Научите језик, нострификујте дипломе, спремите документа: Њемачка отвара своја врата!

Њемачка Савезна влада је усвојила дуго очекивани закон о миграцијама који уклања више бирократских препрека за мигранте који траже посао у Њемачкој, а нарочито ће олакшати досељавање и запошљавање радника из држава изван ЕУ, самим тим и Балкана

BUKA portal / 20. децембар 2018

Влада је донијела два приједлога закона: Закон о квалификованом радном усељавању намијењен је смањивању препрека за улазак радника из земаља које нису чланице ЕУ. Сваком ко је квалификован такође би требало да буде допуштен улазак у земљу без уговора за посао.

– Ово је добар дан за модерну Нјемачку, рекао је савезни министар рада Хубертус Хејл, док је министар економије Петер Алтмајер рекао да је ово “историјски дан”.

Новим прописом, њемачка Савезна влада жели ријешити недостатак квалификованих радника, што је већ “баријера раста” у неким индустријама и регијама, каже Хејл.

Закон о омогућавању запослења требао би да створи нове перспективе за бољу интеграцију одбијених тражилаца азила. Такозвана толеранција за запошљавање омогућила би тражиоцима азила који живе у Њемачкој, а чији су захтјеви одбијени, могућност сигурнијег добијања дозволе боравка. Према новом закону би им било допуштено да остану у Њемачкој двије и по године (30 мјесеци). Један од предуслова је да су радили посао с пуним радним временом (најмање 35 сати) најмање 18 мјесеци, са социјалним осигурањем.

Како преносе њемачки медији, закон ће, ако га прихвати и Бундестаг, ступити на снагу тек 2020. године. Још је неизвјесно да ли ће конзервативно крило владајућег ЦДУ прихватити измјене закона.

Међутим, закон о имиграцији и запошљавању квалификованих радника за сада вриједи само током ограниченог временског периода. Закон ће ступити на снагу 1. јануара 2020. године – о чему Бундестаг тек треба да одлучи – и почетно се примјењује само до 30. јуна 2022. године. То значи да ако сљедећа Савезна влада не обнови овај закон, он ће се примјењивати само двије и по године.

Савјете за тражење посла у Њемачкој по још увијек важећем закону, али и детаље о новом закону можете пронаћи на ОВОЈстраници.

 

 


Бука препорука

Економија

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.