Највриједнија компанија на свијету достигла је 2 БИЛИОНА долара! Приход долази од нафте, а највећи дио колача припада...

Њена вриједност на тренутак је достигла невјероватних два билиона долара (односно 2 хиљаде милијарди)

BUKA portal / 09. јануар 2020

 

У центру пажње свјетске пословне јавности посљедњих мјесец дана налази се саудијска нафтна компанија Сауди Арамцо, која је прошлог мјецеса изашла на берзу и постала највриједнија јавна компанија на свијету.

Њена вриједност на тренутак је достигла невјероватних два билиона долара (односно 2 хиљаде милијарди), да би касније вриједност дионица нешто умањена.

Но, и даље ова фирма вриједи више од и једне друге компаније на свијету, па се поставља питања ко од њеног профита има највише користи.

Наравно, ријеч је о саудијској краљевској породици, на првом мјесту принцу Мохаммеду Бин Салману Ал Сауду, пише БизнисИнфо.

 

princ-muhamed-salman

 

Иако ће се овај 34-годишњак попети на пријестоље тек након свог оца, 83-годишњег краља Салмана бин Абдулазиза Ал Сауда, већ сада се сматра најмоћнијом фигуром у држави, а његова породица деценијама контролира производњу и приходе од нафте.  

Има све што пожели

Како су амерички медији раније писали, Принц је познат по разузданом трошењу. Купио је јахту вриједну чак 500 милиона долара, која има 15 кабина и може на дуже вријеме примити 24 госта.

 

jahta-bin-salman

 

Наводно је јахту купио након што ју је угледао током одмора у водама јужне Француске. Јахта Серене има више базена, хангар за хеликоптер, кино, теретану итд.

Принц је, осим тога, купио дворац из 17. вијека Цхатеау Лоуис XИВ вриједан 300 милиона долара, западно од Париза.

 

dvorac-louis-xiv-bin-salman

 

Осим тога, постао је власник слике Леонарда да Винција вриједне 450 милиона долара. Ријеч је о дјелу “Салватор Мунди” које је купио 2017. године.

Тешки чак 1,4 билион долара

Према неким процјенама, саудијска краљевска породица има богатство вриједно чак 1,4 билиона (хиљаде милијарди) долара.

Ријеч је о богатству које се накупљало деценијама углавном од прихода од нафте.

Највише прихода долази од нафте

Саудијска краљевска породица има око 15.000 чланова, али је већина богатства расподијељена међу њих 2.000, а наравно да онима на врху припада највећи дио колача.

Успон до врха

Бин Салман Ал Сауд је рођен као дијете Краља Салмана и његове треће жене, Фахде бинт Фалах, 1985. године.

За принца насљедника именован је у јуну 2017. након што је његов отац одлучио да уклони Мухаммада бин Наyефа са позиције.

Амерички Тхе Неw Yорк Тимес касније је писао о шпекулацијама да је Мохаммед бин Салман тајно испланирао уклањање Бин Наyефа и заузимање његове позиције.

Бин Салман Ал Сауд се у јесен 2018. године нашао у центру скандала, када је америчка ЦИА закључила да је он наредио убиство новинара Јамала Кхасхоггиа.


Бука препорука

Економија

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.