Највише спавају, најмање раде и најдуже живе

Баланс између пословних обавеза и приватног живота све се више истиче као важан фактор благостања.

BUKA portal / 10. децембар 2019

 

Постизање идеалне равнотеже није једноставно, поготово када имамо у виду начин и трошкове живота у великим градовима.

Тешко је одредити шта тачно чини добру равнотежу. Прелазак на статус “фриленсера” или рад са флексибилним радним временом може изгледати крајње привлачно, али таква организација пословних активности често није изводљива за већину професија, пише Травел магазине.

Ако вас занима који народи успевају најбоље да уклопе свој посао и слободно време, погледајте резултате нове студије у наставку. Параметри који су узимани у обзир приликом рангирања земаља укључују просечан број радних сати недељно, дужину годишњег одмора, проценат становника који имају неометан сан током ноћи, дужину животног века и осећај срец́е код испитаника у свакој земљи која је обухваћена истраживањем.

Ко је на врху?

Луксембург је земља која се налази на самом врху, између осталог, и захваљујуц́и систему у коме послодавци награђују запослене са више годишњег одмора што су старије животне доби. Тако радници старији од 55 година у овој земљи имају у просеку 36 дана плац́еног годишњег одсуства. Аустрија и Данска заузимају друго и трец́е место. Обе земље дају радницима минимално 25 дана плац́еног одмора годишње.

Што се осталих тиче, ово су земље чији становници очигледно највише уживају у животу:

    Луксембург
    Аустрија
    Данска
    Норвешка
    Финска
    Шведска
    Француска
    Белорусија
    Холандија
    Швајцарска

Велика Британија је на 17. месту захваљујуц́и разумном просечном радном времену од 36 сати недељно, релативно високом животном веку од 81,2 године, а више од половине испитаника навело је и да спавају у просеку 7,5 сати током ноц́и што је добар резултат. Занимљиво је да су се Сједињене Америчке Државе нашле на 87. месту, између осталог и због тога што радницима уопште нису гарантовани плац́ени дани годишњег одмора, а део популације је незадовољан квалитетом сна током ноћи.

Са друге стране, Кина, Мексико и Малезија нису показали завидне резултате и изузетно су лоше рангирани, јер се у све три земље ради у просеку 46 сати недељно. С обзиром да је радно време знатно дуже, очекивали бисте да ће запослени добити више слободног времена. Међутим, то уопште није случај, јер се у Кини добија свега 5 дана годишњег одмора, у Мексику 6, а у Малезији 8.

луфтика.рс

 


Бука препорука

Вијести

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.