Наташа и Огњен помажу старијим људима да живе квалитетније и садржајније

Највећи проблеми старијих особа јесу здравље и финансије, то оно што старију популацију највише окупира током дана.

Ernest Bučinski / 30. новембар 2019

Foto: Buka

 


Удружење ОБРАЗОВНА ИНИЦИЈАТИВА покренуло је пројекат "Лет'с упдате - Ажурирај се", у оквиру програма "Бања Лука људског лица". Више о пројекту сазнали смо од координаторице и замјенице директора удружења "Образовна иницијатива" Наташе Пивашевић, која је по занимању психолог, и извршног директора удружења Огњена Тадића, дипломираног психолога.

"Пројекат има неколико активности, а све су усмјерене на пружање корисних и занимљивих садржаја особама треће животне доби. Међутим, како смо ми удружење које се не бави само том старосном генерацијом, већ примарно млађом популацијом, ми смо, заправо, обучавали младе који ће бити на терену и радити са особама треће животне доби", рекла је Наташа Пивашевић у разговору за БУКА магазин.

Пројекат има двије главне активности, а једна од њих је и информативни портал ОПТИМИСТИЧНО хттпс://оптимистицно.цом/ који је намијењен особама треће животне доби, а који има за циљ да обједини све кључне информације о активностима везаним за стара лица, а која се реализију на простору Бањалуке.

"Преко овог портала, старија лица могу да се информишу каква су дешавања и којим активностима се могу прикључити, а везано је за њихову генерацијску доб. Ту се ради о информацијама везаним за живот, здравље, заштиту менталног здравља, однос са члановима породице, унуцима, комуникацији са ближњима и сличне ствари. Друга страна пројекта је обука младих. Ради се о искуственом облику обуке у оквиру онога што се зове неформално образовање. Ми истражујемо такозвани терен и сазнајемо шта се на терену ради, шта се може радити, ко све ради и какав ми допринос као представници цивилног сектора можемо дати друштвеној заједници кроз своје активности. Те активности су најчешће друштвене едукативне или креативне природе, које имају за циљ да подстакну и активизам, то јест укључивање старијих лица у разне пројекте", објаснила је саговорница.

Разговору се прикључио и Огњен Тадић, који је едукатор и супервизор младих волонтера укључених у активности пројекта.

"У склопу пројекта обилазимо разна удружења која се баве лицима треће доби, па смо тако обишли и 'Мозаик пријатељства' гдје смо истражили 'Бакин кутак' и подјелу хране на терену људима у стању најтежих социјалних потреба. На тај начин добијамо увид како живе они који су на најнижој социјално-економској љествици. Поред тога, информације добијамо и по мјесним заједницама,  нарочито смо усмјерени ка оним њиховим акцијама које се баве менталним здрављем. Радимо и са једном групом који су дугогодишњи чланови удружења 'Здраво да сте', а који су увелико сениори. Ту желимо да добијемо увид у њихов досадашњи рад као активиста. Паралелно смо ишли и у посјету мјешовитом хору 'Нациналних мањина'. Имамо у плану да посјетимо и друга културно-умјетничка друштва, различита цивилна друштва, обићи ћемо и све оне друге институције које организују пројекте везано за заштиту здравља човјека. Укратко, ми се кроз овај пројекат мрежимо са свим оним организацијама које већ раде неке активности и кроз то добијамо стварну слику шта се дешава на терену и шта ми треба додатно да понудимо како би побољшали тај активистички рад", рекао је млади психолог активиста.

Саговорници су потврдили оно што се већ годинама вуче као највећи проблем старијих особа, а то су здравље и финансије, те да је то оно што старију популацију највише окупира током дана. Наташа је нагласила да постоји проблем и како доћи до оних старијих лица која не долазе у удружења и друга јавна окупљалишта.

"Код старијих особа се виде разлике не само кроз финансије него и кроз очуваност менталног и физичког здравља. Од тог зависи и каквог ће бити расположења и да ли ће уопште хтјети да се друже и друштвено активирају.  Вјерујем да има много људи који имају потребу за дружењем и учествовањем у друштвеним дешавањима, али да нису у довољно добром психичком стању да би се активирали и почели узимати нешто од заједнице. Наше највеће питање је заправо како доћи до таквих особа, које се не крећу довољно по јавним мјестима", рекла је Наташа.

Она је додала да је један од разлога изолованости људи и тај што велики број становништва болује од ПТСП синдрома и других психичких болести, те да је један од разлога њиховог активизма управо тај да се позабаве и том популацијом, мада би, по њеном мишљењу, тим проблемом требало да се бави држава.

"Што се тиче нас као активиста, ми се не можемо бавити тим стварима, јер ми смо у примарној превенцији, а када неко већ болује од било каквог синдрома изазваног било који стресом, подлијежу под ингеренције неких других институција и то подразумијева системску подршку. Ту је потребан дугорочан третман, а не нешто што зависи појединачно од пројекта до пројекта. Ми идемо из угла невладиног сектора и бавимо се стварима на које је могуће утицати са минимално ресурса, људских и материјалних. Ми, заправо, желимо да увежемо друштвену заједницу како би квалитетније функционисала", рекла је Наташа на крају разговора.

 


Бука препорука

Интервју

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.