Напукла ребра, сломљене руке, раскрвављена глава: Спремају се казнене пријаве против полиције!

“Све је исто, полиција обезбјеђује улазак камиона, а ми све то гледамо са стране и чекамо свој тренутак за поновно блокирање”

Tatjana Čalić / 10. децембар 2019

Foto: Bljesak.info


Одвоз смећа на депонију Уборак која је прије шест дана изгубила све дозволе за рад настављен је и јутрос. Улаз у депонију обезбјеђује око 200 полицајаца, а у близини су и грађани који су посљедњих неколико дана блокирали одвоз смећа. 

На лицу мјеста је и Фуад Хујдур, члан Грађанске иницијативе ''Јер нас се тиче'' која дјелује од маја мјесеца са једним циљем - трајним измјештањем депоније са тренутне локације.

Он је на свом ФБ профиле подјелио фотографије настале јутрос уз коментар да је у у току најскупље депоновање отпада у историји комуналне привреде...200 полицајаца обезбјеђује један камион смећа и то све плаћају порески обвезници. Стиди се народе!!!!!!!!

“Све је исто, полиција обезбјеђује улазак камиона, а ми све то гледамо са стране и чекамо свој тренутак за поновно блокирање”, истакао је Фуад Хујдур за Буку. 

 

 

Обзиром да се не смирују реакције након јучерашње полицијске деблокаде депоније, као и тврдње да је било прекомјерне употребе полицијске силе, разговарали смо и са активистицом Амном Поповац која је јучерашњи дан провела са грађанима који воде вишемјесечну битку за Уборак.

Према њеним ријечима током јучерашње деблокаде депоније употребљена је прекомјерна полицијска сила према голоруким грађанима који су сједили. 

“Пар људи има напукнућа ребара, двије руке су сломљене, једном човјеку раскрвављена глава, није то да се ништа није десило”, нагласила је Поповац за наш портал истичући и да ће грађани наставити битку на пар фронтова, између осталог покренуће и кривичне пријаве против припадника полиције који су прекорачили овласти и који су ударили грађане. За то, каже, постоје докази на фотографијама и у видео материјалу. 

 “Посљедице су већ видљиве, људи умиру од рака. Потврдио је то и извјештај о здрављу становништва које је објавио Завод за јавно здравство,па у задње четири године имамо 70 посто више обољења од канцера. У Бијелом Пољу гдје је смјештена депонија Уборак скоро сваки мјесец умре неко млађи од 30 година од рака. Посљедице су евидентне, али једноставно систем неће ништа да ради, они су навикли да примају плату, да ништа не раде и да немају никакву одговорност, а то овај народ више неће да толерише”, закључила је Амна Поповац.

Грађани су и даље отворени за дијалог, знају да се ништа не може ријешити преко ноћи, али не одустају од свог циља -да се коначно изнађе друга локација за депонију. За сутра у 11 часова планирају и мирно окупљање грађана испред Градске вијећнице.

Подсјетимо, ситуација је ескалирала љетос, када је откривено да је на депонију комуналног отпада одлаган муљ с постројења за пречишћавање отпадних вода у Мостару, у коме се налази енормно висока концентрација пиралена. Након 11 дана блокаде, постигнут је договор са градским властима да се депонија измјести, што до данас није ријешено, а прије пар дана десио се и помор рибе на ушћу у Неретву из потока Сушица, који протиче крај депоније. 
 


Бука препорука

Бука деск

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.