Након деценију БиХ почела да ради на програму интегрисања

Дирекција за европске интеграције БиХ преднацртом програма рада за наредну годину планирала је израду програма интегрисања БиХ у Европску унију, о којем се прича дуже од десет година, а који још није угледао свјетло дана.

BUKA portal / 11. август 2020

 

Овај програм према плану ДЕИ коштаће 436.000 КМ, међутим од кључног значаја биће политичка воља, без које, као ни у претходних више од десет година, неће бити ништа.

Иначе, усвајање програма интегрисања БиХ обавеза је проистекла још од потписивања Споразума о стаблизацији и придруживању, а БиХ је у овом тренутку једина земља која жели у ЕУ, а да нема тај програм. И европски званичници протекле деценије истицали су неопходност усвајања једног таквог документа, међутим БиХ је мало шта урадила по том питању.

"У току су завршне активности у радној групи на припреми текста методологије израде програма интегрисања БиХ у ЕУ, а слиједом закључака Колегијума за европске интеграције којим је Комисија за европске интеграције задужена да припреми методологију и достави је Колегијуму. Овим се адресира испуњавање како обавезе из ССП-а, тако и дио једног од 14 кључних приоритета из Мишљења Европске комисије", рекли су нам јуче у ДЕИ.

У ДЕИ наглашавају да је информацију о потреби израде програма Савјета министара БиХ разматрао неколико пута, а Колегијум за европске интеграције је у мају усвојио закључке којим потврђују неопходност његове израде.

"Програм интегрисања је документ којим се утврђује и даје преглед активности које ће се реализовати у утврђеном временском раздобљу с циљем испуњавања критеријума за приступање у ЕУ. Уобичајена је пракса да садржи план усклађивања законодавства са ацгуисем и план испуњавања осталих обавеза које произлазе из процеса европских интеграција", навели су у ДЕИ.

Стручњаци објашњавају да су срце програма интегрисања БиХ у ЕУ, четири питања и то: ко, шта, када и колико, односно да се ради о документу у којем се прецизно наводи који ниво власти и која институција су надлежни да усвоје и спроводе неки ЕУ стандард и закон, до којег датума и уз који новац.

"Договор о томе у свим земљама је захтјеван, а у оним са федералним уређењем као што је БиХ, то је додатно захтјевно. Због тога и из недостатка притиска од јавности у БиХ су сви то до сада радије избјегавали, неки јер су знали да је тешко, други јер су се надали да то могу избјећи или наћи неку пречицу које нема", рекао је Аднан Ћеримагић, аналитичар Иницијативе за европску стабилност (ЕСИ), додајући да је договор о документу могућ само уз добру политичку вољу и подршку стручњака из бх. институција.

И Игор Црнадак, предсједник Одбора за европске интеграције и регионалну сарадњу Народне скупштине РС, каже да би било корисно да БиХ добије програм интегрисања, али да то није највећи проблем.

"Највећи проблем је што не постоји политичка спремност на нивоу Босне и Херцеговине да се направи одлучујући корак ка ЕУ. Сулудо је да ми причамо о програму, а власти још нису преузеле основни корак, односно нису формирале власт на нивоу Федерације БиХ", рекао је Црнадак, додајући да тај програм није највећи проблем, али да је добродошао.

Независне


Бука препорука

ЕУ/БиХ

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.