Научна истраживања Сутјеске побијају мишљење Владе РС

У Националном парку Сутјеска је тренутно у току истраживање живог свијета у кањонима Сутјеске и Хрчавке, у зони непосредног утицаја планираних малих хидроелектрана на овим ријекама

Elvir Padalović / 28. јун 2015

 Овогодишње истраживање наставак је систематских истраживања започетих прошле године након усвајања Студија утицаја на животну средину, које површно и без икаквог утемељења процјењују да мале хидроцентрале неће имати негативан утицај на животну средину. Истраживања су покренули Центар за животну средину, Арбор Магна и Ф, уз подршку швајцарске организације Про Натура, а уз учешће преко 20 истраживача из Босне и Херцеговине, Хрватске и Србије.

 

Након низа достављених стручних мишљења, публикација и консултација, Влада РС се Народној скупштини РС, која је требала да изгласа грађанску иницијативу против хидроелектрана, обратила посебним дописом у коме нарочито истиче да: „Генерално се може констатовати да су разлози за покретање грађанске иницијативе дати у самој иницијативи базирани на низу недоказаних претпоставки и теоретских фраза препизаних из стручне литературе која служи искључиво за едукацију, образовање и школовање ученика и студената и, као такви, не представљају одраз стварног и реалног стања у овом националном парку“.

 

Ђорђије Милановић, Удружење за заштиту дрвећа “Арбор Магна” рекао је да тренутно у Хрчавки и Сутјесци борави више од 20 признатих истраживача специјализованих за 12 група организама (рибе, макрозообентос, птице, инсекти, слијепи мишеви, ситни сисари, велике звијери, водоземци, гмизавци, маховине, биљке и гљиве), који су везани за ове водотоке и који би били директно или индиректно угрожени изградњом малих хидроелектрана. 

 

"Овим се, као и више пута раније, јасно побијају поменути наводи из дописа Владе РС, како су наши „разлози... базирани на низу недоказаних претпоставки и теоретских фраза преписаних из стручне литературе“, док израђивач Студија утицаја на животну средину није чак исправно ни преписао стручне податке“ рекао је он.

 

Против планова за изградњу хидроелектрана и за очување наших ријека гласно устаје научна и стручна јавност.

 

Чедомир Црногорац, професор на Природно-математичком факултету у Бањој Луци је изјавио: „Као референтном познаваоцу ријечне мреже Републике Српске, аутору бројних научних радова и монографија о ријекама и заштити ријека Републике Српске, дозволите ми да заједно кажемо „стоп хидроциду“ у Републици Српској. У име нас и у име будућих генерација. Потамолошки бисери нашег ентитета (ријеке Сутјеска, Хрчавка, Студена, Јалова, Говза, Бистрица, Јањ и многе друге) на удару су непримјереног нарушавања основних природних вриједности хидросферног комплекса Републике Српске“. 

 

Кампања Битка за Сутјеску овим истраживањем добија нову димензију и додатну аргументацију.

 

Наташа Црнковић из Центра за животну средину каже: „За Сутјеску и Хрчавку ћемо се борити свим средствима. Ово истраживање показује озбиљност, али и велику преданост коју неколико организација улаже да бисмо очували највриједније кутке наше земље. Желимо реалну слику вриједности ових ријека, а ово истраживање већ доказује да је ријеч о јединственим екосистемима који нипошто не смију да се угрозе“. 

 

 


Бука препорука

Друштво

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.