Научници: Извор радиоактивног облака изнад Европе је вјероватно руска нуклеарка

Еуропски истраживачи закључили су да радиоактивни облак који је 2017. лебдио над Европом вјероватно потиче из Русије и то из постројења које је било мјесто злогласне нуклеарне катастрофе.

BUKA portal / 31. јул 2019

Метеоролози и истраживачи открили су избој радиоактивних изотопа у листопаду 2017. и мучили се да утврде његово подријетло, преноси Радио Слободна Еуропа.

Тада су докази упућивали на Русију, али власти су негирале одговорност за ослобађање изотопа рутенија-106. Распршени изотопи су били безопасни за људско здравље, али су били видљиви помоћу опреме за праћење.

У раду објављеном 26.јула у часопису ПНАС, тим од више од седамдесет истраживача закључио је како је подријетло "велике, још непријављене нуклеарне несреће" постројење за нуклеарну енергију које се налази у регији Урала.

Истраживачи су такођер навели да изотопи рутенија нису откривени у глобалној атмосфери од катастрофе у Чернобилу 1986. године. Такођер да је, иако је пријетња људском здрављу у Еуропи била минимална, можда дошло до озбиљније угрозе ближе извору.

"Нуклеарни комплекс Маyак на јужном Уралу требао би се сматрати вјеројатним кандидатом за испуст", написали су.

Руске власти нису одмах одговориле на закључак, као нити државна нуклеарна компанија Росатом на новински упит.

 

 

Маyак је некад био главно мјесто за обраду нуклеарног горива за нуклеарни арсенал Совјетског Савеза, као и за цивилне реакторе. Године 1957. експлодирало је складиште на мјесту с радиоактивним отпадом, шаљући радиоактивни отпад у околиш.

Тада су инцидент углавном покривале совјетске власти, али око 10.000 људи је на крају евакуирано. Неке студије говоре да је стотине људи можда умрло од рака узрокованог несрећом.


Бука препорука

Наука и технологија

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.