НАУЧИЛИ МАШИНУ ДА КОМПОНУЈЕ КАО БАХ Погледајте шта све раде ови генијалци

Августовски дани били су врели и у Истраживачкој станици Петница гдје је све врило од вјештачке интелигенције, на петој по реду Љетњој школи машинског учења.

BUKA portal / 16. август 2019

Десет дана су дипломци и студенти основних студија техничких и математичких дисциплина, кроз теоријски и практични рад усавршавали познавање једне од најперспективнијих рачунарских грана.

Јер, машинско учење је једна од техника развоја вештачке интелигенције, а своју примјену налази у готово свим областима живота, због чега се сматра једним од покретача четврте индустријске револуције.

– У медицини, на примјер, машинско учење омогућава брже дијагностиковање и обраду резултата. Захваљујући машинском учењу, алгоритам може у изузетно кратком времену да препозна најразличитије аномалије на снимцима магнентне резонанце или ЦТ скенера, што љекарима олакшава и убрзава посао – објашњава Алекса Гордић, софтверски инжењер у “Мајкрософт” развојном центру, један од организатора Љетње школе машинског учења.

Рад на рачунару

Што се тиче студената-полазника, они су имали прилику да представе своје групне пројекте и покажу на који начин су компјутерске програме и алгоритме “научили” да поједине операције обављају далеко брже и прецизније од човјека.

Тако су Јелена Ристић са Електротехничког факултета у Београду и Анастасија Илић са Универзитета Кембридж радиле на апликацији која самостално освјетљава тамне фотографије.

 

– Уз помоћ базе добро освјетљених фотографија које су унијете у програм, алгоритам је успио да научи да препозна фотографије са мањим процентом освјетљења и примјени “усвојено знање” како би на адекватан начин обрадио фотографије којима недостаје свјетло – објашњава Јелена, студенткиња друге године ЕТФ-а.

 

Машина која сама компонује

Марина Васиљевић са Математичког факултета радила је на пројекту аутоматског генерисања музике, на основу музичких композиција које су претходно унесене у базу.

– На примјер, уколико у програм унесете Бахове композиције, оно што ћете добити као крајњи резултат је нова композиција која задржава стил Баха. Ријеч је о такозваном преносу стила, који поред музике може да се примјењује и на фотографијама и сликама – открива Марина како машинско учење примјену може имати у умјетности.

– Што се мог тима тиче, ми смо радили на пројекту допуњавања реченица у којима су изостављене одређене ријечи. Програм у бази има преко пет стотина романа уз помоћ којих смо кроз процес машинског учења направили програм који може самостално да допуни реченице. Овај пројекат могао би да има примјену у реконструисању изгубљених података или детектовању неправилности у реченицама – каже Стефан Степановић, студент Електротехничког факултета у Београду, пише Блиц.

За четири године 125 полазника

Љетња школа Машинског учења покренута је 2015. године у сарадњи Истраживачке станице Петница са “Мајкрософт” развојним центром у Србији.

Дипломци и студенти техничких и математичких дисциплина 10 дана усавршавали су знање из машинског учења.

До сада је учествовало више од 125 студената из Србије, региона, али и земаља ЕУ, а неки од студентских пројеката на семинару развили су се у награђиване научне радове.


Бука препорука

Друштво

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.