана Бандића. То је његов приватни аутомобил. Ауто нисам на себе могао превести док нисам добио рјешење из царинске управе. Рјешење сам добио 8.марта и уредно сам платио порез и царину на то ауто. Ауто је данас моје. Једном приликом сам Бандићу рекао да ми је аутомобил покварен и да желим купити други. Тада ми је Бандић рекао да има једно које му не треба и које жели продати како би купио себи други, нови аутомобил. Сад су мене задеверали, можда има "бубица" у ауту. Неко покушава да ме осрамоти, а у 27 година моје новинарске каријере никад ме нико није тужио. Уз то морам рећи да ја ову земљу волим више сви они горе који ово раде, каже Ђаковић.

На наше питање како се упознао с Иваном Бандићем, Ђаковић нам је одговорио да се с њим познаје с обзиром да Бандић у Тузли конзул већ четири-пет година. С њим упознао у тенис клубу у Тузли.

"Виђамо се на тенису и на јавним мјестима. Ми смо пријатељи. Ја знам да је Бандић радио као обавјештајац. Овдје је прије био и један други конзул који није био обавјештајац и с њим сам био у добрим односима", каже Ђаковић за Ослобођење.

Занимало нас је и каква је веза између Ђаковића и Мије Крешића, замјеника министра сигурности БиХ, али и Милорада Додика:

"Да ме Додик икада злоупотријебио зар ви мислите да би у једној од посљедњих емисија мој гост био Драшко Станивуковић и да би ми гостовали људи из СДС-а, Неджад Латића, Ћамил Дураковић... Додик је мој пријатељ, купио ме за цијели живот јер ми је помогао када сам изгубио сина. С његовом политиком се не слажем, као ни са политиком Драгана Човића и Мије Крешића. То није мој свијет. Мију Крешића знам од 1992. године и комшије смо, међутим, мене повезивати с њим у овој причи је дјело болесног ума. По ком основу мене оптужују да Додик и Колинда преко мене наоружавају селефије? Ја имам проблем на РТРС-у јер ми из Хрватске не желе доћи гости јер сматрају да је то Додикова телевизија, каже Ђаковић.

На крају разговора Ђаковић нам је рекао да би сам отишао и пријавио цијели случај Тужилаштву БиХ јер овдје није ријеч о обичној игри:

"Неко ме жели уништити и зато сада желим ићи до краја", рекао нам је Ђаковић.

 

 

Огласио се и Мијо Крешић: Гнусне лажи

 

Замјеник министра сигурности Босне и Херцеговине Мијо Крешић огласио се након приче да је био уплетен у тајну акцију хрватских дипломата и обавјештајаца о наводном наоружању селефија у БиХ.


"Будући да су у јавности пласиране гнусне лажи путем текста на порталу зурнал.инфо, а што је пренио велики број медија желим истаћи да је то производ конструкција параобавјештајног подземлја, а које имају за циљ компромитацију мене као замјеника министра сигурности БиХ", казао је Крешић за Клиx.ба.


Додаје да су "овако изречене лажне конструкције вјероватно покушај скретања позорности са истинске борбе против насилног екстремизма, тероризма и свих појавних облика криминала, а што гласно заговарам у свом раду кроз цијели мандат, а све с циљем стварања бољег сигурносног амбијента што је јамац цјелокупног напретка БиХ".

"То уједно осликава јасну смјерницу политике ХДЗ БиХ и никакве лажне конструкције неће нас омести на том путу. Претпостављам да су судионици који су срочили све лажи изнесене у тексту тражили начин како скренути позорност са приче о повратку БиХ држављана који су били дио јединица ИСИЛ-а као и окупљања припадника равногорског четничког покрета у Вишеграду, а што нажалост има одобрење и одређених политика у БиХ које желе зауставити било какав напредак и европски пут", истакнуо је Крешић.

Нагласио је да резолутно одбацује било какву повезаност с криминалним активностима које су наведене у тексту. 

"Желим исто тако нагласити да ћу употријебити сва правна средства ради заштите свога интегритета и затражити процесуирање оних који су исконструирали овакве гнусне лажи и пласирали их у јавност", поручио је Крешић.


Бука препорука

Бука деск

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.