Народна банка Србије: Ако Хрватска стави Теслу на евро, предузећемо мјере

Премијер Андреј Пленковић јуче је открио који ће мотиви бити на хрватским кованицама евра.

BUKA portal / 22. јул 2021


"Шаховница ће бити подлога, а онда карта Хрватске на два евра, куна на један евро, Тесла на 50, 20 и 10 цента те глагољица на којој ће писати ХР на 5, 2 и 1 центу", открио је Пленковић.

Каже да је идеја Тесле на кованицама дошла као приједлог грађана. "То су све нама важни симболи. Тесла је ушао као приједлог грађана, ушао је у петорку и истиснуо Дубровник, који је исто важан", рекао је.

Народна банка Србије најавила реакцију
Ако Хрватска реализира најаву о стављању лика Николе Тесле као једног од симбола на хрватској кованици евра, Србија ће сигурно подузети одговарајуће мјере, поручили су данас из Народне банке Србије.

"Народна банка Србије мисли да би евентуално стављање лика Николе Тесле на националну страну кованице евра, ако Хрватска постане чланица Еврозоне у наредном периоду, представљало присвајање културног и научног наслијеђа српског народа с обзиром на то да је неспорно да се славни научник током свог живота изјашњавао као Србин по поријеклу и роду. С тим у вези, сасвим је сигурно да би биле подузете одговарајуће активности према надлежним институцијама ЕУ како би се указало на непримјереност таквог приједлога", рекли су из банке за Телеграф.


Бука препорука

Регион

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.