НАСА објавила прву слику најдаљег свемирског тијела до којег смо дошли

НАСА-ина сонда Неw Хоризонс преживјела је прелет поред Ултима Тхуле, најудаљенијег објекта у свемиру који је људска цивилизација истраживала летјелицом.

BUKA portal / 01. јануар 2019

А онда је послала и прву фотографију. Ријеч је о изразито мутној фотографији која је заправо спој двију фотографија које је направио Неw Хоризонс. Но, иако мутна, ова фотографија засад даје важне информације о овом потпуно непознатом свемирском тијелу.

Тако је видљив облик овог свемирског тијела које се у средини сужава. Раније је израчунато како је објект дуг око 32 километра, а широк 16 километара. Сад ће то бити могуће точно утврдити.

Слика је, пише ЦНН, направљена с удаљености од око 500.000 миља. То би било око 800.000 километара.

Умјетничка слика десно илустрира могући изглед овог тијела, а базира се на лијевој слици. Одређен је и смјер вртње овог свемирског тијела.

Знанственици кажу, како пише ЦНН, да постоји чак могућност да се ради о два тијела. То би све требало бити познато идућих дана, кад дођу бољи подаци од ових првих фотографија.

Подаци које имамо изгледају фантастично. Већ учимо о Ултими изблиза. Подаци ће бити све бољи и бољи", каже истраживач Алан Стерн.

У овој мисији судјелује и Бриан Маy, гитарист легендарне групе Qуеен и астрофизичар.

"Мисија за мене представља дух авантуре и откривања који је својствен људском духу", рекао је Маy који је написао и пјесму коју је назвао Неw Хоризонс.

Текст се наставља испод огласа

Подсјетимо, знанственици из САД-а потврдили су да је Неw Хоризонс био у одличном стању након што је прелетио ледену свемирску стијену прије неколико сати.

Поруку сонде ухватила је велика НАСА-ина антена која се налази недалеко од Мадрида. Поруци је требало 6 сати и осам минута да дође од сонде до Земље.

"Имамо здраву летјелицу. Управо смо направили најудаљенији прелет", рекла је шефица мисије Алице Боwман.

Прва радио порука садржавала је само основне информације о стању летјелице, али и потврдила како се прелет догодио те како је меморија напуњена новим информацијама.

Слике и подаци које је снимила почет ће стизати на Земљу касније у уторак.

Предвиђено је било да сними 900 фотографија у неколико секунди колико је трајао прелет тог објекта на удаљености од око 3500 километара.

"Знаност ће нам помоћи да схватимо подријетло Сунчевог сустава", казала је Боwман.

О каквом је објекту ријеч и како је уопће дошло до ове мисије?

Ријеч је о објекту који се налази из Плутона. У српњу 2015. године Неw Хоризонс пролетио је покрај Плутона и дао нам предивне фотографије тог далеког хладног свијета. Плутон је запањио и знанственике и свјетску јавност. Нитко није предвиђао да се тако далеко налази тако геолошки богат и занимљив свијет.

Но неколико мјесеци прије, док се летјелица приближавала Плутону, мисија је знала да је у спремницима остало нешто горива. Довољно да се крене према секундарном циљу - неком од објеката у Куиперовом појасу, широком појасу иза Нептуна у којему се налазе милијуни разних малих тијела.

Телескоп Хуббле је опет усмјерен близу Плутона. Овај пут се тражио објект иза њега, али објект до којег је могуће стићи уз малу корекцију путање, колико је могуће преосталим горивом. И заиста, Хуббле је пронашао свјетлу точкицу која се креће у односу на позадинске звијезде - објект промјера 30-ак километара класифициран као ''класично тијело Куиперовог појаса'' добива службени назив 2014 МУ69, а касније и надимак Ултима Тхуле. То је латински израз за мјесто изван граница познатог свијета.

Надимак је то који му сасвим одговара. Објект је далеко, у подручју гдје се Сунце види само као мало већа жута точка, а око Сунца овај објект ротира једном у 295 година. Оно што знамо о њему је да је или издуженог облика или можда чак и двојни објект. Углавном, знамо врло мало. Цртежи овог далеког свијета који и најновија технологија види само као точкицу међу звијездама су умјетнички приказ онога што знанственици мисле да би тамо требало бити. Велики Воyагери су прошли ово подручје, али нису се приближили нити једном објекту и њихове камере су давно биле угашене (када су кренули није се ни знало за Куиперов појас, откривен је тек 1992.).

 

Индеx


Бука препорука

Наука и технологија

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.