Научимо наше кћерке да не морају бити лијепе. Научимо их да буду смјеле и одважне

Научимо наше кћерке да не морају бити лијепе. Научимо их да буду смјеле. Да буду шашаве. Да буду снажне. Самоувјерене. Независне и интелигентне. Да буду храбре и жестоке. Да буду оригиналне и своје у свијету пуном копија. Хајде да редефинишемо љепоту.

M.P. / 16. децембар 2019

Foto: Wallpaperflare


Дјевојчице одрастају окружене протуријечним порукама. Медији им говоре да треба да буду мршаве и лијепе, али да није прихватљиво бити поносан на свој изглед.
Када је у питању интелигенција, од њих се очекује да буду паметне и успјешне у школи, али да пазе да не дјелују препаметне.

До тинејджерског узраста, дјевојчице по правилу имају мање самопоуздања од дјечака. Већа је вјероватноћа да ће имати низак ниво самоувјерености, да ће придавати већи значај свом изгледу и сматрати да су мање способне од својих другара дјечака.

Срећом, постоје провјерене стратегије које можете користити да подигнете самоувјерену дјевојчицу која себе ставља на прво мјесто и вјерује у своје властите снаге.

Ево како да то учините:

1. Покажите јој како изгледа јака, независна жена:

Будите јој узор.
Дајте јој до знања да цијените и вреднујете своје властите таленте.
Искористите сваку прилику да похвалите друге жене, нагласите да је добра идеја да жена има свој живот изван односа са партнером.
Развијте своја интересовања, заузмите се за себе и покажите јој да су жене савршено способне да управљају својим животом.
Говорите позитивно о свом тијелу, и никада не говорите лоше о изгледу друге жене.

2. Охрабрите је да поставља себи високе циљеве:

Ако научите своју кћерку од раног узраста да су мушкарци и жене једнако способни и да могу успјети у било којој професији коју изаберу, веће су шансе да ће она развити широк спектар интересовања и да ће одабрати каријеру према ономе што воли да ради и да неће ограничити своје изборе на традиционално женске послове.

3. Охрабрите је да учествује у разноврсним активностим:

Помозите својој кћерки да развије интелектуалне, друштвене и спортске вјештине.
Ако покаже интерес за неку активност – чак и ако се то сматра нечим што раде дјечаци – дозволите јој да покуша.
Тимски хобији су одличан начин да дјевојчице стекну пријатеље и да науче како да граде здраве односе.

4. Увијек озбиљно схватајте њене бојазни:

Ако вам се кћерка обрати са неким проблемом, немојте јој рећи да "не буде блесава" или да "претјерује".
Ваша улога као родитеља је да јој обезбиједите сигуран простор у којем може да разговара са вама о свему што се дешава у њеном животу.
Научите је да има право да буде саслушана.
То ће изградити њено самопоуздање зато што ће научити да су њене бриге и осјећања важна, и да заслужује помоћ када јој је потребна.
Слушање без осуђивања ће такође допринијети позитивном односу између вас двије, што ће успоставити темеље за чврсту повезаност у годинама које долазе.

5. Похвалите њена постигнућа:

Звучи очигледно, али дјечаци и дјевојчице једнако имају користи од континуиране похвале и охрабрења.
Међутим, код дјевојчица постоји додатна компликација.
Од веома раног узраста, дјевојчице уче да је њихов изглед важнији од њихових вјештина или њиховог карактера.
Да бисте се борили против ове поруке, постарајте се да јој честитате на њеним академским и спортским успјесима.
Када се љубазно понаша према другима, реци те јој колико сте поносни на њен добар карактер.

6. Учите је да су односи са људима важни, али да њена добробит увијек мора бити на првом мјесту:

За већину нас, односи са људима играју кључну улогу у нашим животима. Нема ништа лоше у томе да се заљубите, да желите бити дио круга пријатеља и помагати другим људима.
Међутим, од дјевојчица и жена се често очекује да буду емотивни и физички његоватељи само због тога што су женског рода. Од њих се очекује да другим људима испуњавају жеље и подстиче их се да удовољавају другима, а не да воде бригу о себи. У неким случајевима, могу бити присиљене да своје каријере и интересовања ставе у други план. Због тога могу постати неиспуњене, депресивне и пуне горчине. Учите своје кћерке како изгледа здраво пријатељство и веза, и реците јој да има право да каже  “не” било коме, чак и партнеру или пријатељу.

Не постоји лакши начин – да бисте одгојили самоувјерену кћерку, потребно је много љубави и труда. Мораћете јој властитим примјером показати шта је здраво понашање и много разговарати о томе шта значи бити јака жена у данашњем друштву. Понекад вам се може чинити да губите битку против порука које ваша кћерка добија из медија, школе, од пријатеља, па чак и од неких чланова породице. Међутим, када се она као одрасла особа осврне на своје дјетињство, биће вам захвална што сте јој помогли да изгради здрав идентитет који не зависи од одобравања других људи.
 

Извор: Поwерфулминд.цо


Бука препорука

Тема

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.