Научници направили заштитну маску која успјешно уништава коронавирус, а може издржати до 50 прања

Заштитне маске веома су важна заштитна компонента, а њихово ношење, колико год неугодно било, "мала је жртва за спашавање живота".

BUKA portal / 31. јул 2020

 

Знанственици у Португалу објавили су како су створили заштитну маску чија тканина штити од коронавируса тако што га уништава.

Виролог с Инситута за молекуларну медицину у Лисабону, Педро Симас, објавио је како је његов тим развио слој који смањује број вируса за 99 посто у року од 30 минута, а може издржати и до 50 прања.

Португалске маске, МОxАдтецх, користе активни састојак који се већ доказао као изузетно учинковит у сузбијању Х1Н1 и ротавируса.

Но, Симас упозорава како сама маска није рјешење за пандемију коронавируса, већ је најучинковитија кад ју се носи и практицира социјална дистанца.

То је само још један алат, још један елемент на маски, који уз физичку баријеру може пружити и кемијску, појашњава Симас те додаје како би људи приликом ношења маски требали водити рачуна да им она прекрива и нос и уста како би се спријечило ширење великих респираторних капљица.

За све оне који одбијају носити маску, Симас има посебну поруку. Истиче како су маске веома важна заштитна компонента, а њихово ношење, колико год неугодно било, "мала жртва за спашавање живота".

Иначе, ове маске су у продаји у Португалу још од травња, но сад су добиле и потребне цертификате који доказују да не садржавају кемикалије опасне за људе, али су учинковите против коронавируса.

Извор: ИММ

Дневник.хр


Бука препорука

Наука и технологија

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.