Научна истраживања потврдила: Загађен ваздух узрок све веће стопе стерилитета широм Западног Балкана

Дуготрајно излагање загађеном зраку на Западном Балкану може да смањи плодност жена за више од 10 процената.

Maja Isović Dobrijević / 14. јануар 2022

Foto: Ilustracija

 

Европски Фонд за Балкан који са партнерима из региона спроводи кампању „Уједињени Балкан за чист зрак” саопштио је да дуготрајно излагање загађеном ваздуху на Западном Балкану може да смањи плодност жена за више од 10 процената, а током дâна са високим нивоом загађења смањују се шансе за зачеће, док се повећавају за побачај, саопштио је Европски Фонд за Балкан који са партнерима из региона спроводи кампању „Уједињени Балкан за чист зрак”.

"Овог мјесеца, у другој етапи кампање у фокусу је информисање грађана о смањењу плодности и све већој стопи стерилитета код жена и мушкараца широм Западног Балкана, што је изазвано управо загађењем зрака. Земље региона већ биљеже константан пад стопе природног прираштаја и смањивање популације. Научна истраживања потврдила су да је учесталост побачаја и мртворођених беба значајно виша у периоду излагања загађеном зраку. Студије показују и да жене које живе у загађеним областима имају мање виталних јајних ћелија, а биљеже ниже стопе плодности и веће стопе неуспјеха при имплантацији ембриона током вантјелесне оплодње у поређењу са онима које нису изложене утјецају загађеног зрака. Прашкасте материје ПМ 2,5 смањују плодност код жена, а загађени градови широм региона биљеже просјечно дупло више од дозвољених годишњих вриједности, што може смањити плодност и до 10 процената", истиче Европски Фонд за Балкан.

Додаје се да код мушкараца, загађење прашкастим материјама доспијева до тестиса и узрокује пад производње сперме, мању покретљивост сперматозоида, а побачаји у трудноћи су чешћи услијед програмиране смрти ћелија.

"Сулфатна једињења која настају у процесу сагоријевања угља повећавају ризик од побачаја и до 13 процената, а на неплодност утиче и загађење пластиком. Полистирен, тип пластике који се у микро и нано стању може наћи у храни, води и зраку, утиче на рани развој ембриона, што касније може проузроковати абнормални развој и пријевремени порођај. Зрак загађен прашкастим материјама, тешким металима, микро и нано пластиком и другим материјама доводи до увећане стопе побачаја и у случајевима вантјелесне оплодње, јер загађен зрак смањује проценат успјешности и у лабораторијама у којима се овај процес врши", појашњава се.

Учесници кампање понављају захтјев за хитним рјешавањем хроничног проблема загађења зрака који убија земље Западног Балкана:

* Напуштање употребе угља за производњу струје најважнија је мјера за побољшање квалитета зрака, а значајну улогу може имати замјена ложишта у домаћинствима еколошки чишћим рјешењима.

* Ублажавање штетног утјецаја загађеног зрака смањењем употребе пластике за једнократну употребу, као и замјеном синтетичких влакана природним.

* Надлежне институције би требале радити на политикама промовисања здраве трудноће, како би се унаприједило знање жена и мушкараца о процесу трудноће, а будуће мајке биле у ситуацији да себе и плод боље заштите.   

* Потребно је обезбиједити високоефикасне филтере за зрак у затвореном простору, посебно за специјалне установе које се баве лијечењем стерилитета.

* Потребно је и побољшати капацитете дијагностичких центара као и извођење заједничких студија које ће користити податке праћења и мјерења посљедица загађења зрака на неплодност, пријевремена рођења, настанак болести и смртност новорођенчади у земљама Западног Балкана.

Експертску анализу о штетном утјецају загађења зрака на плодност код жена и мушкараца у региону за кампању „Уједињени Балкан за чист зрак" израдио је истакнути професор хумане генетике и оснивач специјалне болнице за лијечење стерилитета у Лесковцу, Миодраг Стојковић, износећи упозорење да без дјеловања законодаваца и одговорних нема успјеха у спречавању болести насталих услијед загађења – укључујући стерилитет. У тој области, међутим, током прошле године није било помака, а градови у региону су остали у врху свјетске листе градова са најзагађенијим зраком.

Кампања „Уједињени Балкан за чист зрак” позива грађане и грађанке из земаља Западног Балкана да се прикључе борби како би заједничким снагама побољшали квалитет зрака, а тиме и смањили неплодност и унаприједили здравље деце.

Кампања „Уједињени Балкан за чист зрак” је иницијатива Европског фонда за Балкан у партнерству са организацијама, Еко форум из Зенице, Енвиронментал Территориал Манагемент Институте из Тиране, Сбункер и Балкан Греен Фоундатион из Приштине, Аир Царе из Скопља, ОЗОН из Подгорице, Регулаторни институт за обновљиву енергију и животну средину и Београдска отворена школа из Београда. Спроводи се другу годину заредом, са циљем подизања свијести становника региона о узроцима и посљедицама загађења, могућим начинима побољшања квалитета зрака и борби за здравију животну средину. „Уједињени Балкан за чист зрак" истиче неопходност регионалне сарадње за трансформацију енергетике и система заштите животне средине, која би истовремено унаприједила привреду и јавно здравље.

 


Бука препорука

Друштво

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.